„Pedofilams gėda“, – skandavo didžiausia nuo protestų pradžios susirinkusi minia.

„Aš noriu vežti ją į pasimatymą, nes jau nuo visko pavargau ir nebenoriu gyventi. Teisėsauga suėdė mano gyvenimą. Tačiau dėkoju žmonėms už palaikymą“, – pirmadienio rytą DELFI sakė D. Kedžio tėvas Vytautas Kedys.

„Prezidentei gėda“, – šūkavo minia.

8.29 val. D. Kedžio tėvai įsisodino mergaitę į mašiną ir ketina vežti į pasimatymą. Tačiau žmonės suklaupė ant įvažiavimo ir neleidžia jos išvežti. Visi garsiai kalba „Tėve mūsų“. „Tėve mūsų, kuris esi danguje, teesie šventas tavo vardas, teateinie tavo karalystė, teesie tavo valia kaip danguje, taip ir žemėje. Kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams. Ir neleisk mūsų gundyti, bet gelbėk mus nuo pikto“, – balsu skanduoja minia.

8.30 val. Mergaitė išlipo iš mašinos ir žurnalistams pareiškė, kad nenori važiuoti pas mamą. Kol kas artimieji lūkuriuoja prie automobilio. Bet akivaizdu, kad žmonės mašinos iš kiemo neišleis.

8.34 val. Žmonės neleido mergaitės išvežti, tad artimieji nusivedė ją į atgal į Venckų namus. Minia tai pasveikino plojimais. Taip pat paaiškėjo, kad Aidas Venckus išvežė skundą Kėdainių teismui – apskųsta nutartis dėl mergaitės grąžinimo motinai.

9.00 val. Kaip DELFI informavo D. Kedžio motina Laima Kedienė, N.Venckienė vėlų sekmadienio vakarą buvo išvežta į ligoninę.

„Neringai tirpsta rankos, ji nuolat vemia. Manau, mano dukteriai - visiškas nervinis išsekimas“, - DELFI sakė L.Kedienė.

N.Venckienei atsidūrus ligoninėje mergaitę prižiūri jos seneliai, D. Kedžio tėvai L. Ir V. Kedžiai.

„Nesitikėjau, kad žmonės mus taip palaikys, o tai, be jokios abejonės, mus palaiko“, - teigė L. Kedienė, išvydusi prieš automobilį klūpančius žmones.

Vis dėlto D. Kedžio mama teigė turinti mažai vilties, kad situacija išsispręs jų naudai.

„Visa valstybė supuvusi. Taip pat pakeičiau nuomonę apie prezidentę... Kaip taip gali būti, kad teisėjas surašo niekinę nutartį ir iš mūsų atima mergaitę“, - sakė L. Kedienė

9.10 val. pasigirdus gandams, kad namą gali šturmuoti „Aro“ pareigūnai, D.Kedžio rėmėjus apėmė panika. Žmonės gyva grandine apsupo Venckų namus.

9.30 val. Pedagogu iš Vilniaus prisistatantis Marius Kuprevičius teigia, kad panašių melagingų pranešimų apie „Aro“ atvykimą sulaukęs ne pirmą kartą.

„Vien sekmadienio vakarą sulaukiau 8 skambučių, kad atvyksta „Aras“, - teigia M. Krupavičius prie Venckų ir Kedžių namų budintis nuo penktadienio.

Žmonės įsitikinę, kad melagingais pranešimais siekiama suskaldyti bei išsklaidyti žmones.

Žmonių Garliavoje gretos vis labiau didėja. Automobiliams sudėtinga pravažiuoti Artojų gatve, iš kurios patenkama į Klonio gatvę.

Pastarojoje, kuri keliose vietose užblokuota skersai pastatytais automobiliais, įsikūrę Kedžiai ir Venckai.

Žmonės išsirinko savo lyderius bei grupelėmis budi prie visų įėjimų į namus.

9.40 val. Tuo metu Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas, paprašytas pakomentuoti gandus, kad Kedžių namus šturmuos rinktinės pareigūnai, nustebo: „Keista, kad tokie gandai sklinda. „Aras“ tokiuose dalykuose nedalyvauja, mūsų funkcijos visiškai kitokios“.

Žmonės nuolat painioja rinktinę „Aras“ su kitomis tarnybomis (mobiliosiomis kuopomis, Viešojo saugumo tarnyba) – jei pareigūnai su kaukėmis, tai žmonėms iškart atrodo, kad tai „Aras“.

9.55 val. D. Kedžio teta bei krikštamotė Audronė Skučienė paneigė L. Kedienės teiginius, kad N. Venckienė buvo išvežta į ligoninę.

„Taip, Neringa jaučiasi labai prastai, planavome ją vežti į ligoninę. Tačiau nusprendėme to nedaryti“, - teigė L. Skučienė.

Protestuotojų akys krypsta į prezidentę

Pirmadienio rytą protestuotojų atstovai išvežė apie 1,5 tūkst. parašų, dėl Kėdainių miesto apylinkės teismo teisėjo Broniaus Versackio nutarties. Teisėjas penktadienį nusprendė, kad L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukra turi augti su mama.

