Vilniaus apygardos teismas trečiadienį išnagrinėjo Generalinės prokuratūros prašymą dar trims mėnesiams pratęsti kardomąjį kalinimą H. Daktarui - už grotų jis jau praleido šešis mėnesius. Prokurorai pareiškė, kad gerai žinomam kauniečiui žada pareikšti naujus įtarimus, o jo negalima paleisti į laisvę ne tik dėl to, kad jis įtariamas sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais, bet ir dėl to, kad gali pasislėpti nuo pareigūnų ir teismo. Juoba kad jau kartą buvo pasislėpęs Bulgarijoje, kur gyveno su svetimais dokumentais.

Su tuo nesutiko H. Daktarą ginantis advokatas Kristupas Ašmys. Pasak jo, H. Daktaras Lietuvoje gali būti teisiamas tik dėl tų nusikaltimų, kurie buvo nurodyti Europos arešto orderyje, kai Generalinė prokuratūra kolegų Bulgarijoje prašė įtariamąjį išduoti Lietuvai.

Teismo posėdyje prokuroro kalbą išklausęs H. Daktaras pareiškė, kad jau pusmetį yra laikomas už grotų, todėl esą turįs teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Prokurorų prašymą dėl kardomosios priemonės nagrinėjęs teismas nesiryžo patenkinti šio pageidavimo - įtariamajam nurodė kreiptis pas ikiteisminį tyrimą atliekantį prokurorą, nes tik jis gali duoti tokį leidimą.

H. Daktaras taip pat aiškino, kad nėra pagrindo jį laikyti už grotų. Jis tikino, kad nesislapstė nuo Lietuvos pareigūnų, nebuvo gavęs šaukimų atvykti į apklausas, o iš šalies išvyko tik todėl, kad gimtinėje jo gyvybei grėsė pavojus. H. Daktaras įrodinėjo, kad negalėjo likti namuose, nes jau kartą buvo pasikėsinta į jo gyvybę.

Ar H. Daktarui bus pratęstas suėmimas, teismas žada paskelbti ketvirtadienį.

DELFI primena, kad prokuratūros įtarimuose H. Daktarui yra nurodyta, kad jis nuo 1993 metų vasario 21 d. iki 2001-ųjų pabaigos organizavo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis ginkluotą „Daktarų“ nusikalstamą susivienijimą sunkiems nusikaltimams (nužudymams, vagystėms, plėšimams, turto prievartavimams) daryti.

H. Daktaras įtariamasorganizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karakaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). Be to, Hena įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno.

Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.