Keturi vyrai ir moteris, kurie pasidavė po 10-ies valandų derybų Chartumo tarptautiniame oro uoste, tvirtino, kad lėktuvą pagrobė norėdami pabėgti nuo sunkių politinių bei ekonominių sąlygų tėvynėje.

"Ten nėra laisvių", - žurnalistams sakė vien as pagrobėjas Bagim as Berhanas Tegegne (Bagim as Berhanas Tegegnė). Pagrobėjai, kurie buvo ginkluoti peiliais, granatomis ir, pasak kai kurių pranešimų, pistoletais, nuvežti į areštinę.

Pasiduodami kadetai išlaisvino 33 kariškius ir šešis lėktuvo įgulos narius. Vienas lėktuvo pilotas iš karto po nutūpimo pabėgo, o kiti lėktuve buvę žmonės - penki vaikai ir šešios moterys - buvo paleisti deryboms prasidėjus.

Politinio prieglobsčio siekiantys pagrobėjai derėjosi per savo atstovą, kuris su Sudano pareigūnais susitiko viename oro uosto pastato kambaryje.

Lėktuvas Chartume nusileido 18 val. 30 min. (17 val. 30 min. Lietuvos laiku) ketvirtadienį. Pasak Sudano informacijos ministro Ghazi Salah o Eddine Atabani (Gazio Salaho Edinė Atabanio), pagrobėjai pasidavė sužinoję, kad jokia trečioji šalis jų nepriims ir kad Sudanas nedeportuos jų į Etiopiją.

"Mes jų namo neišsiųsime", - naujienų agentūrai AFP sakė ministras.

Kadetai rusų gamybos oro pajėgų krovininį lėktuvą An-12 pagrobė jam skrendant iš vienos Etiopijos karinės bazės į kitą.

"Iš pradžių pagrobėjai norėjo išvykti į bet kurią kitą šalį ir paprašė Sudano valdžios gauti jiems vizas, - sakė G.S.E. Atabani. - Tačiau mes įtikinome juos, kad jokia šalis jų nepriims. Jie suprato neturintys kito pasirinkimo ir pasidavė".

Kiek anksčiau kalbėdamas per valstybinę televiziją ministras atsisakė patvirtinti, kad pagrobėjų buvo devyni ir kad jie yra Adis Abebos universiteto studentai.

Minėtame universitete anksčiau šį mėnesį vyko kruvini susirėmimai, tačiau su lėktuvo pagrobimu tai nesiejama.

Sudano ir Etiopijos santykiai pablogėjo 1995 metais, po mėginimo Adis Abeboje nužudyti Egipto prezidentą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką), tačiau neseniai šalys buvo pradėjusios tarpusavio santykius gerinti.