Kaip praneša prokuratūra, ne kartą už vagystes ir kitus nusikaltimus nuosavybei teisti grupės nariai bandė už 90 tūkst. litų parduoti jiems nepriklausantį Lazdynų mikrorajone esantį dviejų kambarių butą, kurio tikroji rinkos vertė pernai buvo 152 tūkst. litų.

Pasak Vilniaus m. apylinkės prokuratūros Pirmojo Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Aido Dzikaro, visos ikiteisminio tyrimo įstaigos yra orientuojamos stiprinti sukčiavimo baudžiamąjį persekiojimą ir savo darbą turi organizuoti taip, kad atskleistų kuo daugiau latentinių apgaulės atvejų. Toks generalinio prokuroro ir ikiteisminio tyrimo įstaigų vadovų parašais patvirtintas susitarimas, numatantis ir konkrečias kovos su sunkmečiu pagausėjusiais sukčiavimo atvejais priemones, pasiektas pernai rudenį.

Kaip ir buvo prognozuota, pernai šios kategorijos nusikaltimų užregistruota beveik 1,5 tūkst. daugiau nei 2008 m.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, žinodami, jog Lazdynuose esantis butas priklauso A. S., kurio buvimo vieta nežinoma, ir tai, kad šio buto paveldėjimo procedūra nėra baigta, be turto savininko, t. y. be A. S. žinios ir sutikimo neteisėtai disponuodami svetimais dokumentais Alytaus notaro biure pagamino netikrą įgaliojimą.

Pagal jį buto savininkas neva įgaliojo kitą asmenį – organizuotos grupės narį – tvarkyti visus su buto paveldėjimo procedūra susijusius klausimus bei vėliau šį butą parduoti. Šio netikro įgaliojimo pagrindu Vilniaus notaro biure buvo įgyti buto paveldėjimo dokumentai ir internete paskelbta apie buto pardavimą. Siekiant greito sandorio skelbime nurodyta mažesnė nei rinkos vertė parduodamo turto kaina.

Ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai. Jiems vadovavusio prokuroro Vytauto Kukaičio vertinimu, šios sudėtingo sukčiavimo mechanizmo baudžiamosios bylos sėkmę lėmė policijos pareigūnų laiku atlikti ir gerai koordinuoti slapto pobūdžio operatyviniai veiksmai – su jų pagalba užkirstas kelias neteisėtam buto pardavimui, nespėjus buto perleisti apie apgaulę neįtarusiems sąžiningiems pirkėjams.

Ikiteisminio tyrimo metu aiškintasi ir dėl sukčiavimo būdu parduodamo buto savininko mirties. Pareigūnai nustatė, kad buto savininkas 2008 m. gruodį buvo rastas miręs Karoliniškių mikrorajono namo laiptinėje, tačiau jo kūnas iki 2009 m. liepos buvo neatpažintas. Taip pat buvo nustatyta, kad buto savininko mirtis nebuvo smurtinė, tačiau byloje surinkta duomenų, kad vienas iš kaltinamųjų neteisėtai prieš buto savininko valią įsibrovė į jo butą ir pagrobė šiame bute buvusius dokumentus, kurie vėliau buvo panaudoti organizuotos grupės nusikalstamai veikai vykdyti.

Prokurorai perspėja, kad gyventojai, norintys įsigyti nekilnojamąjį turtą, būtų ypač atsargūs ir atidūs pirkdami jį iš asmenų, kurie veikia su kitų asmenų įgaliojimais ir nėra tiesioginiai turto savininkai. Atidžiai internete skelbiamą informaciją apie siūlomus sandorius turėtų vertinti ekonominių nusikaltimų tyrimo pareigūnai.
Šiuo metu galiojantis Baudžiamasis kodeksas už kaltinamiesiems inkriminuojamos sunkiausios nusikalstamos veikos – didelės vertės sukčiavimo– padarymą nustato laisvės atėmimo iki 8 metų bausmę.