Lietuvos kultūros atašė, aktorius J.Budraitis yra populiarus ir gerbiamas Rusijoje žmogus, neretai kviečiamas vaidinti Rusijos kūrėjų filmuose.

Kaip sakė Lietuvos ambasadorius Maskvoje Rimantas Šidlauskas, per parodos atidarymą du jaunuoliai metė į kultūros atašė kiaušinį ir pluoštą atsišaukimų, skelbiančių, jog "Kaliningradas - Rusijos miestas".

Kiaušinis pataikė atašė į koją.

Voronežo televizijos teigimu, chuliganai išaiškinti, vienas jų sulaikytas. Manoma, kad jie - Rusijos nacionalbolševikų partijos nariai.

Voronežo srities administracija atsiprašė Lietuvos diplomato dėl šio nemalonaus incidento.

"Pokalbyje su Rusijos pareigūnais išgirdau kategorišką neigiamą Rusijos valdžios požiūrį į tokius incidentus, pareiškiau viltį, kad tokie prasižengėliai ir ateityje bus baudžiami, o šis incidentas neturės įtakos abiejų valstybių geriems santykiams", - sakė ambasadorius R.Šidlauskas.

Tai - ne pirmasis nacionalbolševikų išpuolis prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis.

Protestuodami prieš Kaliningrado tranzito tvarką, skandalingai išgarsėjusio rašytojo Eduardo Limonovo pasekėjai antradienį surengė sankcionuotą mitingą prie Lietuvos generalinio konsulato Sankt Peterburge, trečiadienį tokią akciją rengia prie Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrade, ketvirtadienį - prie ambasados Maskvoje.

Rugsėjį 16 nacionalbolševikų Vilniaus teisme buvo nuteisti 20-40 parų arešto už viešosios tvarkos pažeidimą. Protestuodami prieš Kaliningrado tranzito tvarką, jie prisikaustė per Lietuvą iš Maskvos į Kaliningradą važiavusio tranzitinio traukinio vagone.

Šią savaitę nacionalbolševikai per sankcionuotą mitingą apmėtė buteliais su dažais Latvijos ambasadą Maskvoje.