Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) praneša, kad įprastomis dienomis priežastys dažniau būna techninės. Pavyzdžiui, per praėjusią ypač šaltą savaitę skaudžiausi gaisrai dažniausiai kilo dėl netvarkingų krosnių ir dūmtraukių, elektrinių šildymo prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimų.

Ugniagesiai su nerimu laukia artėjančių švenčių, nes jų metu gerokai padaugėja gaisruose žūstančių žmonių. Kaip rodo praėjusių metų statistika, gruodžio mėnesį gaisruose žuvo 35 gyventojai, o net 14 iš jų – per šventinį laikotarpį: nuo gruodžio 24 dienos iki Naujųjų metų. Laimė, per praėjusių Naujųjų metų naktį aukų gaisruose pavyko išvengti.

Nors tokie gaisrai kartais užgęsta savaime ir didelių buitinių nuostolių nepadaro, tačiau kur kas dažniau juose žūsta žmonės. Mirusių gaisruose skaičius jau artėja prie 200. Paprastai tokių gyventojų būstuose nėra įrengtų dūmų signalizatorių, kurie įspėtų apie gaisro pavojų, nes dažniausiai dėl rūkymo ir neatsargaus elgesio su ugnimi žūsta socialiai remtini arba asocialūs žmonės.

Ypač neramiai ugniagesiai laukia Naujųjų metų nakties, kada pradės pokšėti petardos, dangų nušvies signalinės raketos ir sproginėjantys fejerverkai. Deja, dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo kyla gaisrų, sužalojami žmonės.

PAGD dar kartą primena gyventojams, kaip saugiai naudoti pirotechniką:

  • Nepirkite pirotechnikos priemonių turgavietėse, kioskuose ar savivaldybės uždraustose vietose.
  • Nenaudokite savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandykite patys pasigaminti, nes dėl jų ir įvyksta skaudžiausios nelaimės.
  • Pirotechnikos priemones įsigykite tik parduotuvėse ir atidžiai perskaitykite jų instrukciją.
  • Pirotechnikos gaminius naudokite tik lauke, išskyrus mažiausio galingumo, kuriuos galima naudoti ir namuose.
  • Uždekite juos kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių.
  • Naudojant fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, nenukreipkite jų į žmones.
  • Pirotechnikos priemones statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Prieš sprogdindami, nukreipkite jas į viršų ir atsitraukite saugiu atstumu.
  • Neleiskite pirotechninių gaminių naudoti vaikams.
  • Pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nesiartinkite prie jo mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje.
  • Nebandykite jo ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį.
  • Kad nuo neatsargiai paleistų pirotechnikos priemonių Naujųjų metų naktį būtų išvengta gaisrų, nepalikite balkonuose degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų.

Kad artėjančios šventės neatneštų skaudžių nelaimių, PAGD prašo gyventojų atsargiau elgtis su ugnimi, nerūkyti lovose, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų. Tuo pačiu primena: prieš išvykdami iš namų, nepamirškite išjungti iš elektros tinklo elektrinių, šildymo prietaisų, nepalikite perkaitintos ar besikūrenančios krosnies, patikrinkite, ar išjungtos dujos.