Trumpam tapo nepakaltinamu

2006-iais Vilniuje, Karių kapų gatvėje esančiame bute buvo nužudyta Danutė Verslovienė. Paaiškėjo, kad savo motiną negyvai uždaužė girtas K. Verslovo pusbrolis Žilvinas Verslovas (gim. 1972 m.). Byla buvo tiriama Vilniaus apygardos prokuratūroje. Prokurorai nusprendė, kad jam reikia skirti psichiatrinę ekspertizę.

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinio skyriaus specialistai nusprendė, kad Ž. Verslovas nusikaltimo metu buvo nepakaltinamas – esą jam buvo išsivystęs patologinis girtumas. Patys ekspertai pripažįsta, kad tokie atvejai yra itin reti.

Beje, tokia pati ekspertų išvada padėjo nuo bausmės išsisukti ir buvusiam Algirdo Brazausko asmens sargybiniui Jonui Paulikui, kuris girtas kavinės virtuvėje šaudė į virėją.

Karšto būdo kiemsargis

O pernai žmogų nužudė K. Verslovo brolis Tomas Verslovas (gim. 1974 m.). Beje, jų tėvas – irgi klestintis verslininkas, kuris, pareigūnų žiniomis, remia buvusią žmoną ir kartu su ja bute Architektų gatvėje gyvenantį smarkiai geriantį sūnų, oficialiai dirbantį kiemsargiu. T. Verslovas neseniai irgi išvengė realios bausmės už žmogžudystę.

2009-ųjų kovą, naktį iš 23-iosios į 24-ąją, T. Verslovas su savo vyresne sugyventine ir draugu Robertu Ruteniu (gim. 1964 m.) gėrė Lazdynuose, automobilyje. Gėrė iki paryčių, paskui porelė nuėjo pamiegoti namo. Dieną sugyventiniai gėrė su kita kompanija kavinėje, paskui namuose. Po pietų svečiai išėjo, bet netrukus atėjo R. Rutenis, tądien šventęs savo gimimo dieną.

Apie 15.30 val. tarp girtų vyrų kilo konfliktas dėl T. Verslovo sugyventinės. Supykęs šeimininkas nuėjo į virtuvę, pasiėmė peilį, grįžo į kambarį, kuriame buvo geriama, ir smogė draugui tiesiai į širdį. Paskui paskambino į greitąją pagalbą. Medikai atvyko kartu su policija.

Po pusės metų byloje atsirado apnuoginti lytiniai organai

T.Verslovas prisipažino, papasakojo, kaip viskas įvyko. Tą patį patvirtino sugyventinė. Savo parodymus įtariamasis patvirtino ir parodymų patikrinimo įvykio vietoje metu. Pasak pareigūnų, tai buvo eilinė buitinės žmogžudystės byla. Tačiau pernai rugsėjį buvo pakeistas advokatas ir įtariamasis bei jo sugyventinė pakeitė parodymus.

Esą begeriant su R. Ruteniu T. Verslovui pasidarė bloga ir jis nuėjo į tualetą, kur ilgokai užtruko. O grįžęs į kambarį pamatė, kaip rašoma nuosprendyje, stovintį su nuleistomis kelnėmis ir apnuogintu lytiniu organu R. Rutenį bei ant sofos gulinčią sugyventinę, kurios krūtinė buvo apnuoginta ir pasmauktos žemyn jos kelnės. Pagalvojęs, kad draugas turėjo lytinių santykių su jo sugyventine, T. Verslovas puolė jį varyti iš namų, pastūmė, svečias jam smogė kumščiu, o tada šeimininkas čiupo ant stalo gulėjusį peilį ir smogė juo.

Įtariamojo gynėjas siekė, kad nusikaltimas iš tyčinio nužudymo (už tai numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 5 iki 15 metų) būtų perkvalifikuotas į nužudymą labai susijaudinus (už tai numatytas įkalinimas iki 6 metų. Tačiau nei tyrėjai, nei prokurorai nemanė, jog reikėtų keisti įtarimus. Į Vilniaus apygardos teismą buvo išsiųsta tyčinės žmogžudystės byla.

Bet ją nagrinėjęs teisėjas Zenonas Birštonas nusprendė, jog tai nužudymas labai susijaudinus ir šių metų balandžio 30 dieną paskelbė nuosprendį - T. Verslovui skyrė 3 metus laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Be to, nužudytojo seseriai priteisė 55 tūkst. litų neturtinės žalos (16 tūkst. litų laidotuvių išlaidoms žudikas jau buvo sumokėjęs iki teismo).

Policininkai priblokšti

Šį nuosprendį buvo galima per 20 dienų apskųsti Apeliaciniam teismui, tačiau prokuroras Antanas Gubista to nepadarė. Jis net nepranešė apie tai bylą tyrusiems kriminalistams.

Pasak DELFI konsultavusių teisėsaugininkų, tai labai neįprastas dalykas, nes paprastai prokurorai skundžia nuosprendžius, kurie prieštarauja pateiktiems kaltinimams. Kriminalistai teigia, jog nepamena tokio atvejo, kad girtų skerdynės būtų kvalifikuotos kaip nužudymas labai susijaudinus. „Moterys už vyrų despotų nužudymą po 8-9 metus sėdi, o čia... Jos juk irgi susijaudinusios būna...“, - kalbėjo policininkai.

Tik jau pasibaigus nuosprendžio apskundimo terminui, praėjusią savaitę, T. Verslovas atvyko į policiją pasiimti tyrimo metu paimtų drabužių ir telefono. Tik tada pareigūnai sužinojo, kad žudikas paliktas laisvėje.

Deja, prokuroro A. Gubistos paklausti, kodėl neskundė nuosprendžio, nepavyko – šiomis dienomis jis išėjo atostogų, jo telefonas trečiadienį buvo išjungtas. DELFI žiniomis, prokuroras išėjo atostogų kaip tik tuo metu, kai policija pradėjo aiškintis, kodėl žmogžudys liko realiai nenubaustas.

Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Aliukonienė DELFI teigė negalinti paaiškinti, kodėl nuosprendis liko neapskųstas – tuo metu ji sirgo ir tik neseniai grįžo į darbą. Bet ji pripažino, kad tokie atvejai „nedažni“. Skyriaus vadovė patarė skambinti A. Gubistai arba Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Brunonui Maculevičiui, kuris ant nuosprendžio užrašė savo rezoliuciją, patvirtinančią, kad prokuratūrą jis tenkina.

B. Maculevičius DELFI sakė: „Patvirtinau tą nuosprendį, prisipažįstu. Jis gana motyvuotas ir argumentuotas“. Pasak B. Maculevičiaus, prokurorai ne visais atvejais, kai nesutampa prokuratūros ir teismo pozicijos, kreipiasi į aukštesnės instancijos teismą.