Briuselis telkia jėgas ir siekia smogti cigarečių kontrabandininkams. Prie Lenkijos sienos rengiami specialūs patikros punktai, nes į šalį įvežamų kontrabandinių prekių kiekis pasiekė rekordinį lygį. Pernai policija ir muitininkai konfiskavo beveik 750 mln. kontrabandinių cigarečių, beveik 100 mln. daugiau nei ankstesniais metais. Nepaisant šio milžiniško skaičiaus, konfiskuojama tik nedidelė dalis per Lenkiją keliaujančios kontrabandos. Ši valstybė tapo tabako kontrabandos iš Rytų, skirtos ES šalims, paskirstymo centru.

Kaina kyla kaip ant mielių

Cigarečių kontrabanda ypač pelninga, nes iš Lenkijos į Didžiąją Britaniją sėkmingai pervežus vieną konteinerį, į kurį telpa 100 tūkst. pakelių cigarečių, galima gauti pusę milijono eurų grąžos už investiciją. Panašiai tiek iš rūkalų kontrabandos galima uždirbti ir kitose ES šalyse. Tabakas dabar tapo svarbiausia kontrabandine preke Europoje. Tarptautiniams nusikaltėliams, kurie organizuoja cigarečių gabenimą, tai net pelningiau nei prekyba narkotikais. Pelningi abu šie neteisėti verslai, tačiau bausmės už tabako kontrabandą kur kas švelnesnės nei už narkotikų. Be to, daugelyje šalių neteisėto tabako vežėjai kur kas labiau toleruojami visuomenės.

Pakelis cigarečių, kuris Ukrainoje kainuoja tik 50 eurocentų, tampa keturis kartus brangesnis, kai kerta Lenkijos sieną. Pasiekęs Vokietiją jis gali būti parduotas už 5 eurus, o jei nukeliauja iki Didžiosios Britanijos ar Norvegijos, šis pakelis jau gali kainuoti ir 8 ar 9 eurus.

Toks milžiniškas kainų skirtumas leidžia kontrabandininkams mokėti daugeliui žmonių: sandėlių savininkams, vairuotojams, traukinių mašinistams ir valstybės pareigūnams, kurie užmerkia akis prieš nelegalių prekių judėjimą.

Daugiau punktų, muitininkų, šunų

Šiuo metu iki 10 proc. ES parduodamų cigarečių yra kontrabandinės. Dėl to ES kasmet praranda 7 mlrd. eurų mokesčių.

Vienintelis būdas užkirsti kelią kontrabandai - sustabdyti šių neteisėtų prekių srautą į ES. Todėl negailima pinigų siekiant "užsandarinti" Lenkijos rytinę sieną. Šiemet Lenkijos vyriausybė išleis 133 mln. zlotų (daugiau nei 33 mln. eurų) transportui, specialiai įrangai ir naujam elektroniniam komunikacijos bei kontrolės centrui.

Pirmas iš dviejų galingų rentgeno aparatų, kainuojantis milijonus zlotų, netrukus turi būti įdiegtas prie geležinkelio muitinės posto Medykoje, prie Ukrainos sienos šalies pietuose. Šia įranga bus ieškoma paslėptų prekių traukiniuose ir konteineriuose, kurie keliauja iš potencialių tiekėjų, tokių kaip Kinija ir kitos Azijos šalys. Dar vienas skeneris bus įtaisytas kelyje, kertančiame Rusijos Kaliningrado eksklavą. Lenkijos muitininkai prie Lietuvos sienos turės mobilius skenerius ir nuskaitymo sistemas, o Rytų Lenkijoje jau pradėta statyti virtinė kontrolės postų. Netrukus pradės veikti nauja Biala Podlaska muitinė, kurios statyba atsiėjo 9,2 mln. eurų. Tokių punktų bus pastatyta dar keletas.

Rengiamos ir programos, pagal kurias į darbą bus priimta daugiau muitininkų, apmokyta daugiau šunų.

Kinta maršrutas

Lenkijos finansų ministerijos Kovos su nusikaltimais skyriaus vadovas Piotras Dziedzicas teigia, kad visoje ES tik Didžiosios Britanijos muitinė konfiskuoja daugiau nelegalaus tabako nei Lenkija. Kampanija, pradėta siekiant "užsandarinti" Lenkijos rytinę sieną, jau pakeitė kontrabandininkų maršrutą - jis dabar eina piečiau, per Vengriją ir Balkanus.

Milžiniškas kainų skirtumas - didžiulis motyvas kontrabandininkams. Tai pasakytina ir apie pačią ES. Cigaretės Lenkijoje yra vienos pigiausių Europoje - 64 eurai už tūkstantį cigarečių. Tačiau jau kitoje Oderio pusėje, Vokietijoje, rūkalai kur kas brangesni ir net 4 kartus jų kaina padidėja pasiekus tokias šalis kaip Airija, kur tūkstantis cigarečių kainuoja 249 eurus.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją