Leidinys „Kas yra kas Lietuvoje. Kraštiečiai. Tauragė“ visuomenei iškilmingai pristatytas šių metų kovą. Į jo pristatymą Viešojoje bibliotekoje kviesti rajono vadovai, žurnalistai, intelektualai. Tačiau kad šalia žymiausių, labiausiai Tauragei nusipelniusių asmenybių puikuojasi ir Arūno Pukelio pavardė, niekas tuomet nepastebėjo. O gal tik apsimetė nepastebį.

Knygos prakalboje rašoma, kad pastarasis enciklopedinis žinynas – pirmas toks Tauragei ir visai viešajai visuomenei skirtas leidinys. Pasak enciklopedijos redaktorių, į leidinį įtraukta apie 900 žymiausių ir Tauragės kraštui labiausiai nusipelniusių asmenų.

„Tai iš šių apylinkių kilę žinomi Lietuvos politikos, meno, kultūros, verslo, sporto, mokslo ir kitų veiklos sričių atstovai. Juos į knygą rekomendavo Tauragės rajono savivaldybė, valstybinės ir visuomeninės įstaigos, kūrybinės organizacijos, ekspertai, kraštotyrininkai. Leidinyje atskirais sąrašais skelbiami... prie krašto gerovės ir sėkmės labiausiai prisidėję verslininkai, ūkininkai, kultūros žmonės“, – sako leidinio įvadas.

Pristatomas kaip verslininkas

Kuo Tauragės kraštui nusipelnė A. Pukelis ir kas jį rekomendavo įtraukti į žymiausių tauragiškių sąrašą?

Žinyne jis pristatomas kaip verslininkas, AB „Fasa“ direktoriaus pavaduotojas, valdybos narys, UAB „Fasa pack“ direktorius, Lietuvos rankų lenkimo federacijos prezidentas, išvardyti žmonos ir vaikų vardai, gimimo metai. Informuojama, kad laisvalaikiu A. Pukelis mėgsta medžioti, sportuoti, kaitintis rusiškoje pirtyje. Net skelbiamas A. Pukelio moto: „Visus moko kalbėti, bet nė vieno tylėti“. Nurodyti visi šio žmogaus kontaktai – darbo ir asmeniniai telefonai, faksas, elektroninis paštas, net namų Tauragėje adresas.

Kas toks yra Šviniumi pravardžiuojamas A. Pukelis, retam tauragiškiui reikia aiškinti. Vos įvedę šio žmogaus vardą ir pavardę į populiariausią interneto „Google“ paieškos sistemą išvysite su A. Pukeliu susijusius gausybę straipsnių: „Švinius šiurpina vakarus“ („Respublika“), „Prieštaringos reputacijos verslininko laukia penktas teistumas“ (kriminalai.atn.lt), „Per sieną su lagaminais pinigų“, „Kas tas sulaikytas Švinius?“ (balsas.lt), „Šešėlinio pasaulio veikėjai trokšta valdžios priedangos“ (atgimimas.lt), „Už Tauragės politikų nugaros – Šviniaus šešėlis“ (lrytas.lt), „Švinius vėl prisidirbo“ (alfa.lt) ir t.t. Pirmieji vaizdai, kuriuos apie A. Pukelį pateikia „Google“ paieška, – jo, surakinto antrankiais, telegramų agentūros ELTA nuotraukos. O štai knygoje „Kas yra kas Lietuvoje“ jis tituluojamas „Tūkstantmečio žmogumi“.

Buvo išbraukusi

Biografijų enciklopedijų „Kas yra kas Lietuvoje. Kraštiečiai. Tauragė“ leidėjo – Kauno UAB „Neolitas“ direktorius Jonas Vitkauskas, paklaustas, kas rekomendavo A. Pukelį įtraukti į pastarąją knygą, atsakyti negalėjo.

– Girdėta pavardė. Greičiausiai per verslą jis pateko. Reikia pasikelti dokumentus, patikrinti, kas jį pasiūlė, – „Tauragės žinioms“ sakė J. Vitkauskas.

