Ketvirtadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pasieniečiai, budėję Širvių punkte, pastebėjo dideliu greičiu nuo Dieveniškių pusės atlekiantį automobilį.

Širvių punktas yra prie įvažiavimo į vadinamąją Dieveniškių kilpą, jame visą parą budi Lietuvos pasieniečiai. Per čia iš kilpos į Šalčininkus veda vienintelis kelias.

Širviuose į abi puses vykstantys vairuotojai privalo sustoti, paklusti uniformuotų VSAT pareigūnų reikalavimams, pateikti galiojančius savo bei visų keleivių asmens dokumentus, leisti apžiūrėti transporto priemonę.

Naktį maždaug 130 kilometrų per valandą greičiu lėkusio automobilio „Audi C4“ vairuotojas nė nemanė sustoti patikrinimui ir, manoma, tikėjosi tiesiog įžūliai „prasimušti“ pro punktą. VSAT pareigūnai tam buvo pasiruošę – kai punkte vairuotojas nestojo, netoliese buvęs pasienietis staigiai ant kelio išvyniojo „ežį“, kurį automobilis pervažiavo.

Pradurtomis padangomis bėglys dar nulėkė apie 200 metrų, tuomet sustojo ir pasinaudodamas tamsa spruko į čia pat esantį mišką.

Atskubėję pasieniečiai automobilyje iš viso rado 15 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Pagal muitinės taikomą kontrabandinių rūkalų vertinimo metodiką šio krovinio vertė yra apie 106 tūkst. litų.

Ant automobilio buvo užkabinti savadarbiai kartoniniai „numeriai“, kuriuose skaičiai buvo užrašyti markeriu. Manoma, kad taip kontrabandininkai tikėjosi, jog pasieniečiai pagal numerius neatseks, kam priklauso mašina.

Kai G. Žagunio užkardos pareigūnai iš mašinos iškrovė cigaretes, po galine sėdyne rado ir tikruosius šio „Audi C4“ valstybinius numerio ženklus.

VSAT Vilniaus rinktinėje dėl kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Automobilis ir cigaretės saugomi Vilniaus rinktinėje.