Vis dėlto, jeigu prokuratūra per penkias dienas neapskųs teismo nutarties, I. Achremovas (pravarde Achremas) bus paleistas į laisvę, bet privalės kasdien nuo 22 iki 6 val. būti namuose, be to, du kartus per mėnesį registruotis Vilniaus regiono pataisos inspekcijoje.

„Mano nuomone, žmogus turi kalėti tiek, kiek jam yra skyręs teismas“, - ketvirtadienį DELFI sakė R. Petrauskas, pažymėjęs, kad prokuratūra susipažins su teismo motyvais ir tada „pasistengs priimti teisingausią sprendimą“.

Ketvirtadienio popietę Generalinė prokuratūra pranešė, kad teismo nutartį skųs aukštesnės instancijos teismui.

Nuspręsdamas I. Achremovą paleisti į laisvę teismas atsižvelgė, kad nuteistasis yra atlikęs jau daugiau kaip pusę laisvės atėmimo laiko, įkalinimo įstaigoje yra gerai charakterizuojamas, neturi nuobaudų, o atvirkščiai – net 15 kartų skatintas už gerą elgesį, o 2007-aisiais perkeltas į lengvąją grupę.

Pasak teismo, pataisos namai, kuriuose kali I. Achremovas, teikimą dėl nuteistojo paleidimo į laisvę teikė jau penktą kartą.

I. Achremovui Vilniaus antrųjų pataisos namų vartai atsivers tik tuomet, jeigu prokuratūra neapskųs teisėjos Lilijos Tarčevskajos nutarties. Tam penkias dienas turinti prokuratūra teismo posėdyje nesutiko, kad būtų patenkintas nuteistojo prašymas paleisti jį į laisvę anksčiau laiko.

Pasak teismo, I. Achremovui skirtos bausmės tikslai jau pasiekti, todėl už labai sunkų nusikaltimą nuteistas asmuo likusį laiką gali taisytis neizoliuotas nuo visuomenės, bet prižiūrimas pataisos inspekcijos pareigūnų.

Už žurnalisto nužudymą bausmę atliekančiam I. Achremovui buvo likę kalėti 8 metai 5 mėnesiai ir 16 dienų.

Pasak I. Achremovui atstovavusios advokatės Gitanos Šimkutės, į laisvę paleistas I. Achremovas gyvens pas tėvą. „Jo labai geri socialiniai ryšiai su šeima“, - patikino nuteistajam atstovavusi teisininkė, pabrėžusi, kad „visiems įstatymai yra vienodi“, todėl teismas pagrįstai priėmė I. Achremovui palankų sprendimą.

Prokuratūros poziciją teisme atstovavusi Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Danutė Kisinienė ketvirtadienį po teismo posėdžio teigė, kad greičiausiai teismo nutarties neskųs aukštesniam teismui.

"Mano nuomone, tikrai nėra motyvų skųsti sprendimą. Jau penktą kartą jis prašėsi paleidžiamas, jis kalėdamas tikrai nepriekaištingai elgėsi, nematau jokių motyvų skųsti. Tai, kad jis - Achremovas, nėra argumentas", - BNS sakė D. Kisinienė. Tiesa, grįžusi į darbą ji nuomonę pakeitė.

Jeigu nutartis nebūtų apskųsta, iš Vilniaus antrųjų pataisos namų I. Achremovas būtų paleistas kitą ketvirtadienį.

DELFI primena, kad I.Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau 2004-ųjų sausio 29-ąją Vilniaus apygardos teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų kalinimo. Iš pradžių V.Lingio žudikas bausmę atliko Lukiškių kalėjme, o nuo 2004-ųjų vasario 6-osios kalinimo sąlygos jam buvo pagerintos – žurnalisto žudikas buvo perkeltas į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti "Vilniaus brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai - I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą, - anksčiau teisme yra sakęs I.Achremovas. – Dar kartą noriu atsiprašyti V.Lingio artimųjų, tėvų, žmonos ir dukros. Nežinau, ar galima už tokį nusikaltimą atleisti, tačiau prašau manimi pasitikėti ir leisti grįžti pas savo tėvą, kad galėčiau rūpintis šeima, mažamečiu vaiku“.

Anksčiau jis yra sakęs, kad paleistas į laisvę dirbs neapmokestinamą darbą visuomenės labui, pastoviai bendraus su psichologais, pataisos inspekcijos pareigūnais.

„Turiu mažametį sūnų, žinau, kad jam reikia tėvo“, - I.Achremovas tikino, kad išėjęs į laisvę iš Kaliningrado srities atsivežtų savo žmoną ir vaiką.