Darbymetis - per šventes

Trijų milijardų litų metinę apyvartą siekiančio mažmeninės prekybos tinklo “VP Market” apsaugos tarnybos Kauno skyriaus vadovas Erlandas Petkūnas “Kauno dienai” sakė, jog 24 miesto parduotuvėse dirba apie 80 darbuotojų.

Savanorių prospekte atidarius “Hyper Maximą”, saugos tarnybos darbuotojai per dieną sulaiko iki 10 vagišių. Tikimasi, kad kai žmonės apsipras su “Hyper Maxima” darbu, ilgapirščių gerokai sumažės.

Specialistai pabrėžia, kad vagysčių itin padaugėja prieš šventes. Tad po Naujųjų metų jų turėtų sumažėti maždaug perpus. “Tada per savaitę bus sulaikoma apie 10 pažeidėjų”, - mano “Hyper Maxima” apsaugos tarnybos vadovas Marius Galdikas.

Profesionalus atpažįsta

Profesionalūs vagys paprastai vagia pačius brangiausius daiktus - buitinę techniką, brangius alkoholinius gėrimus, parfumeriją.

“Vagia tai, ką vėliau būtų galima parduoti”, - sako E.Petkūnas. Didžioji dalis profesionalių vagišių - narkomanai. Jų “VP Market” “juodajame” sąraše užregistruota apie 50.

E.Petkūno teigimu, jo vadovaujama tarnyba per kelerius metus sukaupė sulaikytų ilgapirščių kartoteką. Jis rodė fotoalbumuose sudėtas žmonių nuotraukas. Šalia jų parašyta sulaikyto asmens duomenys bei ką jis buvo pavogęs. “Visi žinomi profesionalūs vagišiai, kaip ir kiti piliečiai, atėjo pasižiūrėti “Hyper Maxima” atidarymo. Kai kurie jų bandė vogti, kiti tik atėjo į žvalgybą”, - pasakojo M.Galdikas. Per atidarymą policijai buvo perduoti 8 žinomi nusikaltėliai. Vienas jų buvo nuteistas per tris dienas. Praėjusį antradienį jam paskirta vienerių metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Užsikišęs už drabužių vagiliautojas bandė išsinešti skystųjų kristalų monitorių, kurio vertė 1500 Lt.

Apsaugos darbuotojai džiaugėsi, kad, pakeitus kai kurias Baudžiamojo kodekso nuostatas, ikiteisminis tyrimas policijoje neužtrunka, todėl vagišiams nedelsiant skiriamas atpildas.

Mėgėjai veikia grupėmis

M.Galdiko teigimu, profesionalūs vagys veikia pavieniui. Tuo tarpu mėgėjai susiburia į 3-4 nusikaltėlių grupuotę. Vienas bando vogti, o kiti stebi situaciją.

Apie trečdalį vagysčių įvykdo vaikai. Saugos tarnybos darbuotojai sako, kad nepilnamečiais naudojasi ir jų tėvai. Paprastai vaikai tvirtina, kad neturi ko valgyti. Dažniausiai jie vagia saldumynus, kramtomąją gumą ir kitas smulkmenas. Alkoholikai vagia brangius gėrimus - konjaką, degtinę “Absolut”, “Finlandia”. Vėliau tuos svaigalus parduoda barams ir nusiperka pigesnių. Studentai paprastai grobia nebrangius gėrimus. “Sulaikytų smulkių vagišių policijai net neatiduodame, o tiesiog įtraukiame į savo kartoteką”, - sakė E.Petkūnas.

Tarp vagišių pasitaiko ir pensininkų, bet jų nedaug.

Seka kiekvieną žingsnį

“VP Market” saugos tarnyba naudoją amerikietišką “Intellex” stebėjimo sistemą. Vien “Hyper Maxima” centre įrengta 130 vaizdo stebėjimo kamerų. Jose užfiksuojama viskas, kas gali kelti įtarimą.

“Profesionalūs vagišiai mūsų jau bijo. Kartais ateina, patys prisistato, pasisveikina ir priduria, kad į prekybos centrą atėjo tik pasivaikščioti”, - juokdamasis pasakojo M.Galdikas.

