Šią produkciją realizavus juodojoje rinkoje, valstybei galėjo būti padaryta beveik 4 mln. litų mokestinė žala.

Įtariant prisidėjus prie nelegalaus fabriko veiklos, sulaikyti šeši asmenys, trys iš jų užsieniečiai (Ukrainos piliečiai).

Antradienį, apie 10 val., muitinės kriminalistai netikėtai patikrino vieną iš sostinės Arimų gatvėje esančių įmonių. Tariamai dažymo darbais užsiimančios įmonės teritorijoje iš tikrųjų vyko visai kitokia veikla – pareigūnai turėjo duomenų, kad čia visu pajėgumu jau kurį laiką veikia nelegalus cigarečių fabrikas (tris tokius pačius muitinės kriminalistai likvidavo prieš keletą metų).

Įsiveržę į patalpas, pareigūnai nelegalios įmonės darbuotojus užklupo pačiame veiklos įkarštyje – viduje besidarbavę šeši asmenys net nespėjo išjungti įrengimų.

Nusikaltimo vietoje buvo sulaikyti trys Ukrainos piliečiai ir trys lietuviai, Vilniaus gyventojai.

Be nemažo kiekio jau pagamintos produkcijos, pareigūnai ten pat aptiko ir daug cigarečių gamybai skirtų medžiagų. Trys patalpos ir įmonės koridoriai buvo užversti didžiulėmis smulkinto tabako dėžėmis.

Ceche stovėjo cigarečių gamybos, filtrų klijavimo ir pakavimo mašinos. Ten pat pareigūnai rado apie 22 tūkst. pakelių ką tik pagamintų ir jau supakuotų cigarečių „West“, ir apie 145 tūkst. vnt. dar nesupakuotų cigarečių „West“ bei „Jin Ling“.

Sprendžiant iš kitų radinių, vertelgos ketino gaminti (ar jau gamino) ir cigaretes „Viceroy“ – patalpoje netrūko dėžių su cigarečių „West“, „Jin Ling“ ir „Viceroy“ pakelių bei blokų ruošiniais ir falsifikuotomis Rusijos Federacijos banderolėmis.

Patalpoje rastas ir didelis kiekis filtrų lazdelių, cigarečių popieriaus, klijų, folijos ritinių, polipropileno ir pan. Iš viso, preliminariais duomenimis, fabrike rasta apie 8,5 tonos neaiškios kilmės tabako, kurio vertė maždaug 2,5 mln. litų. Iš tokio kiekio tabako nelegalūs vertelgos galėjo pagaminti apie 9 mln. vnt. abejotinos kokybės rūkalų.

Nelegali įmonė buvo įkurta su užmoju – antrame aukšte įrengti poilsio kambariai, pirmajame – virtuvė, rūbinė, tualetas.

Fabrikas buvo gerai įrengtas: pagrindinio cecho sienos izoliuotos storu putplasčio sluoksniu, veikė vėdinimo sistema, sunkios tabako dėžės (kiekviena sveria ne mažiau nei 100 kg) buvo vežiojamos krovininiu keltuvu.

Sulaikytieji užsieniečiai jau turėjo patirties gaminant tabako produkciją – jie yra darbavęsi Ukrainos tabako pramonės įmonėse.
Todėl jiems neturėjo būti labai sudėtinga prižiūrėti bei derinti nelegalios įmonės Naujojoje Vilnioje įrengimus.

Kita vertus, darbas šioje pogrindinėje gamykloje vyko antisanitarinėmis sąlygomis: netrūko dulkių ir purvo, didelė smulkinto tabako krūva buvo supilta tiesiog ant nešvarių grindų.

Įdomu, kad fabriko darbuotojai savo produkcijos nė nemanė rūkyti – mieliau rinkosi originalią žinomų gamintojų produkciją. Tai iškalbingai liudija apie Naujosios Vilnios fabrikėlio falsifikatų kokybę.

Pogrindinės įmonės darbuotojai turėjo ir savotišką humoro jausmą – darbo vietoje gaivinosi viskiu „Old Smuggler“ („Senasis kontrabandininkas“).

Ukrainiečiai Y. D., I. B., I. G. ir lietuviai A. Ž., A. B., A. V. sulaikyti dviem paroms.

Tokios pogrindinės įmonės – bendra Europos Sąjungos valstybių problema. Teisėsaugos pareigūnai pastaraisiais metais panašių fabrikų yra aptikę Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.
Lietuvoje muitinės kriminalistai tokių nelegalių įmonių atsiradimą prognozavo dar 2004-aisiais, kai pasirodė pirmosios žinios apie panašių fabrikų buvimą kaimyninėse valstybėse.

Jau po metų, 2005-aisiais, Lietuvos muitinės pareigūnai likvidavo du tokius fabrikus, veikusius Šiauliuose ir Šakių rajone (abu falsifikavo cigaretes „Prima“). 2006-ųjų balandį dar vieną panašų fabriką muitinės kriminalistai aptiko Vilkaviškio apylinkėse.

Išaiškinant šį fabriką bendradarbiauta su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, kurie svariai prisidėjo prie šios nelegalios įmonės likvidavimo.

Tikėtina, jog tokių nelegalių rūkalų gamyklų mūsų šalyje gali būti ir daugiau.

Nelegalaus fabriko suradimas liudija, kad šešėlinio verslo pasaulio atstovai grįžta prie keleto metų senumo taktikos: ne tik gabena į Lietuvą rusiškas kontrabandines cigaretes, bet ir gamina jas vietoje.
Manytina, kad šitaip juos elgtis verčia ne tik noras sumažinti nelegalaus verslo sąnaudas, bet ir padidėjusi rizika įkliūti su nelegaliais kroviniais. Pastaruoju metu Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė itin daug cigarečių. Vien per pirmuosius du šių metų mėnesius sulaikyta beveik perpus tiek nelegalių cigarečių (50 mln. vnt.), kiek pernai Lietuvos muitinė sulaikė per visus metus (120 mln. vnt.).