Archeologai nustatė, jog toliau plėšiamas didžiausias Lietuvoje Gedžiūnėlių pilkapynas (Ignalinos r.) - iš 560 pilkapių iškasinėta daugiau nei pusė.

Apie pirmuosius plėšimus didžiausiame pilkapyne sužinota prieš pora savaičių, kuomet Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) Utenos teritorinis padalinys aptiko apie 30 įvairaus dydžio duobių.

Archeologas B.Dakanis BNS sakė, jog Gedžiūnėlių pilkapyno pilkapiuose iškastos duobės yra labai mažos, o kapai yra paviršiuje. "Spėju, jog negiliose duobėse buvo aptikti vėlesni 13-14 amžiaus degintiniai kapai. O tokių kapinynų Lietuvoje nežinoma", - tvirtino B.Dakanis.

Rugpjūčio pradžioje paveldosaugininkai apie 30 iškasinėtų pilkapių taip pat aptiko kituose Ignalinos rajone, taip pat Zarasų ir Anykščių rajonuose esančiuose pilkapynuose.

Specialistai mano, kad sužalotuose pilkapynuose metalo ieškiklių pagalba aptinkamos kapų vietos, iškasamos negilios duobės ir surenkamos kapų įkapės, paliekant išbarstytus mirusiųjų palaikus.

Specialistai mano, kad šie nelegalūs kasinėjimai buvo atlikti pasitelkiant aukštos kokybės metalo detektorius, kadangi nė viename pilkapyje po jų savavališko iškasinėjimo neaptikta jokio metalinio archeologinio radinio.

Be to, manoma, kad visus pilkapius iškasinėjo tie patys asmenys. KVAD nuomone, visi šie nelegalūs kasinėjimai yra susiję su nelegaliu archeologinių radinių išvežimu į kitas Europos šalis, ypač Skandinaviją.

Specialistų teigimu, tokių nelegalių kasinėjimų metu išplėšiant kapus, surenkant juose buvusius dirbinius, kitus archeologinius radinius, naikinamas archeologinis paveldas.

Kultūros vertybių apsaugos departamentas kreipėsi į policijos, Valstybės saugumo ir Muitinės departamentus bei Valstybinę sienos apsaugos tarnybą, prašydamas atkreipti dėmesį į įvairias meno vertybes bei dirbinius į užsienį vežančius piliečius, kurie kartu su kitais daiktais gali bandyti išvežti ir archeologinius radinius.

KVAD sudaryta komisija vertina padarytą žalą. Pasak B.Dakanio, pirmasis masinis kapų plėšimo atvejis buvo nustatytas 1985 metais, kuomet antrajame Vigodkos -Dūkšto pilkapyne rasta 30 išplėštų pilkapių.

Lietuvių (aukštaičių) gentys 5 - 12 amžiuje sudegintus mirusiuosius laidojo kapuose, virš jų supildami sampilus ir aplink iškasdami duobes ar griovius.