27 metų klaipėdietis Darius Reika buvo sulaikytas praėjusį penktadienį darbo vietoje, bendrovėje "SBA Klaipėdos baldų prekyba", kur jis dirba sandėlininku. Jau kitą dieną į areštinę uždarytą vaikiną teismas leido suimti dviem mėnesiams.

Anot Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovės spaudai, tokia sankcija D. Reikai buvo skirta JAV pareigūnų iniciatyva.

Įtariamojo advokatas Osvaldas Martinkus pirmadienį tokį teismo sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui. Savo skundą iš esmės jis motyvavo tuo, jog sprendimas, advokato manymu, buvo priimtas pernelyg skubotai, be to, jo ginamajam nebuvo suteikta pakankamai teisių į gynybą. Advokatas mano, jog noriai su teisėsaugininkais bendravusiam vaikinui galėjo būti skirta ir švelnesnė kardomoji priemonė.

Anot Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovės spaudai, D. Reika kaltinamas bendrininkavimu sukčiaujant. Įtariama, kad jis dalyvaudavo duodant ir imant kyšius, už kuriuos JAV ambasados Vilniuje darbuotojas išduodavo nukreipimus vizų prašantiems lietuviams.

Dariaus Reikos žmona Aušra teigia patyrusi šoką, kai jai paskambinęs vyras pranešė esąs suimtas. Moteris tikina, kad jos sutuoktinis nėra susijęs su minima nusikalstama veika, jis neva neturėjęs jokių ryšių su JAV ambasados darbuotojais.

Jos manymu, JAV pareigūnai galėję suklysti, juolab kad kai kuriuose dokumentuose D.Reika apibūdinamas kaip gerokai vyresnis kaukazietiško gymio vyriškis.

Amerikos pareigūnai ketina siekti klaipėdiečio ekstradicijos. Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovės spaudai teigimu, tokia galimybė yra ganėtinai reali. Tokiu atveju tai būtų pirmas kartas, kai Lietuvoje nusikaltęs lietuvis būtų perduotas JAV teisėsaugai.