Jis svarsto, kad greičiausiai tokie ilgapirščiai vagia mažesnėse parduotuvėse ir vengia tai daryti ten, kur jau buvo pagauti.

Vaizdo kameros visais atvejais tampa tiesioginiu nusikaltimo įrodymu. E.Petkūnas prisiminė kuriozišką atvejį, nutikusį praėjusią savaitę. Iš įkalinimo vietos neseniai grįžęs vyriškis iš prekybos centro pavogė kelis pakelius kavos.

Nuvestas į apsaugos skyriaus dispečerinę jis pats ėmė save žaloti - trankyti galvą į seifą. Prasiskėlęs kaktą pradėjo grasinti darbuotojams, jog paduos į teismą. Tačiau apsaugininkai jam parodė vaizdo įrašą, kaip žmogelis pats save žaloja. Šis net apsiverkė.

Rengiami psichologijos kursai

Apsaugos darbuotojai sako, kad prekybos centruose pasitaiko ir chuliganų, bet spardydami prekes ar užgauliodami pirkėjus jie tenori atkreipti į save dėmesį. Paprastai tokie asmenys būna padauginę svaigalų. “Apsaugos darbuotojai apmokyti, kaip reaguoti į įvairias provokacijas. Jiems rengiame kursus, kuriuose dėsto žymūs šalies psichologai”, - “Kauno dieną” tikino E.Petkūnas. Profesionalaus apsaugininko parengimas trunka maždaug pusantro mėnesio, darbą gauna tik išlaikę testus žmonės.

“Iš pradžių jie tampa patruliais, ir tik stebi, kad niekas nieko neužsimokėjęs neišsineštų. Vėliau pradeda naudotis video-”, - teigė E.Petkūnas ir pridūrė, kad ir pats nuėjo tokį pat kelią, kol tapo “VP Market” apsaugos tarnybos Kauno skyriaus vadovu.

Bandė saugos tarnybų budrumą

Vienas juokingiausių atvejų užfiksuotas Šilainių “Maxima” prekybos centre. Alkoholinių gėrimų skyriuje paauglys bandė pavogti 80 litų kainuojantį konjako butelį. Jį įsikišo už striukės ir bandė prasmukti pro metalinę užtvarą. Vaikinas pasilenkė, butelis iškrito ir sudužo.

Tačiau saugos darbuotojai pabrėžia, kad dabar vagys yra kur kas įžūlesni nei anksčiau. “Jie nepaiso nieko, tiesiog eina pro kasas ir bando išsinešti net patalynės komplektus. Prieš metus Pramonės prospekte įsikūrusioje “Maxima” parduotuvėje Lampėdžiuose gyvenanti apie 35-erių metų moteris pasižymėjo tuo, jog į vežimėlį įsidėjo 1800 Lt kainuojantį monitorių ir bandė jį pervežti per automatinius vartelius laukdama, kol jie atsidarys. Vyrai ją sulaikė, bet moteris vėliau jų budrumą bandė Šilainių “Maximoje”. Antrąsyk sulaikytoji buvo perduota policijai.

Verbuoja pardavėjas

Siekdami savo tikslų profesionalūs vagišiai dažnai į nusikalstamą veiką bando įtraukti ir pardavėjas. Flirtuodami su jomis, jie įgyja pasitikėjimą. Manoma, kad užsimezgus romanui vėliau pardavėjos padeda vagims.

“Tokių atvejų yra buvę ne vienas. Tai, ko gero, sunkiausiai atpažįstamas vagystės būdas”, - neabejoja E.Petkūnas. “Hyper Maxima” apsaugos tarnybos dispečerinėje, viename iš monitorių, apie 10 minučių buvo matyti, kaip pardavėja nuskaito skeneriu prekes. E.Petkūnas sakė, jog taip prižiūrima, ar ji nuskaito visas prekes.

“Kiekvienos jų darbas stebimas. Anksčiau ar vėliau, jei moteris bendradarbiauja su nusikaltėliu, ji vis vien įklius. Juk dienos įrašai vėliau peržiūrimi”, - tikino E.Petkūnas.