Vilniaus apygardos teismas (VAT) išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros skundą, kuriuo teisėsaugininkai skundė gegužės pradžioje Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo priimtą sprendimą paleisti I.Achremovą į laisvę lygtinai anksčiau laiko.

"Manau, kad jis tikrai pasitaisė ir padarė tiek, kad gali būti lygtinai paleistas ir bausmę atlikti būdamas laisvėje", - penktadienio posėdyje tvirtino nuteistojo gynėjas. Pats nuteistasis posėdyje nedalyvavo.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokurorė Larisa Fedotova tvirtino, kad pirmosios instancijos teismas priėmė netinkamą sprendimą, o I.Achremovas turėtų likti pataisos namuose.

Jis sakė neginčijanti II pataisos namų sudarytos I.Achremovo charakteristikos, kurioje teigta, kad nuteistasis yra pasirengęs gyventi laisvėje.

Tačiau prokurorė tvirtino, kad I.Achremovas turėtų būti paliktas kalėti, nes jo atžvilgiu jau kelis kartus buvo švelninta bausmė, o kalėti jam esą liko labai ilgai - 8 metai ir 5 mėnesiai.

"Aš manau, kad mes visi, kai buvo priimamas sprendimas dėl I.Achremovo, žinojome, kas buvo "Vilniaus brigada", kad buvo daromi labai pavojingi nusikaltimai, o jis pats dalyvavo "Vilniaus brigados" veikloje", - teigė L.Fedotova. Ji prašė teismo taip pat prisiminti nužudytojo V.Lingio artimuosius, kurie esą nepajustų satisfakcijos, jeigu žudikas būtų paleistas, praleidęs tik 16 metų įkalintas.

Su prokurorės argumentais nesutikęs advokatas tvirtino, kad pataisos namų dokumentuose yra aprašoma ne tik I.Achremovo charakteristika, tačiau ir tai, kad nuteistasis pasikeitė.

"Tie dokumentai reiškia, kad nuteistasis pasitaisė, stojo į doros kelią ir gali būti pataisytas be tolimesnio įkalinimo (...)

Nemanau, kad žmogus, kuris prasižengė, šitą kryžių turi nešti visą gyvenimą, ypač nešti pataisos namų lygyje", - kalbėjo G.Petukauskas.

Gynėjas tvirtino, kad nors nutartis, kuria būtų paleistas I.Achremovas, gali būti priimta neigiamai tiek visuomenės, tiek V.Lingio šeimos, esą reikėtų pagalvoti apie nuteistojo tėvus bei jo vaiką.

"Kalėjime turi būti laikomas ne tas žmogus, kurį galima ten laikyti, bet kurio negalima ten nelaikyti", - tvirtino advokatas.

Savo verdiktą VAT skelbs gegužės 27 dieną.

Už dienraščio "Respublika" žurnalisto V.Lingio nužudymą, įvykdytą 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje, 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti "Vilniaus brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai - I.Achremovas, Viačeslavas Slavickis bei Borisas Bobičenka.

B.Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I.Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

2004 metų sausį Vilniaus apygardos teismo sprendimu, nuteistajam laisvės atėmimo bausmė sumažinta iki 25 metų. Remiantis šia nutartimi, į laisvę jis turėtų išeiti 2018 metų pabaigoje.