K.Kupšys primena, kad praėjusių metų rugsėjį "Lietuvos telekomas", leisdamas obligacijų emisiją, investuotojams paviešino faktą, jog per pirmąjį praėjusių metų pusmetį "Lietuvos telekomo" valdybos nariams iš grynojo pelno avansu buvo skirta 540 tūkstančių litų tantjemų. Lietuvos įstatymai draudžia skirstyti pelną nepasibaigus finansiniams metams. Be to, mokėti tantjemas valdybos nariams avansu taip pat yra griežtai draudžiama.

Obligacijų platinimo memorandume, su kuriuo kiekvienas besidomintis asmuo gali susipažinti specialioje Vertybinių popierių komisijos skaitykloje, pateikta 2000 metų pirmojo pusmečio pelno paskirstymo lentelė. Iš jos matyti, kad 540 tūkstančių litų skirta tantjemoms, o likęs pelnas kol kas neskirstytas.

"Pirmadienį vykstančio "Lietuvos telekomo" akcininkų susirinkimo darbotvarkėje numatytas ir 2000 metų pelno paskirstymo klausimas. Manau, kad bus stengiamasi įteisinti pažeidžiant įstatymus išmokėtas tantjemas, o gavus akcininkų susirinkimo pritarimą, kuriuo šis neteisėtas veiksmas įteisinamas, apskųsti "Lietuvos telekomo" valdybos veiklą teisėtumu susirūpinusiems akcininkams gali būti žymiai sunkiau", - sako K.Kupšys. Skandinavijos telekomunikacijų įmonės "Telia" ir "Sonera" kartu valdo 60 proc. "Lietuvos telekomo" akcijų paketą, kas praktiškai suteikia joms visišką kontrolę.

Šių dviejų įmonių konsorciumui valdyboje atstovauja 6 nariai iš 9. Kęstutis Kupšys pažymi, kad minėtas memorandumas yra patvirtintas "Lietuvos telekomo" generalinio direktoriaus Tapio Parmos (Tapio Paarma) ir Finansų departamento direktoriaus Jano Eriko Elseriuso (Jan-Erik Elserius) parašais. "Jei paaiškėtų, kad memorandume pateikta informacija klaidinga, už neteisingų arba tikrovės neatitinkančių duomenų investuotojams atskleidimą įmonių vadovams galėtų būti taikomos baudos, o išleistų vertybinių popierių registravimas atšauktas", - aiškina finansų makleris.

"Lietuvos telekomo" akcininkas Kęstutis Kupšys praėjusių metų gruodį jau kaltino šios ryšių bendrovės administraciją įstatymų pažeidimais. Makleriui teko per teismą ginti savo teisę susipažinti su "Lietuvos telekomo" valdybos posėdžių protokolais. Po dalinio jo pretenzijų LT administracijai patenkinimo akcininkas kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą, o šiuo metu byla yra iš naujo nagrinėjama apylinkės teisme.