Panevėžietė Lina Adomavičienė, parke parkritusį vyrą palaikiusi ligoniu, buvo priversta stebėti ekshibicionisto orgiją.
Į parką kūdikio vežimėlį stumiančios moters akys užkliuvo už vos už kelių metrų nuo tako pievoje suverstų skudurų krūvą. Iš pradžių pamaniusi, kad kažkas taip atsikratė šiukšlių, L.Adomavičienė stabtelėjo, išvydusi baltuojančias sulenktas kojas.

„Tikrai pamaniau, kad žmogui bloga. Net galvojau, kad reikėtų greitąją kviesti, kol geriau įsižiūrėjusi pamačiau, ką jis ten daro“, – „Sekundei“ pasakojo Lina.
Ant žolės aukštielninkas parkritęs vyriškis tenkino save. Pamatęs, kad jį pastebėjo, vyras ėmė darbuotis dar sparčiau.

„Nieko šlykščiau nesu mačiusi ir bjauriau dar nesijaučiau. Negalėjau pajudėti iš vietos – pasilenkusi vėmiau, o sūnus, turbūt pajutęs, kad man kažkas negerai, klykė vežimėlyje. Žinojau, kad vyrai praskleidžia lietpalčius, bet apie tai, kad viešoje vietoje save tenkina, dar nebuvau girdėjusi. Baisiausia, kad už kelių metrų daugiabučio kieme žaidė mažamečiai“, – kalbėjo L.Adomavičienė.

Pamatytas vaizdas moterį taip sukrėtė, kad tik parvažiavusi namo susivokė, jog pasišlykštėjimą keliantį šou surengusiam ekshibicionistui galėjo iškviesti policiją.

Ekshibicionistas pamėgo parką

Su pasitenkinimo viešoje vietoje ieškančiu vyru susidūrusios kitos panevėžietės Dalios nuomone, ekshibicionistų pasirodymai Skaistakalnio parke tampa nebe išimtimi, o kasdieniu reiškiniu.

Dalia pamena pirmą kartą jį sutikusi iš tolo atkreipė dėmesį tik į juokingai trumpas iš po lietpalčio kyšančias kelnes ir baltas kojines.

„Atrodė normalus vyras – su ilgu lietpalčiu, skrybėle. Tik tos kelnės kažkaip keistai kyšojo, tarsi sportinės. Kai prasilenkiant taku praskleidė lietpaltį, ties vyriškais organais švietė kelnėse iškirpta didžiulė skylė. Tiesiog atidengė prieš mane ir stovėjo“, – pasakojo Dalia.

Ekshibicionistą išvadinusi šlykštyne nueidama moteris per petį žvilgtelėjo atgal. Vyras tebestovėjo atlapojęs skvernus.
„Dėl patirto šoko nekilo net minties skambinti policijai. Tik norėjosi kuo toliau bėgti“, – pamena Dalia.

Savo lytinius organus mėgstantį demonstruoti iškrypėlį jauna mama mato gana dažnai jau po vidudienio besiilsintį ant suoliuko parke priešais tvenkinį. Galbūt kiek daugiau nei 60 metų turintis vyras, pasak jos, iš pirmo žvilgsnio atrodo niekuo neišsiskiriantis. Įtarimų gali sukelti nebent lietpaltis.

Teismas tik įspėjo

Į Skaistakalnio parką pasivaikščioti retkarčiais užsukanti Aušra Tvirbutienė liko priblokšta ekshibicionisto įžūlumo. Moteris su drauge, pavedžiojusios šunis, prisėdo ant suoliuko. Tuoj pat priėjo lietpalčiu vilkintis senyvas vyras ir paprašė leisti jų akivaizdoje save patenkinti.

„Aš labai sutrikau, o draugė, daug metų išgyvenusi Vokietijoje, prie tokių keistuolių jau buvo pripratusi. Ji tik liepė iškrypėliui paėjėti į šoną, kad neužpultų šunys, ir daryti ką nori“, – prisiminė Aušra.

Po tokio šaltakraujiškai ramaus pasiūlymo ekshibicionistas nuspūdino šalin taip ir nesiėmęs savo darbo.
A.Tvirbutienė Skaistakalnio parke daugiau nebesilanko.

