Nors D.Reika yra Lietuvos pilietis ir, kaip įtariama, nusikaltimas padarytas Lietuvoje, amerikiečiai nori jo ekstradicijos ir jau tvarko dokumentus dėl klaipėdiečio išdavimo.

Jei lietuvis bus išduotas JAV ir ten nuteistas, jam gresia gerokai griežtesnė bausmė nei pagal Lietuvos baudžiamąjį kodeksą.

D.Reiką ginantis žinomas pajūrio advokatas Osvaldas Martinkus šią ekstradicijos sutartį vadina absurdiška ir prieštaraujančia šalies Konstitucijai bei tikina, kad dėl jos Lietuvos teisėsauga gali prarasti suverenitetą.

Vienoje bendrovėje sandėlininku dirbantis D.Reika buvo sulaikytas penktadienį savo darbovietėje. Po areštinėje praleistos nakties šeštadienį teismas skyrė jam griežčiausią kardomąją priemonę - suėmimą 60 parų.

Teismas neatsižvelgė į tai, kad D.Reika turi nuolatinę gyvenamąją vietą, darbą, šeimą ir augina nepilnametį sūnų.

"Jei lietuvis nusikalto savo šalyje, jis čia turi būti ir teisiamas pagal savo šalies įstatymus. O dabar išeina taip, kad mūsų valstybė negina savo piliečio ir paklusniai vykdo kitos valstybės pareigūnų prašymą", - dienraščiui sakė advokatas.

Jo teigimu, absurdiškiausia, kad D.Reika gali būti teisiamas šalyje, kurioje nė karto nėra buvęs.

"Tai tiesiog absurdas. Jei kas nors Lietuvoje iškeiks JAV prezidentą, amerikiečiai gali jį pareikalauti išduoti jiems ir patys nubausti pagal savo įstatymus. Mane labai nustebino, kad gali būti išduodamas asmuo nepriklausomai nuo jo turimos pilietybės ir kur, kaip įtariama, jis padarė nusikaltimą", - piktinosi O.Martinkus.

O.Martinkaus teigimu, D.Reikai inkriminuojamas nusikaltimas pagal Lietuvos įstatymus nėra labai sunkus, už jį mūsų teismas laisvės atėmimo greičiausiai neskirtų. Tuo tarpu JAV šis nusikaltimas laikomas ypač sunkiu.