Pirmadienį VSAT Lazdijų rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus pareigūnai Lazdijų rajono Akmenių kaimo ribose, kelyje Lazdijai - Seinai, sustabdė automobilį „Volvo S40“ lietuviškais numeriais. Iš Lietuvos vykstančią mašiną vairavo 35-erių čečėnų tautybės Rusijos pilietis, turintis leidimą laikinai gyventi Lenkijoje.
Kartu neturėdamas jokių dokumentų vyko, kaip vėliau išsiaiškino pasieniečiai, 14-metis Vietnamo pilietis. Jis yra Ruklos pabėgėlių priėmimo centro gyventojas. Šį nepilnametį nelegalą pernai lapkritį be dokumentų sulaikė Vilniaus rinktinės pasieniečiai. Iš pradžių jis prisistatė svetimu vardu ir buvo apgyvendintas Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje, vėliau teismo sprendimu perkeltas į Ruklos centrą.

Šiuo metu yra sprendžiamas šio Lietuvoje nelegaliai atsidūrusio suaugusiųjų nelydimo nepilnamečio užsieniečio išsiuntimo iš šalies klausimas. Paauglys neslėpė neteisėtai pasišalinęs iš pabėgėlių centro, aiškino pasiekęs Lazdijus ir čia degalinėje paprašęs sutikto „Volvo S40“ vairuotojo nuvežti jį į Lenkiją. Lazdijų pasieniečiai turi pagrįstų įtarimų, kad jis melavo. Nepilnametį vietnamietį jie perdavė Pabėgėlių priėmimo centro socialinei darbuotojai.

Sustabdytu automobiliu vyko ir dar du keleiviai, 26-erių ir 38-erių Šri Lankos piliečiai. Pernai gruodį jie pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje ir buvo apgyvendinti URC Pabradėje. Prieglobsčio prašytojai turi teisę nustatyta tvarka išeiti iš URC teritorijos ne ilgiau kaip 24 val. Šia teise jie dažnai piktnaudžiauja. Tą padarė ir šrilankiečiai, iš centro parai išėję vasario 1 d. ir nustatytu laiku negrįžę. Po to, kai pirmadienį jie įkliuvo pasienyje su Lenkija, šie užsieniečiai pasieniečių įpareigoti vėl parvyko į URC.

Po apklausos automobilį vairavęs Rusijos pilietis buvo paleistas ir į Lenkiją išvyko vienas.