Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Teresėlė Kazlauskienė laisvės atėmimo bausmes skyrė ir artimiems V. Karaliaus bičiuliams – Vytautui Petravičiui už grotų teks praleisti 2 metus ir 3 mėnesius, Zigmui Nainiui - 2 metus, o Sauliui Karaliui, Henrikui Karašauskui bei Gintarui Simanynui – po metus ir mėnesį.

Kartu su kontrabandininkais prieš teismą stojęs sostinės advokatas Juzefas Kozubovskis buvo išteisintas dėl galimai daryto poveikio. Išteisinamuosius nuosprendžius išgirdo ir kaltinamieji Danas Česonis, Jonas Urba bei Romutis Bingelis. Kiti kartu su kontrabandos karaliumi nuteisti asmenys dėl dalyvavimo kontrabandoje atsipirko baudomis – nuo 40 iki 150 MGL.

Teismas nusprendė, kad baudomis nuteisti kontrabandos tinklo dalyviai iš viso į valstybės biudžetą privalės sumokėti 180 tūkst. Lt baudų. Valstybei taip pat atiteks pas kai kuriuos kontrabandininkus per kratas rasti pinigai – teismas nutarė juos konfiskuoti.

Tiesa, prokuratūra buvo pateikusi civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekė apie 4 mln. Lt, tačiau jie nebuvo patenkinti. Spėjama, kad kontrabandininkai į Lietuvą įvežė cigarečių maždaug už 6 mln. Lt.

Tačiau teismas nusprendė visiems kaltinamiesiems panaikinti kaltinimus dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje. Kaip pabrėžė nuosprendį paskelbusi teisėja T. Kazlauskienė, kaltinamieji veikė kaip organizuota grupė, o kontrabandininkų nurodymus vykdę vairuotojai tebuvo tik jų bendrininkai.

Šį nuosprendį Generalinė prokuratūra ir nuteistieji dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

DELFI primena, kad prokuratūros kaltinamajame akte buvo nurodyta, jog nuo 1998 metų spalio vienam nusikalstamo susivienijimo nariui veikiant kartu su Alytaus kelių policijos pareigūnais buvo sukčiauta ir panaudojus klastotus dokumentus apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometinė vertė - 1,2 mln. Lt) atlygį užvaldytas beveik 2,8 mln. Lt vertės VĮ „Dzūkijos šilas“ saugotas sulaikytas kontrabanda gabentų cigarečių krovinys. Dėl šio kaltinimo teismas priėmė išteisinamąjį nuosprendį.

Prokurorai buvo įsitikinę, kad kaltinamieji 2000-aisiais subūrė nusikalstamą susivienijimą sunkiems didelės vertės cigarečių kontrabandos nusikaltimams daryti. Veikiant šiam nusikalstamam susivienijimui Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje buvo sukurti ir išplėtoti kontrabandos gabenimo per valstybės sieną metodai, organizuota netikrų krovinio dokumentų gamyba, užmegzti cigarečių kontrabandos gabenimui reikalingi ryšiai su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europos ir kitose užsienio šalyse.

Grupuotės nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą.

Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais.

Pasak prokurorų, kontrabanda kaltinti nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose.

Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 metais viešuosiuose konkursuose į paskelbtas Muitinės kriminalinės tarnybos regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikę asmenys, ir tik Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją, šių nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

Be to, VSD ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams 2002 metų pradžioje pradėjus sulaikinėti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnu, o siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie VSD pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus.

Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojas už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos buvo atleistas dar 2003 m. birželį.

Nusikalstamo susivienijimo narių kontrabanda gabentų cigarečių krovinių vertė – daugiau kaip 6 mln. litų.