Viliojama ne smulkiomis sumelėmis, o ne mažesnėmis nei šešių nulių. Patrauklu, dosnu? Veikiau apgaulinga. Nusiimkite rožinius akinius: niekas už dyką pinigų nedalija, o aferistų sukaupti asmeniniai duomenys panaudojami ne jūsų naudai.

Nuo pinigų lietaus iki finansinio kracho

Kaip VL redakciją, taip ir daugelį kitų šalies įmonių, valstybinių institucijų aktyviai atakuoja interneto sukčiai iš viso pasaulio. Štai į Anykščių rajono savivaldybės administracijos kompiuterius nuolat atkeliauja viliojančių elektroninių laiškų, pranešančių, kad loterijose išlošti milijonai, užsieniečių paaukotos solidžios pinigų sumos.

Kad lengviau būtų perskaityti, dažnai jie būna negrabiai išversti į lietuvių kalbą. Antai iš Nyderlandų atkeliavusiame laiške buvo nurodyta, kad vienas savivaldybės elektroninis paštas laimėjo kelis šimtus tūkstančių eurų.

Iš Pietų Afrikos pranešama, kad loterijoje laimėtas beveik milijoninis JAV dolerių prizas. Didžiulės pinigų sumos dovanų siūlomos pranešimuose iš Saudo Arabijos, Izraelio, Tailando ir kitų šalių. O pastarosiomis dienomis laužyta lietuvių kalba išplatintame elektroniniame laiške 68 metų ponia Fatima Kudiruti-Gina Bernd iš Afganistano sostinės Kabulo siūlo anykštėnams dalį savo vyro palikimo – daugiau kaip 20 mln. JAV dolerių! Esą sutuoktinis žuvo per JAV reidą kovoje su terorizmu, o pati Fatima sunkiai serga, seniai kenčia nuo plaučių vėžio.

Gydytojai prognozuoja, kad gyventi jai likę vos keli mėnesiai. Ji neva veikianti paties Viešpaties Jėzaus Kristaus vardu, todėl ir nusprendusi padovanoti tuos pinigus.

Galima pasidžiaugti, kad kuklius Anykščius žino kažkur Afganistane, Nyderlanduose ar net Afrikoje; kad atsiranda žmonių, dovanojančių pasakiškas pinigų sumas. Kaip praverstų tokia solidi labdara varganam rajono biudžetui! Deja, tokius laiškus siuntinėja ir lengvatikių ieško ne kas kitas, o finansiniai aferistai.

Susigundžius siūlomais milijonais, pateikus visus jų prašomus duomenis, nurodžius banko sąskaitų numerius, galima skaudžiai nukentėti. Jau yra buvę, kad apgaunami leidęsi lietuvaičiai ne tik nesulaukė žadamų pinigų, bet dargi rado ištuštintas savo darboviečių sąskaitas. Kai kurie netgi turėjo reikalų su teisėsauga dėl dalyvavimo tarptautinėse finansinėse machinacijose, pinigų plovimo ir panašių nešvarių reikalų.

Atakuoja asmeniškai

Su panašiais pasiūlymais internetu atskrieja užsieniečių laiškų ir privatiems asmenims. Juose neretai kreipiamasi į konkretų žmogų, minimas jo vardas, pavardė. Dažniausiai pranešama apie kokio nors neva užsienyje gyvenusio bendrapavardžio verslininko žūtį lėktuvo katastrofoje ar gaisre ir paliktus tik jums skirtus milžiniškus turtus, tik ir laukiančius paveldėtojų. Prašoma pateikti savo asmens kodą, telefono numerį, adresą, nurodyti banko sąskaitos numerį, į kurią esą turėtų netrukus atkeliauti pasakiška pinigų suma.

VL sulaukė skambučio iš Baisogalos (Radviliškio rajonas) gyventojo, kurį toks pranešimas pasiekė sausio pabaigoje. Anglų kalba parašytas elektroninis laiškas atkeliavo į miestelio seniūnijos bendrąjį paštą, tačiau adresuotas buvo būtent Gediminui Kuckailiui. 71 metų aktyvus vyras pasakojo net nustėręs, kai seniūnijos darbuotojai pranešė apie paveldėtus 12 mln. JAV dolerių iš Vakarų Afrikoje, Benino Respublikoje, gyvenusio bendrapavardžio lietuvio Džeimso Kuckailio.