Leidinio vyriausioji redaktorė ir „Neolito“ steigėja Vaidonė Tamošiūnaitė patikino, kad į Tauragės enciklopedinį leidinį A. Pukelis galėjo būti įtrauktas kaip sporto srities atstovas, mat yra šalies rankų lenkimo federacijos prezidentas.
– Supraskit, aš tos knygos neruošiau, tam buvo pasamdyta redaktorė. Matyt, ir jai prasprūdo. Be to, Pukelis man tik pavardė, aš nieko apie tą žmogų nežinau, kriminalinių naujienų neskaitau, pasitikiu rekomendacijom, – kalbėjo V. Tamošiūnaitė, tačiau kas konkrečiai galėjo šį žmogų rekomenduoti, teigė nežinanti.

Pasak leidinio vyriausiosios redaktorės, niekas iki šiol neatkreipė dėmesio, kad tarp kitų garbingiausių Tauragės žmonių skelbiama ir A. Pukelio pavardė.
Tauragei skirto leidinio redaktorė, žurnalistė Audronė Jankuvienė „Tauragės žinias“ patikino puikiai žinanti, kad A. Pukelis yra prieštaringos reputacijos, juolab, kad knygos leidybos metu vyko ne vienas su juo susijęs baudžiamasis procesas. Žurnalistė patikino pastarąjį veikėją iš biografijų sąrašo išbraukusi.
– Tikrai išbraukiau. Kokiu būdu jis vėl ten pateko, neįsivaizduoju. Jį turėjo kas nors po mano išbraukimo rekomenduoti, – sakė A. Jankuvienė.

Reikia reabilitacijos?

Tauragės savivaldybės atstovai taip pat vienu balsu tvirtina nenutuokiantys, kas galėjo pasiūlyti A. Pukelį į labiausiai nusipelniusių tauragiškių sąrašą.

Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius, nors sakė buvęs šios knygos pristatyme, tačiau jos dar nevartęs. Mero teigimu, ši enciklopedija suformuota komerciniu pagrindu.
– Gal buvęs meras pasiūlė. Negaliu komentuoti, – sakė P. Petrošius.
Iš mero pareigų atsistatydinęs liberalcentristas Robertas Piečia sakė nė nebuvo pakviestas į knygos pristatymą, nors jo įžanginis žodis joje ir skelbiamas. Jame R. Piečia sako, kad šis leidinys „primins ateities kartoms tuos, kurie mylėjo Tauragę“.

– Aš į sąrašą nerekomendavau nieko, nei Pukelio, nei Petrošiaus, – sakė R. Piečia.
Sporto centro vedėjas Gediminas Sakalauskas naujajam leidiniui tikino siūlęs ypač Tauragės sportui nusipelniusį atstovą – Liudą Pavilionį.
– Gal jam reikia reabilituotis? – apie Švinių kalbėjo G. Sakalauskas.

Viename sąraše būti nenori

Į tą patį garbingiausių tauragiškių sąrašą kartu su A. Pukeliu įrašytas kraštietis, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius, paklaustas, ar tai žino, atsakė klausimu:
– Jūs turite omeny tą nusikaltėlių pasaulio atstovą? Ne, nežinau, bet vienoje knygoje su juo būti nenoriu. Kartą Generalinėje prokuratūroje būtų tekę liftu kartu su Pukeliu važiuoti. Kai jį pamačiau, nelipau į liftą. Matot, iš lifto išlipti galima, iš knygos neišlipsi.

R. Jancevičiaus tikinimu, jo šiandien nebestebina niekas, nenustebintų net tai, jei į garbingiausių šalies žmonių sąrašą būtų įtrauktas Henrikas Daktaras.

– Liga čia gilesnė, – „Tauragės žinioms“ sakė R. Jancevičius.
„Tauragės žinios“ keletą dienų bandė susisiekti su A. Pukeliu, tačiau į redakcijos skambučius jis neatsiliepė.