Kaltinamieji - kaimynai, Žiburio gatvės gyventojai. A.Savickas - devynių klasių išsilavinimo, nedirba ir nesimoko, neteistas, silpnos valios jaunuolis, beatodairiškai pasiduodantis neigiamai draugų įtakai.

D.Jieznys - aštuonių klasių išsilavinimo, nesimoko, nedirba, teistas jau keturis kartus, daugelio išgertuvių dalyvis, ne kartą baustas administracine tvarka.

Iki pilnametystės įstatymai ir Alytaus rajono apylinkės teismas D.Jiezniui buvo mielaširdingi. Jis nė karto nebuvo uždarytas už grotų. Pirmąsyk nuteistas 2007-aisiais už vagystę laisvės apribojimu. 2008-ųjų vasarį už du plėšimus jam skirta vienų metų trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant ir skiriant auklėjamojo poveikio priemones. Tais pačiais metais jis dar du kartus nuteistas už vagystes, bausmių vykdymas atidėtas, skirtos auklėjamojo poveikio priemonės. Nepilnametis jautėsi nebaudžiamas, auklėjamojo poveikio priemonės jo neveikė, tad 2008-aisiais su bendrininku A.Savicku, jau pilnamečiu, padarytas tyčinis sunkus nusikaltimas, už kurį jie dabar teisiami, nebuvo atsitiktinis.

Nesulaukė grįžtant dukters

Teisme liudijo nukentėjusiosios motina. Tądien dukrą ji buvo išleidusi pas draugę. Nesulaukusi grįžtančios, paskambino mobiliuoju telefonu, bet duktė neatsiliepė. Važinėjo pas pažįstamus, niekur nerado, todėl kreipėsi į policiją.

Dukra parsirado tik naktį ir labai girta, nieko negalėjo paaiškinti. Ryte ji papasakojo, kad su dviem vaikinais gėrė ligoninės garaže, o paskui jie ją išžagino. Ji bandė priešintis, bet nepajėgė.

Teismo psichiatrijos, teismo psichologijos ekspertai konstatavo, kad nukentėjusioji geba teisingai suvokti ikiteisminiam tyrimui reikšmingas aplinkybes ir duoti parodymus, bet nerekomendavo dalyvauti apklausoje byloje teisminio nagrinėjimo metu, kad būtų išvengta pakartotinės psichinės traumos. Tad jos duoti parodymai ikiteisminio tyrimo metu pripažinti patikimais.

Brendis ir obuoliai, prievarta ir smurtas

Nukentėjusi mergina už nepilno mėnesio ruošėsi švęsti 16-ąjį gimtadienį. Tądien, rugpjūčio 21-ąją, ji buvo pas draugę. Grįžtant namo jai paskambino Aivaras ir pasiūlė susitikti, sakė, kad turi išgerti. Susitiko prie ligoninės. Aivaras su Dariumi atsinešė dvilitrinį plastikinį butelį pilstomo brendžio, užkandai ligoninės sode prisirinko obuolių ir visi trys per skylę stoge ir sienoje pateko į apleistą garažą. Jame buvo prikrauta senų lovų, stalų, kito inventoriaus. Susėdę ant medicininio gulto, ant stalo pasidėję brendį ir obuolius, pradėjo puotauti. Išgertuvės truko keletą valandų. Apgirtę kaltinamieji ėmė grabalioti merginą, o kai ši pasipriešino, pavartojo smurtą. Nukentėjusiajai buvo atimta galimybė priešintis ir kaltinamieji su ja santykiavo prieš jos valią.

A.Savickas ir D.Jieznys buvo apdraskyti, vienam įkąsta į pirštą, sužalojimų nustatyta ir nukentėjusiajai.

Beje, prievartautojai, lydėdami savo auką namo, šią suklupusią spardė.

Žagintojai kalės pataisos namuose

Tik po nusikaltimo A.Savickas ir D.Jieznys parašė atvirus prisipažinimus jį padarę, išsamiai apie tai papasakojo ikiteisminio tyrimo metu. Teisme D.Jieznys prisipažino kaltu tik iš dalies, o A.Savickas kaltu neprisipažino. Pastarasis aiškino, kad mergina nesipriešino, tik iš baimės melavo mamai.

Byloje surinkta pakankamai įrodymų apie A.Savicko ir D.Jieznio nusikaltimą: teismo medicinos ekspertų išvados, keletas teismo psichologijos ir teismo psichiatrijos ekspertizių, specialisto išvados apie serologinį ir DNR tyrimus.

Teismas A.Savickui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

D.Jieznį nuteisė ketverių metų laisvės atėmimo bausme, ją subendrino su neatliktąja ir nuteisė pataisos namuose kalėti ketverius metus devynis mėnesius.

Nuteistieji suimti teismo salėje.

Teismas patenkino nukentėjusiosios motinos civilinį ieškinį ir nukentėjusiai merginai solidariai iš A.Savicko ir D.Jieznio priteisė 8 tūkst. litų neturtinės žalos, pripažino teisę į civilinio ieškinio patenkinimą dėl turtinės. Nustatat atlygintinos žalos dydį atsižvelgta ir į tai, kad kaltinamieji neturi savarankiško turto. Ir pati nukentėjėlė elgėsi rizikingai: iš anksto žinodama, kad bus girtaujama, vėlai vakare nėjo namo, bet sutiko eiti su kaltinamaisiais.