„Kaune buvo 33 gaujos, tai ką, ar aš už viską turiu atsakyti dabar? Kaip aš galėjau padaryti nusikaltimus, jeigu aš kalėjau – Lukiškėse, Vilniaus zonoje. Tai yra nesąmonė“, - ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme žurnalistams aiškino garsiausiu Kauno gangsteriu tituluojamas H. Daktaras.

Sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais įtariamas H. Daktaras ketvirtadienį vėl buvo atvežtas į teismą - čia teisėja Ona Alvyra Kvaraciejūtė paskelbė, kad patenkina Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Zdislavo Tuliševskio prašymą ir įtariamajam pratęsia kardomąjį kalinimą iki birželio 5-osios.

Teismas pabrėžė, kad garsus nusikaltėlis yra įtariamas sunkiais nusikaltimais, už kuriuos numatyta labai griežta bausmė, be to, pakeitęs išvaizdą jis slapstėsi nuo pareigūnų ir dar kartą gali pasislėpti, ne kartą yra teistas, neturėjo legalaus pragyvenimo šaltinio. Pasak teismo, į laisvę paleistas H. Daktaras galėtų bandyti paveikti visoje Lietuvoje gyvenančius liudytojus ir nukentėjusiuosius, paslėpti svarbius nusikaltimų įkalčius.

„Vien tai, kad H. Daktaras yra ne kartą teistas, parodo jo padidintą pavojingumą visuomenei“, - pabrėžė teisėja O.A. Kvaraciejūtė.

H. Daktaras aiškino, jog negalėjo padaryti nusikaltimų

Į teismą susitikti su sutuoktiniu atvyko Ramutė Daktarienė, atsivežusi dvi nepilnametes dukras. Teismo salėje pasirodė ir H. Daktaro sūnus Enrikas, tačiau vos išvydęs į jį nukreiptas filmavimo kameras ir fotoaparatų blykstes, jis pasišalino iš posėdžių salės.

Belaukdamas, kol į salę ateis teisėja, kaltinamiesiems skirtame suole sėdėjęs H. Daktaras sutiko atsakyti į žurnalistų klausimus ir net nubraukė ašarą.

„Tai jaunimo nusikaltimai, apie kokį susivienijimą kalbame? Kaune buvo 33 gaujos, tai ką, ar aš už viską turiu atsakyti dabar? Kaip aš galėjau padaryti nusikaltimus, jeigu aš kalėjau – Lukiškėse, Vilniaus zonoje. Tai yra nesąmonė“, - aiškino H. Daktaras.

Nusikaltėlių pasaulyje Henos pravardę turėjęs vyras tikino, kad pareigūnai jam esą aiškino, jog būtent jis „turi atsakyti už jų nusikaltimus“.

„Nesvarbu, kad sėdėjai, sako, tu buvai suinteresuotas“, - žurnalistams aiškino H. Daktaras.

DELFI paklaustas, kodėl būtent jis, o ne kiti Kauno nusikalstamo pasaulio atstovai, H. Daktaras sakė: „Todėl, kad aš Daktaras, aš turiu sėdėti, mano ten viršuj draugų daug ir aš turiu sėdėti“.

Hena tikino, kad nesislapstė nuo Lietuvos pareigūnų, o iš šalies išvyko tik todėl, kad „valstybė nori susidoroti su manimi“. Tiesa, už ką reikėjo jį žudyti, H. Daktaras negalėjo pasakyti.

R. Daktarienė kalbėjo apie susidorojimą ir teisėją N. Venckienę

Tuo tarpu į teismą su dukromis atvykusi H. Daktaro žmona Ramutė piktinosi, kad prokurorai visus neišaiškintus nusikaltimus Kaune nori užkrauti ant „Henriko kupros“. Ji sakė, kad nusikaltimai, kuriais prokurorai įtaria jos vyrą, įvykdyti jam atliekant bausmę už anksčiau padarytus nusikaltimus.

„Kam tada yra reikalingi kalėjimai, jeigu sėdintys žmonės gali daryti nusikaltimus? Kam tada valstybė juos turi išlaikyti?“ - piktinosi moteris. Ji prisipažino, kad prokurorų žadami paskelbti nauji įtarimai yra susiję su vagystėmis.

„Jeigu į mūsų namus kėsinasi ir paskui paskleidžia gandus, kad Henrikas pats apsišaudė, tai aš galiu sakyti, jog gal pareigūnai imitavo tokį susidorojimą su Henriku, - žurnalistams kalbėjo R. Daktarienė. - Galbūt jie norėjo, kad jis ar išlįstų, ar pultų aiškintis ar dar kažką...“.

R. Daktarienė neslėpė nujautusi, kad vyrui išvykus į Bulgariją ji galėjo būti sekama, tačiau savęs nekaltina, jog būtent per šeimos narius pareigūnams pavyko surasti garsųjį bėglį.

„Aš dar po šiai dienai tikiu, kad mano vyras nekaltas ir jis kaltinamas nebūtais dalykais“, - moteris teigė, kad jos sutuoktinis esą jau yra „atsėdėjęs į priekį“.

„Žmonės padarė žmogžudystes ir jie šiuo metu yra laisvėje, tai ką tai sako - kad jie vienokiu ar kitokiu būdu tą laisvę užsidirbo. Ar parodydami kažką ant Henriko, ar apkalbėdami jį. Kodėl jie laisvėje? Jeigu aš užmušiau keturis žmones, tai ir mane išleiskite namo ir aš bet ką pasakysiu. Tai čia tendencingai taip ir yra daroma“, - R. Daktarienė sakė esanti įsitikinusi, kad pareigūnai neturi jokių įrodymų, kad H. Daktaras yra kaltas.

Paklausta, kaip toliau ketina elgtis, R. Daktarienė suglumo: „Ką galima padaryti? Ką padaro su teisėja Venckiene, su ta pedofilijos byla.... Nežinau, ką darysime.. Ką reikės daryti - eiti palapines statyti? Žmogų dešimt metų kalėjime pralaikė ir dabar kažkokiu vadu įvardija... Jis turės atsakyti, kad kažkas kažką padarė?“.

Prokurorai areštavo Daktarų ir jų giminaičių turtą

Šiuo metu prokurorai H. Daktarą įtaria dėl 13 nusikalstamos veikos epizodų, yra areštavę visą R. Daktarienės, jos sesers, H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės ir dar kitų giminaičių turtą.

Prokuratūros įtarimuose H. Daktarui yra nurodyta, kad jis nuo 1993 metų vasario 21 d. iki 2001-ųjų pabaigos organizavo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis ginkluotą „Daktarų“ nusikalstamą susivienijimą sunkiems nusikaltimams (nužudymams, vagystėms, plėšimams, turto prievartavimams) daryti.

H. Daktaras įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). Be to, Hena įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno.
Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.