H. Daktarui po ilgo laiko tarpo antradienį pavyko trumpam ištrūkti iš Lukiškių kalėjimo – ginkluoti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai labai sunkiais nusikaltimais įtariamą 53 metų kaunietį pristatė į Vilniaus apygardos teismą. Čia jam pavyko pasimatyti ne tik su ikiteisminiam tyrimui vadovaujančiu prokuroru bei jį ginančiais jau dviem advokatais, bet ir žmona, dukromis, anūke bei motina.

Pareigūnams vedant įtariamąjį į teismo salę, o vėliau – iš jos, Daktarai vieni kitiems siuntė linkėjimus, o dukra su anūke bandė H. Daktarą apkabinti ir net pabučiuoti. Įtariamojo artimieji aiškino, kad esą iki šiol nepavyko pasimatyti su kalėjime laikomu H. Daktaru, tačiau netrukus prokuroras jiems pareiškė, jog vis dėlto šie galės su šeimos nariu susitikti įkalinimo įstaigos pasimatymų kambaryje.

Prokuroras atskleidė, kad į pagalbą pasitelkė kolegas iš JAV, D.Britanijos ir Baltarusijos

Vilniaus apygardos teismas antradienį išnagrinėjo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Zdislavo Tuliševskio pareiškimą, kuriuo iki rugsėjo 5-osios prašoma H. Daktarui pratęsti kardomąją priemonę – suėmimą.

Pasak prokuroro, ne kartą teistas ir ryšių užsienyje turintis H. Daktaras esą gali pasislėpti nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų bei teismo, trukdyti bylos tyrimui bei daryti naujus nusikaltimus, todėl jo negalima paleisti į laisvę.

„Tiriama byla yra labai didelės apimties ir sudėtinga, tai sąlygojo kardomosios priemonės – suėmimo taikymo ir ikiteisminio tyrimo trukmę“, - sakė valstybės kaltintojas.

Jis pažymėjo, kad prokuratūra su teisinės pagalbos prašymais kreipėsi į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Didžiosios Britanijos bei Baltarusijos pareigūnus. Be to, neseniai iš JAV į Lietuvą buvo pargabentas vienas įtariamasis, Policijos departamento pareigūnai buvo išvykę į Baltarusiją atlikti būtinų procesinių veiksmų. Tyrėjai taip pat apklausė nemažai svarbių liudytojų, nukentėjusiųjų.

Z. Tuliševskis neslėpė, kad įtariamiesiems byloje, tarp jų – ir H. Daktarui, buvo pateikti papildomi įtarimai. Vienas jų – koncerno „Agora“ prezidento S. Čiapo nužudymo organizavimas.

„Ikiteisminis tyrimas tikrai nėra vilkinamas, jis užtrunka dėl didelės apimties“, - sakė Generalinės prokuratūros atstovas. Beje, jis užsiminė, kad dalyje bylos ikiteisminis tyrimas turėtų būti baigtas jau per artimiausius tris mėnesius.

H. Daktaras: jeigu būčiau Petraitis ar Jonaitis, vaikščiočiau laisvėje

Tuo tarpu prieš 9 mėnesius iš saulėtosios Bulgarijos į Lietuvą parskraidintas ir Lukiškėse laikomas H. Daktaras teisme pareiškė, kad už grotų esąs yra tik dėl savo pavardės.

„Aš turiu sėdėti tik todėl, kad esu Daktaras, - sakė įtariamasis. – Jeigu būčiau koks Petraitis ar Jonaitis, niekam nebūčiau įdomus ir vaikščiočiau laisvėje“.

Pasak Kauno nusikalstamo pasaulio garsenybės, 2005-aisiais iškeltoje byloje jau yra apklausta apie tūkstantis liudytojų, o pareigūnai bylą esą jau ne tiria, o – kuria.

„Visi kartu plėšė, žudė, tačiau dabar vaikšto laisvėje, sėdi namuose, – sakė jis. – Man departamente sakė: „Duok palaikus, išleisim, duok melagingus parodymus, gausi pasimatymą su žmona“. Prokuroras nieko negali padaryti prieš Policijos departamento pareigūnus, nes jie viską daro patys“.

H. Daktaras aiškino, kad prieš jį parodymus duoda keturi asmenys.

„Jie pasakė, ką norėjo ir sėdi namie, tai paleiskite ir mane į namus, - tvirtino įtariamasis. – Man dabar beliko tik teismas ir Dievas“.

Advokatas: jeigu kalbame apie mafiją, tai – apie Daktarą

Kad H. Daktarui teismas neturėtų pratęsti suėmimo termino, prokuratūros prašymą nagrinėjančią teisėją Alvyrą Oną Kvaraciejūtę bandė įtikinti ir įtariamojo advokatai. Anksčiau jį gynė tik Kristupas Ašmys, tačiau nuo šiol prie jo prisijungė ir Andrius Baranskis.

Pasak K. Ašmio, prokuratūra jau leido H. Daktaro gynėjams susipažinti su dalimi ikiteisminio tyrimo duomenų, todėl esą yra nesuprantama, kaip į laisvę paleistas įtariamasis galėtų paveikti liudytojus ir trukdyti tyrimui – faktinės aplinkybės jau yra nustatytos.

Jis taip pat pabrėžė, kad valstybės kaltinimas nepagrįstai visuomenei bando įteigti, jog H. Daktaras niekada nedirbo, neturėjo legalių lėšų pragyvenimui, o duonai užsidirbdavo iš daromų nusikaltimų. Siekdamas paneigti šiuos teiginius, advokatas pateikė duomenis, kad H. Daktaras yra dirbęs savo motinos Jadvygos Daktarienės parduotuvėje „Ramunė“ bei bendrovėje „Statybinių konstrukcijų sistemos“.

Tuo tarpu kitas advokatas A. Baranskis aiškino, kad prašydamas pratęsti suėmimo terminą H. Daktarui prokuroras esą formaliai atkartoja įstatymą, įvilktą į „visuomenės opinijos apvalkalą“.

„H. Daktaro vardas tapo vos ne bendriniu pavadinimu: jeigu kalba eina apie mafiją ar gaujas, tai jau – H. Daktaras, – sakė A. Baranskis. – Jam visi įtarimai pareikšti dėl nusikaltimų, kai jis atlikinėjo bausmę. Dėl tos visuomenės opinijos niekam neįdomu, kad išėjęs į laisvę jis bandė vesti normalų socialinį gyvenimą“.

Advokatas mano, kad H. Daktarui galėtų būti skirta švelnesnė kardomoji priemonė, tarkime, namų areštas.

„Jis niekaip negali paveikti liudytojų, tie, kurie davė parodymus, gavo apsaugą ir algą, – sakė A. Baranskis. – Jeigu paleistas į laisvę H. Daktaras bandytų ką nors paveikti, užtektų vieno žodžio ir jis atsidurtų Lukiškėse. H. Daktaras nėra mažvaikis, o pakankamai garbaus amžiaus žmogus ir suvokia savo klaidas“.

Ar bus pratęstas H. Daktarui kardomojo kalinimo terminas, Vilniaus apygardos teismas žada paskelbti trečiadienį.