VSAT atstovas spaudai pirmadienį sakė, kad sulaikyta 10 Afganistano piliečių, 3 Vietnamo ir 2 Indijos piliečiai. Visi sulaikytieji yra vyrai, asmens dokumentų jie neturėjo. Manoma, kad jie yra 20-40 metų amžiaus.

Pasak pasieniečių, siekiant konspiracijos nelegalūs migrantai buvo laikomi pasibaisėtinomis sąlygomis. Nedidelėje, apie 10 kvadratinių metrų nevėdinamoje patalpoje, kurios langas užkaltas, ant grindų buvo patiesta keletas priplėkusių nuo drėgmės čiužinių, viduje tvyrojo stiprus pelėsių dvokas.

Vėliau afganai pasieniečių operatyvininkams teigė net apsidžiaugę, kai juos išvydo ir suprato, kad dabar esą sulaikyti. Tokiomis sąlygomis, kokiomis jie gyveno Jungėnuose, jau nebegalėję tverti.

Pasak pasieniečių, išvargę nelegalai VSAT pareigūnams nesugebėjo paaiškinti, į kokią šalį jie pateko.

Jau anksčiau apie įtartiną sodybą turėję informacijos ir pasaloje buvę pasieniečiai operaciją surengė, kai pas nelegalius imigrantus atvyko įtariamas jų gabenimu jau anksčiau į pasieniečių akiratį patekęs 31-erių metų Marijampolės gyventojas. Moteris, jos sūnus ir 31 metų vyras įtariami neteisėtu žmonių gabenimu per valstybės sieną.

VSAT Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai dėl neteisėto asmenų gabenimo atlieka ikiteisminį tyrimą. Nelegalūs imigrantai ir jų gabenimu tariami Lietuvos piliečiai uždaryti į Lazdijų rajono policijos komisariato areštinę, pasieniečių operatyvininkai juos apklausia.

Tai jau antroji per mažiau kaip savaitę VSAT sulaikyta nelegalių imigrantų ir vedlių grupė. Praėjusį ketvirtadienį pasieniečiai sulaikė taip pat 15 nelegalių imigrantų iš Pakistano ir Indijos. Teismo sprendimu, jie laikinai apgyvendinti Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.

Lazdijų rajono apylinkės teismas praėjusį šeštadienį leido suimti du Lietuvos piliečius, kurie įtariami per sieną pervedę minėtąją grupę nelegalių imigrantų.

Remiantis nauja skaičiavimo metodika, 2003 m. VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 452 nelegalius imigrantus. Iš jų 228, remiantis naujais vertinimo kriterijais, yra nelegalūs imigrantai iš kaimyninių valstybių, 214 - iš kitų šalių.