Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius ketvirtadienį BNS patvirtino, kad B.Cantat perdavimas Prancūzijai iki teismo "visiškai neįmanomas".

"Prancūzija nėra pasirašiusi 1972 metų Konvencijos dėl baudžiamojo persekiojimo perdavimo, todėl B.Cantat neįmanoma perduoti Prancūzijai", - sakė A.Klimavičius.

Generalinio prokuroro teigimu, byla turi būti ištirta Lietuvoje ir nuosprendis paskelbtas taip pat Lietuvoje.

"Nusikaltimas buvo padarytas čia, čia yra liudininkai ir teismo nuosprendis turėtų būti priimtas čia", - tvirtino A.Klimavičius.

Anot Generalinės prokuratūros atstovų, B.Cantat gali būti perduotas Prancūzijai atlikti bausmę.

Šią poziciją prokuroras teigė trečiadienį išdėstęs Prancūzijos laikinajam reikalų patikėtiniui Olivier Poupard'ui (Olivjė Puparui).

A.Klimavičius BNS teigė tikįs, kad byla teimą turėtų pasiekti rugsėjo viduryje.

Tuo tarpu ir įtariamojo B.Cantat, ir nukentėjusios Trintignant šeimos advokatai Lietuvoje bei Prancūzijoje teigia maną, kad bylos perdavimas Prancūzijai yra įmanomas.

Kaip rašo Prancūzijos agentūra AFP, B.Cantat advokatas Olivier Metzner (Olivjė Metznė) mano, kad Lietuva gali bylą perduoti prancūzams, bet to daryti neprivalo.

"Lietuvos valdžia turi tam teisines galimybes, bet neturi įsipareigojimų", - teigė O.Menzner.

Vienas iš Trintignant šeimos advokatų Georges Kiejman (Žoržas Kižmanas) AFP taip pat teigė manąs, kad Lietuva "turi gausybę teisinių pagrindų" perduoti bylą Prancūzijai.

Trintignant interesams atstovaujantis Lietuvoje advokatas Rimas Andrikis BNS teigė, kad šiandien Lietuva neturi teisinio pagrindo bylą perduoti Prancūzijai, tačiau tvirtino, kad tai būtų įmanoma, Lietuvai ir Prancūzijai dėl šios bylos pasirašius vienkartinę teisinės pagalbos sutartį.

"Galima būtų kalbėti tik apie vienkartinę sutartį, nes Prancūzija nėra prisijungusi prie Konvencijos", - teigė R.Andrikis.

"Vieni skelbia, kad yra teisiniai pagrindai, kiti sako, kad tokių pagrindų nėra, tai gal vis dėlto palaukim, kol prancūzai apsispręs, ko jie nori - kol kas jie nerodo jokių ženklų, kad būtų pasirašyta tokia sutartis", - sakė advokatas.

Tuo tarpu sostinės kriminalistai ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai toliau tiria aktorės M.Trintignant mirtino sužalojimo bylą, kurią artimiausiomis dienomis ketina perkvalifikuoti į bylą dėl nužudymo.

Trečiadienį vakare Vilniaus apygardos prokuratūra gavo M.Trintignant mirties liudijimo kopiją. Dokumente teigiama, kad moteris mirė nuo "smegenų pabrinkimo".

Prokurorai teigia, kad tokio dokumento pakanka, kad byla būtų perkvalifikuota ir B.Cantat būtų pateikti nauji įtarimai dėl nužudymo.

Tačiau mirties liudijime nėra nurodyta, kas sukėlė "smegenų pabrinkimą", be to nėra gautos ir aktorės skrodimą dariusių teismo medicinos ekspertų išvados, kurios būtinos toliau tiriant bylą.

Siekdama gauti minėtuosius dokumentus, Lietuvos generalinė prokuratūra parengė teisinės pagalbos prašymą, kurį Prancūzijos teisingumo ministerijai ketina išsiųsti ketvirtadienį.

Generalinės prokuratūros atstovo spaudai Vidmanto Putelio teigimu, atsiųsti teisinės pagalbos prašymą reikalauja prancūzai, nes jie tokių dokumentų perdavimą vertina "labai skrupulingai".

Rugpjūčio 14 dieną baigiasi aktorės sužalojimu įtariamo jos gyvenimo draugo prancūzų muzikanto Bertrand'o Cantat (Bertrano Kanta) suėmimo terminas. Pareigūnai tuomet kreipsis į teismą ir prašys suėmimo terminą pratęsti.

Paryžiaus apeliacinio teismo Ikiteisminio tyrimo departamentas Lietuvai šią savaitę atsiuntė teisinės pagalbos prašymą. Prancūzų pareigūnai ketina atvykti į Vilnių ir M.Trintignant mirties aplinkybes aiškintis kartu su Lietuvos teisėsaugininkais. Paryžiaus prokuratūros iškeltoje baudžiamojoje byloje B.Cantat yra kaltinamas "tyčiniu smurtu, kuris per neatsargumą tapo mirties priežastimi".

Kaip BNS trečiadienį informavo Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis, atsakymas į šį prašymą dar nėra parengtas.

Lietuvai leidus Prancūzijos pareigūnams dalyvauti tyrime, visus procesinius veiksmus vykdytų Lietuvos teisėsaugininkai, prancūzai būtų tik stebėtojai.

Tuo tarpu Paryžiaus kriminalistai Prancūzijos sostinėje trečiadienį apklausė tris B.Cantat šeimos narius, tarp kurių - muzikanto motina, ir grupės "Noir Desir" narius. Pasak AFP, šia apklausa siekiama daugiau sužinoti apie muzikanto charakterį.

Be to, prancūzų kriminalistai taip pat apklausė daug M.Trintignant draugų ir artimųjų.

B.Cantat jau savaitę yra gydomas Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Čia jis buvo perkeltas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo, kai pablogėjo jo psichinė sveikata. Apie savo draugės aktorės M.Trintignant mirtį B.Cantat sužinojo šį pirmadienį.

39 metų B.Cantat, kuris yra populiarios prancūzų roko grupės "Noir Desir" lyderis, praėjusį ketvirtadienį teismo sprendimu buvo suimtas 15 parų. Suėmimo sankcijos prašyta todėl, kad įtariamasis yra užsienio pilietis ir Lietuvoje neturi gyvenamosios vietos.

Pati aktorė, taip ir neatsigavusi iš komos po sunkios smegenų traumos, praėjusio penktadienio rytą mirė Paryžiaus ligoninėje. Manoma, kad moteris sunkią galvos traumą patyrė liepos 27-sios naktį per Vilniaus viešbutyje įvykusį konfliktą su B.Cantat.

Aktorei Vilniuje buvo atliktos dvi galvos neurochirurginės operacijos, bet jos būklė nepagerėjo. Komos būsenos 41-erių metų M.Trintignant praėjusį ketvirtadienį specialiu lėktuvu šeimos prašymu buvo išskraidinta iš Lietuvos į Prancūziją, kur ir mirė.

M.Trintignan Vilniuje filmavosi jos motinos Nadine Trintignant režisuotame televizijos seriale "Koletė" (Colette).

Aktorė palaidota trečiadienį Paryžiuje.