Mobiliąją vaikų vasaros stovyklą 2005 m. birželio 19-25 dienomis Alsėdžiuose organizavo Lietuvos šaulių sąjungos Telšių apskrities šaulių rinktinė, kuriai vadovavo J. Ž. Jo įsakymu J. M. buvo paskirta stovyklos viršininke, o K.M. – komendantu, praneša Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Stovyklautojų surengto žygio metu nuskendo dvi mergaitės, viena iš kurių buvo nepilnametė. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Visiems trims už vaikų saugumą atsakingiems stovyklos vadovams iškeltą baudžiamąją bylą dėl tarnybos pareigų neatlikimo nagrinėjo net keli teismai.

Plungės rajono apylinkės teismas dar 2008 m. kovo 21 d. pripažino, kad mergaitės žuvo dėl stovyklos viršininkės bei komendanto kaltės ir už tai skyrė lygtines bausmes, o šaulių rinktinės vadą išteisino.

Prokuratūrai, nukentėjusiesiems bei nuteistiesiems nuosprendį apskundus, Klaipėdos apygardos teismas išteisino visus kaltininkus, konstatuodamas, kad mergaitės nuskendo nelaimingo atsitikimo metu, t.y. dėl pačių stovyklautojų kaltės.

Klaipėdos apygardos prokuratūra šį teismo nuosprendį kasacine tvarka apskundė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Teismas prokuratūros skundą patenkino ir bylą grąžino iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Šių metų kovo 9 d. Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs bylą, iš dalies pakeitė Plungės rajono apylinkės teismo nuosprendį: šaulių rinktinės vadą J. Ž. pripažino kaltu ir nuteisė lygtine dvejų metų laisvės atėmimo bausme, stovyklos viršininkės J.M. atžvilgiu bausmės nepakeitė, t.y. paliko teistumą, o komendantą K. M. išteisino.

„Prokurorų pastangos pasiekti teisingumą tegul ir po kelerių metų sulaukė rezultatų. Šiuo konkrečiu atveju, kai buvo padarytas neatsargus nusikaltimas, svarbiausia yra ne kaltininkams skirtos bausmės dydis, o bausmės už padarytą nusikalstamą veiką neišvengiamumas“, – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Alicija Petkevičiūtė.

Lietuvos šaulių sąjunga, kaip ir buvo nusprendęs Plungės rajono apylinkės teismas, nukentėjusiųjų šeimoms turės atlyginti daugiau nei po 100 tūkst. litų neturtinės ir turtinės žalos.