Mažametė Agnė (vardas pakeistas) buvo atleista nuo dalyvavimo nagrinėjant jos žagintojo bylą Kauno apygardos teisme. Pamačiusi R.Černiauską stikliniame posėdžių salės narve, ji pradėjo drebėti ir verkti, negalėdama ištarti nė žodžio.

Vos ištrūko

Nusikaltimą mėginta įvykdyti 2008-ųjų rugpjūčio vakarą, būsimai penktokei Agnei kartu su 9-mete seserimi grįžtant namo, prie jų prisistatė tame pačiame kaime gyvenantis paauglys, pravarde Cepelinas. Pasiteiravęs, koks vyresnės iš sesučių vardas ir kiek šiai metų, jis ėmė Agnę temptis su savimi.

Apie tai, kas atsitiko, Agnės motina sužinojo iš persigandusios jaunėlės. Ištiktai šoko 9-metei sunkiai sekėsi riedučiais pasiekti namus. Aplėkusi su dviem jaunesnėmis dukromis visą kaimą, Agnės motina vyresnėlės nerado. Jau ketinta bėgti ieškoti dukters į laukus, bet ją atvedė draugai. Į juos, vakarojusius prie parduotuvės, Agnė kreipėsi pagalbos. Negyvenama sodyba, į kurią mergaitę nusitempė R.Černiauskas, buvo vos už 50 metrų. Šios malkinėje 16-metis mėgino 11-metę išžaginti.

Grasindamas susidoroti, jis jau buvo Agnę išrengęs ir pradėjęs lytinį aktą. Tačiau mažametei pavyko išsimaldauti leisti atlikti gamtinius reikalus. Žagintojui sumišus, 11-metė spyrė jam į tarpukojį ir pabėgo.

Pakeitė parodymus

R.Černiauskas sulaikytas tik kitą dieną. Teismas leido 16-metį suimti. Po kurio laiko paauglys prisipažino mėginęs išžaginti mažametę kaimynę. Tai patvirtino ir jo auką apžiūrėję specialistai, jie konstatavo, kad mažametės mergystės plėvė nepažeista, tačiau užfiksuotas nedidelis įplyšimas.

Anot Agnės motinos, po šio išpuolio dukra tapo labai jautri, bijo tamsos ir naktį viena neina į tualetą. Iš kaltinamojo prašyta priteisti 80 tūkst. litų moralinį atlygį.

Tačiau bylai pasiekus teismą, R.Černiauskas savo parodymų, duotų per ikiteisminį tyrimą, atsisakė, jis tvirtino, kad po šiais - ne jo parašas. Neva jis nemoka rašyti, tačiau nustatyta, kad pradinį išsilavinimą turintis teisiamasis meluoja.

Bylos nagrinėjimas užtruko metus. Teisėjas nusprendė skirti psichiatrines ekspertizes ir kaltinamajam, ir nukentėjusiajai. Ikiteisminio tyrimo metu to nebuvo padaryta. Kaip LŽ teigė jį atlikę pareigūnai, kadangi R.Černiauskas prisipažino, tokios būtinybės nebuvo. Teismo metu psichiatrinės ekspertizės kaltinamajam pareikalavo jį gynęs tėvų pasamdytas advokatas.

Lazda - su dviem galais

"Gal mano sūnus ir norėjo padaryti tai, kuo yra kaltinamas, bet tikrai to nepadarė", - tikėdamasi Temidės malonės nuosprendžio išvakarėse LŽ tvirtino R.Černiausko motina. Ekspertams nustačius, kad kaltinamasis suprato savo veiksmų esmę ir galėjo šiuos valdyti, advokatas jau prašė jos sūnų, atkakliai neigusį savo kaltę, išteisinti.

Prokuroras siūlė įkalinti teisiamąjį 8 metams, t. y. maksimaliam už šį labai sunkiems priskiriamą nusikaltimą terminui, koks gali būti skirtas nepilnamečiui. Mažametę tyrę ekspertai konstatavo, kad ji nemeluoja ir nelinkusi fantazuoti.

Nuosprendžio išvakarėse R.Černiauskui sukako aštuoniolika. Ši aplinkybė tapo priežastimi panaikinti laikiną jo tėvų namo areštą, tačiau kaltinamajam sulaukus pilnametystės leista paviešinti jo pavardę ir nuotrauką. Areštas tėvų namui buvo skirtas siekiant užtikrinti byloje pareikštus ieškinius. Tapęs pilnamečiu R.Černiauskas padarytą žalą turės atlyginti pats. Už patirtą moralinę žalą mažametei iš R.Černiausko priteista 40 tūkst. litų. Dar per 700 litų jis privalės sumokėti valstybei - už nukentėjusiajai atstovavusią advokatę ir daugiau kaip 200 litų savo aukos motinai. Tiek šiai kainavo kelionės pas bylą teismui rengusius tyrėjus ir į teismo posėdžius.

Pavėluotos ašaros

Pasak Jonavos rajono seniūnijos, kur įvyko šis įvykis, darbuotojų, R.Černiauskas kilęs iš septynių vaikų šeimos. Visiems jiems mokykloje taikyta specialiųjų poreikių programa. Kaip gana keisti žmonės apibūdinti ir R.Černiausko tėvai. Anot pašnekovų, šie įsitikinę, kad rūpintis jų vaikų auklėjimu privalo visi, tik ne jie patys. Netrūksta, anot seniūnijos darbuotojų, problemų ir su kitais šios šeimos vaikais.

Nuosprendis už mažametės išžaginimą R.Černiausko biografijoje - jau antras. Būdamas penkiolikos jis jau teistas už vagystę - laisvės apribojimu trims mėnesiams.

Tą vakarą, kai jo auka tapo 11-metė kaimynė, 16-metis po konflikto su motina buvo pabėgęs iš namų. Paskelbus nuosprendį ši paplūdo ašaromis, nors perduodant bylą teismui linkėjo, kad kas nors blogo nutiktų jos sūnaus aukos motinai.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją