Trijų Vilniaus apygardos teismo teisėjų nutartis, kurios Vilniaus antruosiuose pataisos namuose bausmę atliekantis I. Achremovas nebuvo atvežtas išklausyti, įsiteisėjo nuo jos paskelbimo. Be to, ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama, tačiau naują prašymą dėl lygtinio paleidimo nuteistasis galės teikti jau po pusės metų.

Apie mafiją rašiusio žurnalisto žudikui nepalankią nutartį priėmęs teismas pabrėžė, kad I. Achremovas yra nuteistas už tris didelio pavojingumo laipsnio tyčinius nusikaltimus: nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis, dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais.

Pasak teisėjų, jeigu I. Achremovas būtų anksčiau paleistas laiko, nors buvo nuteistas griežčiausia sankcija, nebūtų įgyvendinta bausmės paskirtis – asmens nubaudimas bei teisingumo principo įgyvendinimas.

Tuo tarpu Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas prieš tris savaites buvo nusprendęs, kad I. Achremovas jau gali išeiti į laisvę. Pasak teismo, I. Achremovui skirtos bausmės tikslai jau pasiekti, todėl už labai sunkų nusikaltimą nuteistas asmuo likusį laiką gali taisytis neizoliuotas nuo visuomenės, bet prižiūrimas pataisos inspekcijos pareigūnų.

Priimdama palankų sprendimą teisėja Lilija Tarčevskaja atsižvelgė į dar I. Achremovo baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu pripažintą jo atsakomybę lengvinančią aplinkybę, kad jis padėjo susekti kitus gaujos narius. Taip pat buvo atsižvelgta į Pataisos namų psichologinės grupės kategorišką iš vienareikšmišką išvadą, kad jis yra visiškai pasiruošęs gyventi laisvėje.

Psichologų išvadoje nuteistasis buvo itin teigiamai charakterizuotas, pabrėžta, kad jis yra savikritiškas, prisiima atsakomybę už įvykdytą nusikaltimą ir išgyvena kaltę, dėl įvykdytų nusikaltimų nekaltina kitų, o jo elgesys bausmės atlikimo metu rodo teigiamus vertybių sistemos pokyčius. Pasak psichologų, I. Achremovas palaiko stiprius socialinius ryšius su artimaisiais ir juos vertina, jo motyvacija mokytis ir dirbti aukšta.

Atlikdamas bausmę pataisos namuose I.Achremovas dirbo, be to savanoriškai dalyvaudavo pataisos namų gerovės darbuose. Be to, jis daug dėmesio skyrė savo lavinimui, aktyviai dalyvavo socialinio teisinio švietimo užsiėmimuose, įstaigos organizuojamuose šachmatų, lengvosios atletikos, krepšinio turnyruose.

„Vilniaus brigados“ garsenybė įkalinimo įstaigoje yra gerai charakterizuojamas, neturi nuobaudų, o atvirkščiai – net 15 kartų skatintas už gerą elgesį, o 2007-aisiais perkeltas į lengvąją grupę.
Teikimą dėl nuteistojo paleidimo į laisvę pataisos namai teismui teikė jau penktą kartą.

Tokia teismo nutartimi pasipiktino laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas. „Mano nuomone, žmogus turi kalėti tiek, kiek jam yra skyręs teismas“, - sakė jis. Tuo tarpu prokurorė Danutė Kisinienė po teismo posėdžio žurnalistams sakė, kad tokia teismo nutartis ją tenkina.
DELFI primena, kad I.Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau 2004-ųjų sausio 29-ąją Vilniaus apygardos teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų kalinimo. Iš pradžių V.Lingio žudikas bausmę atliko Lukiškių kalėjime, o nuo 2004-ųjų vasario 6-osios kalinimo sąlygos jam buvo pagerintos – žurnalisto žudikas buvo perkeltas į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti "Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, – anksčiau teisme yra sakęs I. Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti ir leisti grįžti pas savo tėvą, kad galėčiau rūpintis šeima, mažamečiu vaiku“.

Anksčiau jis yra sakęs, kad paleistas į laisvę dirbs neapmokestinamą darbą visuomenės labui, pastoviai bendraus su psichologais, pataisos inspekcijos pareigūnais.

„Turiu mažametį sūnų, žinau, kad jam reikia tėvo“, – I.Achremovas tikino, kad išėjęs į laisvę iš rūpintųsi savo mažamečiu vaiku.