„Tarp vietos gyventojų greitai pasklido gandas, kad aš jau milijonierius, žmonės siūlė nedelsti ir kuo skubiau atrašyti, kol neatsirado kitas paveldėtojas. Aplinkinių neglumino nė tai, kad prašoma parašyti mano asmeninės banko sąskaitos numerį, neva kaip gi kitaip tie pinigai mane pasieks“, – pasakojo „paveldėtojas“.

Tačiau vyras ne iš kelmo spirtas: kreipėsi į anglų kalbos mokytoją ir, kai ši išvertė tekstą, tik nusijuokė. „Iš karto sumojau, kad tai bjauri apgaulė ir kreipiausi į Radviliškio rajono policijos komisariatą. Tačiau pareigūnai niekuo negalėjo padėti, juk siūlyti pinigų – ne nusikaltimas. Ikiteisminiam tyrimui pradėti reikia, kad skriauda jau būtų padaryta. Pareigūnai man pasiūlė atrašyti į laišką, nes galbūt tuomet pavyks priartėti prie sukčių, tačiau aš pabijojau rizikuoti.

Mat anglų kalbos mokytoja, išvertusi laišką, man papasakojo, kad jos draugė irgi buvo gavusi panašią elektroninę žinutę su milijoniniais pažadais ir ja, savo nelaimei, patikėjo. Trumpai susirašinėjusi ji buvo paprašyta sumokėti dalį pinigų. Buvo prisiekta, kad tai padariusi ji gaus išsvajotąjį palikimą. Moteris pakluso, bet netrukus pasijuto apmulkinta – liko ne tik be milijonų, bet, žinoma, ir be išsiųstų kelių dešimčių tūkstančių litų“, – pamokama moters patirtimi dalijosi G.Kuckailis.

Užsieniečių pasakas ištrinkite nedelsdami

Tiek viliojančių pasiūlymų gavę VL skaitytojai, tiek policijos pareigūnai, tiek Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktorius Algirdas Kunčinas pataria visada išlikti budriems ir, gavus pasakiškų laiškų, nepasiduoti „laimingosios akimirkos“ apžavams, jei, kaip sako liaudies išmintis, nenorite susilaukti ubago tarbos ir tiurmos.

„Nepasiduokite apgaulei: tokių stebuklų, kai iš niekur atsiranda milijonai, pasaulyje nebūna. Todėl patarimas tik vienas – į tokius laiškus reikia nereaguoti ir kuo greičiau ištrinti. Protingiausia būtų iš viso jų nė neatidaryti, neverta jų skaityti ir gilintis, nes tai tikrai nebus pasiūlymas, kuris atneš jums naudos“, – perspėjo A.Kunčinas.

Anot jo, ir inspekciją pasiekia vis daugiau skundų dėl iš užsienio gaunamų laiškų. Maža to, tokie pranešimai ištisais pluoštais keliauja ir į šios institucijos kompiuterius.

Direktorius sako, kad yra dvi išeitys, kaip galima išvengti grūste grūdamų nepageidaujamų milijonų: „Visų pirma, savo kompiuteryje galima įdiegti specialią programą, kuri blokuoja įkyrias elektronines šiukšles (angl. spam) jūsų pašto dėžutėse. Tačiau negalite būti tikri, ar sistema neištrins ir reikalingų, svarbių laiškų. Kitas būdas – tiesiog visam laikui išsikraustyti į negyvenamą salą, kurioje nebūtų nei interneto, nei telefono“, – ironizavo pašnekovas ir čia pat sutiko, kad šiuolaikinis žmogus jau negali be to išsiversti.

Kaip sako VDAI direktorius A.Kunčinas, kuo galingesnė priemonė žmonijos rankose, tuo labiau jos reikia saugotis.

„Internetas pats savaime yra labai naudingas dalykas, tačiau gali būti naudojamas ir labai negerais tikslais, o susekti ir sutramdyti sukčių virtualioje erdvėje beveik neįmanoma. Kita vertus, patys interneto vartotojai yra taip lengvai paveikiami, kad aferistams nė per daug vargti netenka, – neabejojo specialistas ir su šypsena retoriškai klausė: – Negi tikrai tokia stipri toji lietuvių didybės manija, kad žmogus, gavęs laišką iš Afrikos karaliaus, pasijunta esąs vienintelis išrinktasis ir negali atsispirti siūlomiems turtams?“

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)