„Dėl tokių dalykų mamos šito parko vengia. Dar ne taip baisu, kai ekshibicionistai demonstruoja, ką turi, prieš moteris su vežimėliais. Bet jei tokius dalykus pamatytų mažamečiai?“ – nuogąstavo Aušra.

Policijos pareigūnai ragina pranešti apie ekshibicionistų išpuolius, tačiau pripažįsta, kad teisininkai neturi patirties, kaip juos vertinti.
Į Panevėžio pareigūnų akiratį ekshibicionistas buvo patekęs prieš trejetą metų. Pasak Panevėžio miesto policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininko Romualdo Inčiūros, viename mikrorajone rytais sportuojančias moteris gąsdindavusį vyrą teismas tik įspėjo.

„Tokių pasirodymų viešose vietose neturi būti. Bet gal užtektų policijai su ekshibicionistais tik pasišnekėti, kad savo potraukio atsisakytų“, – svarstė R.Inčiūra.

Meilės idėja neprigijo

Iškrypėlių rojaus vardą Skaistakalnio parkas pelnė prieš keletą dešimtmečių. Miesto senbuviai pamena, kad dar sovietiniais laikais jame būdavo galima sutikti lyties organus rodančių vyrų.
Taisyti ūksmingo parko įvaizdį prieš trejetą metų buvo pasišovusi Savivaldybė. Miesto valdžia netgi buvo paskelbusi idėjų konkursą, jį laimėjo siūlymas kurti meilės parką. Vėliau bandyta idėją realizuoti – projektą sukūrusiam vilniečiui architektui sumokėta 10 tūkst. Lt.

Nors valdžia ir skelbė konkursus, mėtė lėšas ir svaičiojo apie mieste atsirasiančią meilės vietą, sumanymas žlugo, kai panevėžiečiai šioje idėjoje įžvelgė nešvankybių.
„Tai pavyzdys, kaip visuomenės iniciatyva sustabdo įvykius. Politikai buvo užsidegę parką sutvarkyti, o meilės idėja tebuvo priedanga Europos Sąjungos paramai gauti.

Neparašysi projekto tik takams sutvarkyti ir gėlėmis apsodinti, turėjo būti kokia nors tema. Nepasinaudojus šia galimybe nežinia, kada kita pasikartos“, – apgailestavo Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė.

Vis dėlto Savivaldybė nepraranda vilties sutvarkyti nors dalį senojo parko. Investicijų skyriaus vedėjos Dianos Žižiūnienės teigimu, rudenį ketinama teikti paraišką paramai gauti iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo programos. Savivaldybė tikisi šitaip pritraukti apie 200 tūkst. eurų.

„Visam parkui tiek pinigų neužteks. Galvojame nors vieną alėją sutvarkyti, informacinius stendus įrengti“, – planavo D.Žižiūnienė.
Pasak jos, jei pinigai bus skirti, darbai Skaistakalnyje prasidėtų veikiausiai po metų.

Ekshibizionistai – išsilavinę ir tikintys

Olegas Lapinas, psichologas:

Kad patirtų pasitenkinimą, ekshibicionistai turi sukelti kitiems baimę, išgąstį, pasišlykštėjimą. Kitos reakcijos jiems yra netikėtos. Jei žmogus pradeda kalbinti, šmaikštauti seksualinėmis temomis, ekshibicionistai sutrinka ir pabėga.
Ekshibicionizmas nėra chuliganizmas, o potraukis. Tą reikia prisiminti prieš smerkiant ar baudžiant. Kitą kartą pats žmogus nenori turėti tokio potraukio, bet jam negali atsispirti ir dėl to kenčia.

Kaip ir alkoholizmas ar homoseksualizmas, ekshibicionizmas neturi nieko bendro su morale. Neteisinga ekshibicionistus vertinti kaip amoralius, blogus žmones. Jie gali turėti gerą išsilavinimą, būti net labai tikinčiais, bet potraukis yra stipresnis už jų protą ir įsitikinimus.

Aplinkiniams tai nėra pavojingas sutrikimas, ekshibicionistai nėra agresyvūs. Klaidinga manyti, kad šis potraukis būdingas tik vyrams. Jį gali turėti ir moterys, tik šiuolaikiniame pasaulyje joms leidžiama atrodyti pusnuogėms, dirbti striptizo klubuose, ir tai laikoma socialiai priimtina. O vyrų ekshibicionizmas dažniausiai laikomas sutrikimu.