Dabar paaiškėjo, kad apsimetėlis iš tikrųjų yra ne kartą teistas Lietuvos pilietis, nuo 1999-ųjų policija jo ieško dėl vagystės. Trečiadienį apsimetėlį pasieniečiai perdavė Trakų rajono policijos pareigūnams, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Kaip išsiaiškino VSAT pareigūnai, šis iš URC trečiadienį policijai perduotas tris kartus už vagystes teistas vyriškis bandė išvengti dar vienos bausmės.

Praėjusių metų pabaigoje Vilniaus miesto policijos pareigūnai į URC pristatė vyriškį, kuris buvo sulaikytas, kai neblaivus vairavo vogtą lengvąjį automobilį.

Sulaikymo metu vyras prisistatė esąs Rusijos pilietis, tačiau policininkams nepateikė jokių asmens dokumentų. Pagal sulaikytojo sukurtą pasakojimą, jis gimęs ir gyvenęs Rusijos Voronežo srityje, o į Lietuvą atvykęs 1982-siais.

Kaip teigė vyriškis, 1990 metais jis Lietuvoje prarado sovietinį pasą.

2002 m. gruodį teismo sprendimu sulaikytas vyriškis buvo laikinai apgyvendintas URC nelegalių migrantų sektoriuje.

Atlikdami asmenybės nustatymo procedūras, URC Tyrimų skyriaus pareigūnai nusiuntė užklausimus įvairioms Rusijos institucijoms, prašydami pateikti informaciją apie centre apgyvendintą vyriškį.

Visuose susirašinėjimo metu gautuose atsakymuose buvo pažymima, kad apie asmenį, Lietuvoje prisistatantį tokia pavarde, Rusijoje duomenų nėra.

URC pareigūnams kilo įtarimas, kad vyriškis gali būti apsimetėlis, dėl kažkokių priežasčių besistengiantis likti gyventi URC.

Įtarimus dar labiau sustiprino gauta informacija iš karinio komisariato Rusijoje, kuriame, vyriškio teigimu, turėjo būti jo byla. Rusijos kariškiai, atsakydami į URC užklausimą, patvirtino, kad toks asmuo nėra registruotas.

Nusiuntus URC gyvenančio vyriškio daktiloskopinę kortelę į Kriminalinių tyrimų centrą, Lietuvos policijos pareigūnų buvo paprašyta siunčiamus pirštų atspaudus palyginti su nenustatytų asmenų atspaudais, kurie buvo aptikti po nusikaltimų Vilniuje ir Vilniaus rajone.

Pats vyriškis pasieniečiams aiškino, kad daktiloskopinė ekspertizė nepadės nustatyti jo asmenybės, nes jis neva tarnavęs specialiajame sovietinės Rusijos padalinyje Lietuvoje ir esą jo pirštų atspaudų Lietuvos pareigūnai nerasią jokiose duomenų bazėse.

Pasak VSAT, g autas kriminalistų atsakymas padėjo išsiaiškinti, kad Rusijos piliečiu bandė apsimesti 43 metų Lietuvos pilietis Volodia Paškauskas.

Paaiškėjo ir priežastis, dėl kurios vyriškis apsimetinėjo kitos valstybės piliečiu - tris kartus už įvairias vagystes teisto V.Paškausko nuo 1999 metų ieškojo Trakų rajono policijos komisariatas. Vyriškis turėjo atlikti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už vagystes iš butų ir automobilių, tačiau, kol įsiteisėjo teismo nuosprendis, V.Paškauskas spėjo pasislėpti.

Pasak URC vadovybės, vyriškis centre elgėsi itin pavyzdingai ir buvo vienas iš nedaugelio nelegalių migrantų sektoriaus gyventojų, kuris savanoriškai dirbo aplinkos tvarkymo ir kitus darbus, pats prašėsi URC administracijos skirti jam įvairių užduočių.