Kaip sakė URC direktorius Robertas Petraitis, iš centro išėję indai liepos viduryje kartu su keliomis dešimtimis nelegalių migrantų iš Azerbaidžano, Rusijos, Pakistano, Ukrainos bei Armėnijos buvo paskelbę bado akciją.

Savaitę trukusios bado akcijos metu 16 Indijos piliečių centro administracijai įteikė prašymus suteikti jiems prieglobstį Lietuvoje. Kiti streikavę nelegalūs migrantai konkrečių reikalavimų nesuformulavo.

R.Petraičio teigimu, Migracijos departamentui išnagrinėjus Indijos piliečių prašymus ir suteikus jiems prieglobsčio prašytojų statusą, pirmadienį jie buvo perkelti į atskirą sektorių, ir jiems suteikta teisė trims paroms išeiti iš URC teritorijos.

"Jie ta proga pasinaudojo ir, mūsų žiniomis, iškart išvažiavo į Vilnių", - sakė R.Petraitis.

Pareigūnas teigė įtariąs, kad iš centro išėję indai mėgins pasprukti iš Lietuvos. Pasak R.Petraičio, daugumą turėtų asmeninių daiktų nelegalai pasiėmė su savimi, be to, jie turi dokumentus, nurodančius jų statusą. Šie dokumentai netinkami vykti per valstybės sieną.

URC vadovo teigimu, indai prieglobsčio Lietuvoje prašė ne savo noru, o pakurstyti ne kartą iš Lietuvos deportuoto ir dabar centre apgyvendinto azerbaidžaniečio Ibrahimo Gulijevo.

I.Gulijevas yra nepatenkintas teismo sprendimu sugriežtinti jo priežiūros sąlygas centre ir jau ne pirmą kartą centre organizuoja masines protesto akcijas. Pats azerbaidžanietis teigia neketinąs išvykti iš Lietuvos ir norįs čia gyventi su savo žmona ir vaikais.

"Mes padarėme apklausą, migrantai papasakojo, kad už pabėgimo iš URC organizavimą indai I.Gulijevui sumokėjo po tūkstantį ir daugiau litų", - sakė R.Petraitis.

Direktoriaus teigimu, jei ketvirtadienį indai nesugrįš į centrą, bus paskelbta jų paieška.

Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, teismo sprendimu, laikinai apgyvendinami neteisėtai esantys ir neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai. Migracijos departamento sprendimu, URC taip pat apgyvendinami užsieniečiai, prašantys suteikti pabėgėlio statusą Lietuvoje.

Šiuo metu URC gyvena 86 nelegaliai į Lietuvą atvykę užsieniečiai, dauguma jų - Indijos ir Rusijos piliečiai.