Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), vėlai vakare Nemuno pakrantę žvalgę pasieniečiai pastebėjo du įtartinus automobilius "Renault Espace" ir vandenyje plūduriuojantį jūrinį gelbėjimosi plaustą.

Cigarečių dėžes į mašinas krovę du vyrai pastebėjo besiartinančius pasieniečius, sulipo į plaustą ir atsistūmė nuo kranto.

Vienas pareigūnas iš tarnybinio pistoleto paleido keletą įspėjamųjų šūvių, paskui šoko į ledinį vandenį ir bandė pasivyti bėglius. Tačiau įžūlūs kontrabandininkai, atsistumdami nuo jo irklais, paspruko su keliomis dėžėmis cigarečių.

Pasienietis nepametė tarnybinio ginklo ir plaukte pasiekė krantą. Neatmetama, kad vienu šūviu jis galėjo peršauti plaustą.

Krante buvęs kitas pasienietis, pamatęs, kad nusikaltėliai sprunka, iš tarnybinio pistoleto į viršų paleido dar 7 įspėjamuosius šūvius, tačiau bėgliai nutolo nuo kranto.

Lietuvos pareigūnai apie įvykį nedelsdami pranešė Rusijos federalinės pasienio apsaugos tarnybos Černiachovsko būrio pasieniečiams.

Kol plaustas plūduriavo ties upės viduriu, pasieniečiai atsigabeno greitaeigį katerį. Tai pastebėję kontrabandininkai pasuko Rusijos kranto link.

Lietuvos krante VSAT pareigūnai sulaikė ir antrankiais surakino du prie automobilių "Renault Espace" buvusius asmenis. Paaiškėjo, kad tai 26-erių ir 20-ties metų Tauragės gyventojai.

Abiejuose automobiliuose pasieniečiai rado 19 tūkst. pakelių rusiškų cigarečių "Saint George", "Prima Serebriannaja" ir "Dukat".

Tikrindami apylinkes, už poros kilometrų nuo sulaikymo vietos, ties Merguvos upės senvage, VSAT pareigūnai aptiko guminį plaustą, kuriame buvo 250 pakelių cigarečių. Dar 4 tūkst. pakelių pasieniečiai ištraukė iš vandens.

Manoma, kad šios rūkalų dėžės iškrito iš plausto ir jas nunešė srovė. Neatmestina tikimybė, kad rastasis guminis plaustas buvo pririštas prie jūrinio gelbėjimosi plausto ir gaudynių metu buvo atkabintas arba atsirišo pats.

Abu tauragiškiai, plaustai ir rastosios cigaretės - daugiau kaip 23 tūkst. pakelių - laikinai saugomi VSAT Pagėgių rinktinėje.

Siekdama užkirsti kelią cigarečių kontrabandai iš Rusijos, VSAT antradienį į Pagėgių rinktinę išsiuntė Specialiųjų paskirties būrių pajėgas iš Šiaulių, Lazdijų ir Pakrančių apsaugos rinktinių.