Pareigūnai surašė 222 administracinių teisės pažeidimų protokolus už verslinės žvejybos taisyklių pažeidimus, neteisėtą tinklinių ir užkabinamųjų ar duriamųjų žvejybos įrankių panaudojimą ar laikymą, neteisėtą prekybą žuvimi.

Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcijos vyresnysis inspektorius Vaidas Jusis BNS sakė, kad teisės protokolas yra surašomas tik vienam žmogui, todėl galima sakyti, kad buvo sugauti 222 brakonieriai. Jo teigimu, brakonierius yra ir tas, kuris neteisėtai prekiauja žuvimi.

Akcijos metu išaiškintiems pažeidėjams buvo skirta 28,302 tūkst. litų administracinių baudų, pateikta 2,631 tūkst. litų civilinių ieškinių už neteisėtai sugautas ar sunaikintas žuvis bei kitus gyvūnus.

Konfiskuoti 132 draudžiami žvejybos įrankiai, paimtos neteisėtai sugautos, sunaikintos ar įgytos 569 įvairios žuvys. Taip pat akcijos vietose išaiškinti 4 šiurkštūs medžioklės taisyklių pažeidimai.

Akcija "Lašiša 20003" rengiama siekiant nuo brakonierių apsaugoti traukiančias neršti lašišas bei šlakius ir jų nerštavietes.

Akcija vyko Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemuno (iki Kauno HE), Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos upėse ir jų intakuose, kur migruoja ir neršia lašišinės žuvys, taip pat šalia šių vandens telkinių esantys bendro naudojimo keliuose ir privažiavimuose prie jų.

Ir pernai, ir šiemet, skirtingai nei ankstesniais metais, kelius ir privažiavimus prie žuvų migracijos kelių ir nerštaviečių blokavę kariškiai, policininkai, valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir aplinkosaugininkai veikė ne tykodami krūmuose, o viešai. Nuo brakonierių akių buvo pasislėpusios tik kelios mobilios grupelės.

Pasak pranešimo, šiemet akcijos vietose pastebėtas mažesnis brakonieriavimo mastas nei 2002 metais. Tiesa, ir lašišų bei šlakių migracija į Nemuno deltą, palyginti su ankstesniais metais, buvo ypač neintensyvi.

Tam įtakos turėjo aktyvesnė šių žuvų žvejyba Baltijos jūros priekrantėje priešnerštinių koncentracijų vietose ir sumažėjęs populiacijos gausumas. Šiemet buvo apvaisinta 150 tūkst. ikrų, pernai - 195 tūkst.