Instrukcija apimtam depresijos

Net kūdikiams skiriamas vaistas nuo peršalimo “Paracetamol” prieš kelias dienas vos netapo didelės nelaimės priežastimi. Aštuoniolikmetė, perskaičiusi populiariojoje literatūroje, kiek tablečių yra gyvybei pavojinga dozė, suvartojo viena daugiau. Jos gyvybę gydytojams pavyko išgelbėti.

“Informacija apie mirtinas vaistų dozes yra teikiama siekiant žmones apsaugoti, tačiau labilios psichikos žmogus joje, kaip paaiškėjo, įžvelgė visai ką kita”, - sako Kauno medicinos universiteto Nefrologijos klinikos gydytojas toksikologas Algirdas Stonys.

Jei nebūtų išsamios informacijos, niekas gal net neįtartų, kad vaistas, kurio galima įsigyti be receptų ir rasti kone kiekvienų namų vaistinėlėje, atliks ir nuodų funkciją.

Tai, beje, ne pirmas atvejis, kai toksikologams tenka gelbėti perdozavusiųjų šio vaisto gyvybę. Prieš kelerius metus į medikus buvo kreiptasi per vėlai ir jauna mergina, nepaisant visų pastangų, neišgyveno.

Klastingas nuodas

“Paracetamolis - geras vaistas nuo peršalimo. Tačiau jis pavojingas dėl to, kad labai didelės jo dozės suardo kepenų ląsteles. Vienintelė išeitis - organo transplantacija. Vakaruose kepenų persodinimas labiau paplitęs, todėl išgelbstima daugiau apsinuodijusiųjų. Lietuvoje ne taip lengva laiku gauti tinkamą persodinimui organą, todėl tos merginos išgelbėti nepavyko. Viskas buvo parengta operacijai, laukta donoro kepenų. Kai jie jau buvo persodinti, organizmas nebeatlaikė, buvo per vėlu”, - prisimena A.Stonys.

Labiausiai gydytojas toksikologas nuogąstauja dėl to, kad apsinuodijimų šiuo vaistu gausėja. “Prieš kelerius metus tokių tebūdavo 2-3 atvejai, pernai jau 5, šiemet taip pat nebe pirmas”, - sako A.Stonys.

Raminamieji vaistai, kuriais taip pat mėginama nuodytis, palieka daugiau šansų pacientams ir medikams. Apsinuodijusiojo paracetamoliu būklė gali atrodyti ne tokia pavojinga, kaip kitais vaistais. Tačiau jei nuo migdomųjų žmogus greitai grimzta į komą, nuo šių jį ilgai “tik pykina”. Kad tuo pat metu ardomi vidaus organai, nesimato.

Gelbsti priešnuodžiai

Būna atvejų, kai vaistais nuo peršalimo apsinuodijęs mėgina tai nuslėpti. Nepavykus nusižudyti, neretas apsigalvoja ir tikisi, kad atsipirks prasidėjusiu vėmimu ir viduriavimu. Šiuo atveju tokios viltys bergždžios. Kuo ilgiau organizmas negaus priešnuodžio, tuo grėsmė nebepataisomai sugadinti kepenis yra didesnė.

Mėginimas iš tokios bėdos - apsinuodijimo vaistais gelbėtis aktyvuota anglimi nukentėjusiųjų namiškiams atrodo logiškas, tačiau medikams tai yra meškos paslauga.

Reikia nedelsiant kviesti medikus, jie parinks priešnuodį ir tai yra veiksmingiausias pagalbos būdas. Išplauti skrandį nepakanka. Tą dieną, kai kalbėjomės su gydytoju, Nefrologijos klinikoje buvo gydomi 6 pilnamečiai vaistais apsinuodiję pacientai.