Vakar Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti skandalingai pagarsėjusio azerbaidžaniečio Ibrahimo Gulijevo skundą dėl Migracijos departamento sprendimo jį deportuoti iš šalies. Išklausius Gulijevą, teismo posėdis atidėtas iki spalio 20 dienos.

Pasiskelbė perversmininku

Iš Pabradės užsieniečių registravimo centro (URC) atvežtas Gulijevas, nuo kurio visą laiką nesitraukė žmona Stela Gulijeva, prieš teismo posėdį elgėsi arogantiškai. Į posėdį atėjusiam fotografui grasino sudaužysiąs fotoaparatą ir iš karto pareiškė, kad prašys uždaro teismo posėdžio.

Gulijevo atstovas kolegijos paprašė posėdį paskelbti uždarą, mat azerbaidžanietis turėjo pateikti itin slaptą informaciją, kurią paskleidus Lietuvos žiniasklaidai ar sužinojus suinteresuotiems asmenims, jo gyvybei grėstų pavojus.

Teismui pasiteiravus, ar Gulijevo atstovas turi rašytinį prašymą, pastarasis atsakė jo neturįs. Teismas per posėdį padarė kelių minučių pertrauką, leisdamas Gulijevo atstovui surašyti prašymą ir išdėstyti motyvus. Susipažinusi su Gulijevo pateiktais motyvais skelbti uždarą teismo posėdį, kolegija prašymą patenkino. Iš teismo salės turėjo pasišalinti visi stebėtojai ir Gulijevą atlydėję URC pareigūnai, išskyrus vieną.

Lė žiniomis, Gulijevas teismui pateikė raštą, kuriame nurodoma, kad jis ir dar vienas Pabradės URC apgyvendintas asmuo prieš kurį laiką Azerbaidžane neva bandė įvykdyti valstybinį perversmą. Nepasisekus jie turėjo bėgti iš tėvynės, gelbėdamiesi nuo mirtino pavojaus ir persekiojimo.

Prieglobsčio nesuteikė

Į teismą Gulijevas kreipėsi ir teigė, kad Migracijos departamento sprendimas dėl deportacijos ardo jo šeimą, o būdamas URC jis negali dirbti ir išmaitinti šeimos, stringa verslas. LŽ duomenimis, jokiu legaliu verslu jis neužsiėmė ir anksčiau tik padėjo žmonai Stelai Gulijevai tvarkyti restorano "Baku-Tbilisis" reikalus.

Gulijevas nepatenkintas ir tuo, kad Švenčionių apylinkės teismas jį įpareigojo uždaryti į URC. Redakcijos žiniomis, jis kreipėsi į centro vadovybę ir prašė leisti grįžti į laisvę. Su analogišku prašymu į URC vadovybę kreipėsi ir jo žmona Stela. LŽ žiniomis, Gulijevo žmona raštu laidavo už vyrą ir žadėjo jį prižiūrėti, kad šis vėl nebandytų pasislėpti nuo teisėsaugininkų. Kaip rašė LŽ, rugpjūčio pradžioje Migracijos departamentas atmetė azerbaidžaniečio Gulijevo, anksčiau teismų pripažinto pavojingu Lietuvai ir viešajai tvarkai, prašymą suteikti jam politinį prieglobstį. Buvo prįimtas sprendimas azerbaidžanietį deportuoti.

Kurstė badauti

Gulijevas Valstybės saugumo departamento darbuotojų buvo sulaikytas liepą sostinėje. Jis bandė bėgti, tačiau buvo sulaikytas ir netrukus išvežtas į Pabradės URC. Po kelių dienų Švenčionių apylinkės teismas priėmė sprendimą netenkinti jo prašymo perkelti iš Pabradės į Ruklos pabėgėlių centrą, o palikti jį Užsieniečių registravimo centre sugriežtinus priežiūrą.

Be to, po nepalankaus Švenčionių apylinkės teismo sprendimo Gulijevas buvo sukurstęs ten jau kurį laiką gyvenančius nelegalius migrantus badauti. Tačiau po savaitę trukusios bado akcijos nelegalūs migrantai vėl pradėjo valgyti.