Toks sprendimas papiktino D. Kedžio šalininkus – žmonės siekia, kad būtų pradėtas tyrimas dėl B. Versackio veiksmų bei įvertinta jo kompetencija.

11.00 val. Situacija prie Kedžių ir Venckų namų po audringų ryto įvykių stabilizavosi. Žmonės tariasi, kur galėtų kreiptis pagalbos.

Nors prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukia daug kritikos, tačiau ji išlieka bene vienintelė, iš kurios tikimasi realios pagalbos.

„Kodėl prezidentė neišreiškia savo pozicijos? Kodėl ji neina su tauta už mažą mergaitę?“, - kalba žmonės.

L. Stankūnaitės advokatė Loreta Kraujutaitienė kol kas atsisako komentuoti situaciją bei neatskleidžia, kokių veiksmų ketinama imtis.

„Šiuo metu dirbu kitus darbus ir neturiu laiko kalbėti“, - DELFI sakė L. Kraujutaitienė.

Seimo nariai kreipėsi į prezidentę

Kaip rašoma grupės Seimo narių pareiškime, perduotame Prezidentūrai, aptariama byla „susijusi su vaiko interesais, kurie buvo šiurkščiai pažeisti, ir todėl ji turi didžiulį atgarsį visuomenėje. Dabartinė situacija gresia augančiu nepasitikėjimu Lietuvos teisėsauga ir gresia pilietiniais neramumais. Jau dabar vyksta pilietinio pasipriešinimo akcijos ir tolesnis nevaldomos padėties eskalavimas gali būti susijęs su nacionalinio saugumo interesų pažeidimu. Todėl tikimės, kad visos teisminės instancijos, kurios susijusios su šios bylos nagrinėjimu, šiandien pateiktą skundą dėl aukščiau minėtos teisėjo Broniaus Varsacko nutarties svarstys skubos tvarka ar ras kitą reikalingą procesinį sprendimą“.

Taip pat pareiškime Seimo nariai pabrėžia, kad mergaitė šiuo metu turi įstatyminę globėją N. Venckienę ir yra „išreiškusi savo norą gyventi jos šeimoje“.

Visuomenė esą nėra abejinga ir „reikalauja principingo, nešališko ir sąžiningo tyrimo vadinamoje pedofilijos byloje, šio nusikaltimo užsakovų bei vykdytojų nustatymo, nežiūrint kokias aukštas pareigas valstybės valdžios sandaroje jie beužimtų“.

Į prezidentę, prašydami inicijuoti padėties tyrimą, kreipėsi Seimo nariai Gintaras Songaila, Saulius Stoma, Rytas Kupčinskas, Kazimieras Uoka, Aurelija Stancikienė.

Sekmadienį susirinkusių žmonių buvo mažiau nei šeštadienį, tačiau žmonės toliau buvo nusiteikę ryžtingai ir ketino neleisti perduoti mergaitės motinai. Tuo tarpu Šlienavoje sekmadienio vakarą buvo pagerbiamas prieš mėnesį mirusio Drąsiaus Kedžio atminimas.

Dedamos gėlės D.Kedžio kūno radimo vietoje

Žmonės degino žvakutes ir dėjo gėles Kauno marių pakrantėje, kur balandžio 17 dieną buvo rastas D.Kedžio kūnas. Vėliau Garliavos bažnyčioje buvo laikomos šventos mišios.

Jonučių kapinėse, kur palaidotas D.Kedys sekmadienio vakarą susirinko beveik du šimtai žmonių. Velionio gimines bei artimuosius iš bažnyčios, kur buvo aukojamos mišios atlydėjo kelių dešimčių baikerių kolona, praneša lrytas.lt.

Penktadienį Kėdainių miesto apylinkės teismo teisėjas Bronius Varsackis paskelbė nutartį byloje, kurioje buvo sprendžiamas Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrelės gyvenamosios vietos klausimas. Teismas nusprendė, kad mergaitė turi augti su motina.

Dabartinė D.Kedžio dukters globėja Neringa Venckienė jau parašė skundą dėl mergaitės grąžinimo L.Stankūnaitei ir nurodo daugybę teisėjo padarytų klaidų, praneša kaunodiena.lt.

Skundą teismui N.Venskienė rašė peržiūrėjusi DELFI filmuotą medžiagą.

Vieną iš priežasčių, kodėl ši nutartis yra neteisėta, jos teigimu, ta, kad mirus vienam asmeniui, kuris buvo viena iš bylos šalių, teismas neleido jo teisių perimti kitiems asmenims.

Pasak N. Venckienės, net pats Kėdainių rajono apylinkės teismas skundžiamoje nutarties dalyje pripažįsta, kad D. Kedžio procesinių teisių perėmimas yra galimas.

Dar labiau N.Venckienę stebina teisėjo motyvas nutraukti civilinę bylą dėl užsitęsusio jos nagrinėjimo. „Tai logiškai aplamai nesuprantama“, - piktinasi D.Kedžio dukters globėja.

N.Venckienė pabrėžia, kad prieštaraujantis įstatymui skubus nutarties vykdymas privalo būti sustabdytas, nes priešingu atveju bus grubiai pažeistos mažametės teisės ir interesai, bus padaryta neatstatoma žala.