Kukas buvo nušautas 2009 m. kovo 17-osios vakarą V. Labanausko bute Kauno Laisvės alėjoje.

Prašo pusės milijono litų

Nužudymo byloje nukentėjusiomis pripažintos A. Žemaičio žmona Deimantė Ramunė Žemaitienė bei nužudytojo motina Zita Žemaitienė.

Teismo moterys prašo priteisti beveik 6 tūkst. Lt. turtinei ir 500 tūkst. neturtinei žalai atlyginti.

V. Labanauskas be ginčų sutiko atlyginti laidotuvių išlaidas, tačiau su 0,5 mln. Lt neturtinės žalos atlyginimu kategoriškai nesutiko.

„Tai yra absurdas – ar čia kokia pelno siekianti organizacija? Aš gyniausi. Taip, sutinku, kad nuo mano paleistų kulkų žuvo žmogus, tačiau jis mane pirmas puolė“, - teisme kalbėjo 52-ejų metų V. Labanauskas, kuris pačioje teismo proceso pradžioje paprašė nusegti jam antrankius, kurie jam trukdo konspektuoti teismo eigą. Teisėjas jo prašymą patenkino.

D. R. Žemaitienė teisme teigė, kad 0,5 mln. Lt – niekis palyginus su patirtais išgyvenimais.

D. R. Žemaitienė teisme pasijuto blogai bei keliolikai minučių paliko teismo salę.

Prieš konfliktą girtavo

Trečiadienį teisme ėmė aiškėti ir tragiškai pasibaigusio konflikto detalės.

Dar sekmadienį, 2009 m. kovo 15-tąją, V. Labanauskas vakarojo pirtyje, o kovo 16-tąją „taisė“ sveikatą. Ne kokia vyro sveikata buvo ir kovo 17-tąją, todėl Laba į svečius pasikvietė vaikystės draugą Gintautą Krukonį.

Vyrai girtauti pradėjo apie vidurdienį, o iki vakaro išgėrė 0,7 litro butelį degtinės.

Vėliau prie V. Labanausko ir G. Krukonio prisijungė A. Žemaitis, kuris atsivežė dar vieną butelį degtinės.

Kuką į Labos butą atvežė žmona, kuriai A. Žemaitis pamelavo, kad važiuoja švęsti gimtadienio ir išgers tik 50 gramų.

Netrukus tarp G. Krukonio ir Kuko įsiplieskė konfliktas dėl vaikų auklėjimo – G. Krukonis teigė esąs geresnis tėvas, nes A. Žemaičio vyresnis sūnus jau yra teistas. Už tokį pareiškimą G. Krukonis sulaukė smūgio į veidą bei apsipylė krauju.

Toliau vyrai santykius aiškintis išėjo į kiemą ir čia G. Krukonis gavęs dar vieną smūgį parkrito. Atsipeikėjęs vyras užlipo į antrame aukšte esantį Labos butą, susirinko daiktus ir išėjo.

Toliau girtauti liko Laba su Kuku, kurie buvo pažįstami dar nuo vaikystės.

V. Labanausko teigimu, A. Žemaitis paprašė jo parodyti savo ginklus, kurių Laba, aistringas medžiotojas, turėjo ne vieną.

Laba nuėjo į kambarį, kuriame miegojo jo žmona Zita Labanauskienė, ir iš seifo pasiėmė ginklus. Moteris teigė, kad tuo metu jautėsi labai prastai, snaudė ir nematė, kokius tiksliai ginklus pasiėmė jos vyras.

Netrukus Z. Labanauskienė teigia išgirdusi vyro žodžius: „Ką darai? Padėk greičiau (ginklą – DELFI)!“. Į tai Kukas esą atsakė: „Tuoj aš tave užversiu!”.

Tuomet pasipylė šūviai. Moteris užsidengė ausis, o atsipeikėjo ant peties pajutusi vyro ranką bei jo žodžius, kad dėl nieko nereikia jaudintis.

Z. Labanauskienę ištiko šokas pamačius koridoriuje gulintį A. Žemaičio kūną, tačiau nei moteris, nei Laba neskubėjo kviesti medikų.

Netrukus pats V. Labanauskas paskambino policijai.

Rado su ginklu

Kaune nušautas A. Žemaitis, pravarde Kukas
Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai rado praviras buto duris bei koridoriuje gulintį Kuko kūną be gyvybės ženklų. A. Žemaitis kairėje rankoje (nors buvo dešiniarankis) laikė prie krūtinės prispaustą pistoletą. Neatmetama, kad pistoletas tiesiog buvo padėtas ant krūtinės, o ant ginklo uždėta ranka.

Vienas iš policijos pareigūnų atvirai teisme teigė, jog jam iškart kilo įtarimas, kad lavono gulėjimo padėtis nėra natūrali ir kūnas galėjo būti atvilktas iš kitos vietos.

Taip pat visi pareigūnai patvirtino, kad Kuko pirštas nebuvo ant pistoleto gaiduko. Apskritai policininkams kilo įtarimas, kad nušautas žmogus rankoje laikė pistoletą, nors dauguma panašių atvejų ginklas iš rankų iškrenta.

Kitame kambaryje už stalo pareigūnai rado sėdintį V. Labanauską. Ant stalo priešais jį gulėjo 9 kalibro pistoletas „Walter“ bei dvi tuščios šovinių dėtuvės. Buto sienos buvo suvarpytos kulkų, sušaudyta buvo ir spintos stiklinės durys. Bute buvo rastos dar dvi tuščios dėtuvės.

Kukas puolė pirmas?

Kaune nušautas A. Žemaitis, pravarde Kukas
V. Labanauskas trečiadienį parodymų nedavė pasinaudojęs teise atsakyti į klausimus po to, kai bus apklausti liudininkai.

Tačiau Laba pasakojo apie incidentą iškart po nusikaltimo jį sulaikiusiems pareigūnams. Esą Kukas ėmė jį terorizuoti ir reikalavo sumokėti 100 tūkst. eurų „baudos“. Vėliau, V. Labanausko teigimu, įsiplieskė konfliktas ir A. Žemaitis pirmas ėmė į jį šaudyti. Tačiau Laba esą tarnavo Afganistane ir puikiai žinojo, kaip nuo kulkų išsisukti bei pastvėręs pistoletą paleido eilę šūvių į Kuką, kuris mirė vietoje.

Nustatyta, kad įvykio metu buvo dvi šūvių serijos – iš pradžių šauta 2-3 kartus, o netrukus pasipylė dar daugiau šūvių.

Z. Labanauskienė pripažino, kad 2009 m. kovo 17-toji buvo ne vienintelė diena, kuomet jų namuose aidėjo šūviai. Prieš maždaug penkerius metus, Z. Labanauskienė rado sušaudytas virtuvės grindis. Tačiau moteris į tai didelio dėmesio nekreipė ir pasitenkino Labos paaiškinimu, kad tai atsitiko netyčia.

V. Labanausko žmona sakė, kad jos vyras kas 2-3 mėnesius gerdavo 2-3 dienas, tačiau nebuvo linkęs elgtis agresyviai. Taip pat charakterizuojamas ir A. Žemaitis. D. R. Žemaitienė teigė, kad jos vyras apskritai vengė ginklų ir buvo linkęs visą spręsti senoviniu būdu – kumščiais.

Kitas teismo posėdis vyks kovo 9 dieną.