Kelto "Andrew J.Barberi" avarija įvyko pučiant stipriam vėjui, baigiantis 25 min. trukmės 8 km kelionei iš Manheteno į Staten Ailendą. Po jos į ligonines buvo paguldyti mažiausiai 37 žmonės, o kelto šone liko didžiulė skylė.

"Visa dešinioji kelto pusė atidaryta kaip kokia skardinė", - sakė vienas ugniagesys. Keltu, kuris gali gabenti iki 6 tūkst. keleivių, žmonės plaukė iš Manheteno į savo namus gyvenamajame Stateno rajone. Kol kas neaišku, kiek kelte buvo keleivių, tačiau manoma, kad apie 1,5 tūkstančio.

Keltui 15 val. 22 min. vietos (22 val. 22 min. Lietuvos) laiku įsirėžus į terminalą, iš skausmo ir siaubo šaukiantys keleiviai buvo suspausti tarp besideformuojančio metalo. Daug jų šoko į Niujorko Aukštutinės įlankos vandenis.

"Visi klykė. Visi šoko (į vandenį) gelbėdami savo gyvybes, - vietos televizijai NY1 pasakojo keleivis Bobas Carrollas (Bobas Karolas). - Žmonės buvo suspausti, lipo vienas per kitą. Visas kelto šonas atrodė lyg atidaryta skardinė".

Mažiausiai trijų sužeistųjų būklė kritiška, o mažiausiai du neteko galūnių. Gydytojai nurodo, kad dauguma buvo sužeisti per spūstį.

PRIEŽASTIS NEŽINOMA

Meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) per spaudos konferenciją sakė, kad avarijos priežastis kol kas nežinoma, tačiau nurodoma, kad tuo metu vėjo gūsių greitis siekė 20 m per sekundę. Nacionalinė transporto saugumo administracija tęsia tyrimą.

Liudininkai pasakojo, jog keltas prie terminalo artinosi dideliu greičiu, o vietos žiniasklaida pranešė, kad kelto kapitono padėjėjas iš avarijos vietos nuvyko į netoliese esančius savo namus, kur bandė nusižudyti. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, jam atlikta operacija.

Vienas kelto darbuotojas reporteriams pasakojo, kad avarijos metu stovėjo šalia kapitono padėjėjo, kuris esą nusikeikė, išjungė kelto variklį ir pasišalino.

M.Bloombergas šių pranešimų nekomentavo, bet sakė, kad vyras liko gyvas ir yra apklausiamas.

Kasdien nemokamu keltu iš Manheteno į Staten Ailendą keliasi apie 65 tūkst. žmonių. Plaukiant šiais keltais galima grožėtis Laisvės statula ir įspūdingomis miesto panoramomis.