Parengti tokį dokumentą antradienį paprašė ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus aktorės sveikatos sutrikdymo koordinuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius.

Trečiadienį šis dokumentas pradėtas rengti Lietuvos generalinėje prokuratūroje.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Aleksandras Juozapaitis sakė, kad negavę aktorės mirtį patvirtinančio dokumento ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai negali bylos perkvalifikuoti į bylą dėl nužudymo ir atlikti kai kurių procesinių veiksmų.

Pasak A.Juozapaičio, be šio dokumento "stringa" bylos tyrimas. Jo teigimu, teisinės pagalbos prašyme yra nurodytos aplinkybės, dėl kurių šis dokumentas turi būti išsiųstas Lietuvai nedelsiant.

Lietuvos generalinė prokuratūra pirmadienį gavo aktorės tėvų faksu siųstą M.Trintignant mirties liudijimą, tačiau tyrimą atliekantys pareigūnai jo nepripažįsta, nes dokumento tekstas yra sunkiai įskaitomas ir nėra teisiškai patvirtintas.

Rugpjūčio 14 dieną baigiasi aktorės sužalojimu įtariamo jos gyvenimo draugo prancūzų muzikanto Bertrand'o Cantat (Bertrano Kanta) suėmimo terminas. Jei byla bus perkvalifikuota, B.Cantat bus pateikti nauji įtarimai dėl aktorės nužudymo. Pareigūnai tuomet kreipsis į teismą ir prašys pratęsti įtariamojo suėmimo terminą.

Paryžiaus apeliacinio teismo Ikiteisminio tyrimo departamentas Lietuvai šią savaitę taip pat atsiuntė teisinės pagalbos prašymą. Prancūzų pareigūnai ketina atvykti į Vilnių ir M.Trintignant mirties aplinkybes aiškintis kartu su Lietuvos teisėsaugininkais. Paryžiaus prokuratūros iškeltoje baudžiamojoje byloje B.Cantat yra kaltinamas "tyčiniu smurtu, kuris per neatsargumą tapo mirties priežastimi".

Kaip trečiadienį informavo Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis, šis prašymas vis dar verčiamas iš prancūzų kalbos.

Lietuvai leidus Prancūzijos pareigūnams dalyvauti tyrime, visus procesinius veiksmus vykdytų Lietuvos teisėsaugininkai, prancūzai būtų tik stebėtojai.

Tuo tarpu B.Cantat advokatas V.L.Papirtis užsiminė apie galimybę tyrimą perkelti į Prancūziją - pasak jo, tai būtų įmanoma, kai Lietuva ir Prancūzija dėl šios bylos pasirašytų teisinės pagalbos sutartį.

"Mano ginamasis išreiškė norą, kad jis būtų perduotas prancūzų teisinei valdžiai, baudžiamasis procesas tuo atveju turėtų būti perkeltas į Prancūziją", - sakė advokatas.

Pasikalbėti su B.Cantat apie jo teisinę situaciją pirmadienį iš Prancūzijos buvo atvykę jo advokatai Olivier Metzner (Olivjė Metznė) ir Celine Lasek (Selina Lasek).

Tuo tarpu vienas iš Trintignant šeimos advokatų Rimas Andrikis anksčiau yra sakęs, kad jo ginamieji nepakeitė savo pozicijos ir norėtų, kad B.Cantat už savo veiksmus atsakytų pagal Lietuvos įstatymus.

Kaip skelbta, apie savo draugės aktorės M.Trintignant mirtį B.Cantat buvo pranešta tik pirmadienį. Į šią žinią, advokato teigimu, vyras sureagavo skausmingai. V.L.Papirtis teigė informavęs savo ginamąjį apie tai, kad jam inkriminuojamas sunkus aktorės sveikatos sutrikdymas gali būti perkvalifikuotas į nužudymą.

Praėjusį penktadienį, pablogėjus B.Cantat psichikos būklei, jis iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo buvo perkeltas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę. Advokato teigimu, trečiadienį jo ginamasis jaučiasi neblogai, jam yra išrašyti keli raminamieji vaistai. Ligoninės palatoje B.Cantat yra vienas. V.L.Papirčio teigimu, B.Cantat skundžiasi ligoninėje tiekiamo maisto kokybe ir beveik nevalgo.

39 metų B.Cantat, kuris yra populiarios prancūzų roko grupės "Noir Desir" lyderis, praėjusį ketvirtadienį teismo sprendimu buvo suimtas 15 parų. Suėmimo sankcijos prašyta todėl, kad įtariamasis yra užsienio pilietis ir Lietuvoje neturi gyvenamosios vietos.

Pati aktorė, taip ir neatsigavusi iš komos po sunkios smegenų traumos, praėjusio penktadienio rytą mirė Paryžiaus ligoninėje. Pirminis skrodimas patvirtino, kad moters mirties priežastimi tapo keli pakartotinai smūgiai į galvą.

Manoma, kad moteris sunkią galvos traumą patyrė liepos 27-sios naktį per Vilniaus viešbutyje įvykusį konfliktą su B.Cantat.