Apie savo gyvenimo draugės mirtį B.Cantat sužinojo pirmadienį, po trijų su puse valandos pokalbio su savo advokatu Virginijumi Leonu Papirčiu.

"Aš jam šiandien pranešiau. Sureagavo skausmingai, tragiškai", - BNS sakė V.L.Papirtis. Detaliau B.Cantat reakcijos advokatas nekomentavo.

Tuo tarpu po sunkios smegenų traumos mirusios prancūzų aktorės Marie Trintignant šeimai atstovaujantys advokatai Lietuvoje pirmadienį oficialiai paprašė sugriežtinti įtarimus aktorės sumušimu įtariamam jo draugui Bertrand'ui Cantat.

Kaip BNS sakė Trintignant šeimos advokatas Rimas Andrikis, prokurorų prašoma perkvalifikuoti dainininkui įtarimus iš sunkaus aktorės sveikatos sutrikdymo į nužudymą.

Aktorė M.Trintingnant bus laidojama trečiadienį Paryžiuje. Kaip pranešė aktorės šeima, M.Trintignant atminimas bus pagerbiamas centriniame Paryžiaus teatre, o laidotuvės vyks trečiadienio popietę rytinėje Paryžiaus dalyje esančiose Pere-Lachaise kapinėse.

B.Cantat advokatas V.L.Papirtis pirmadienį patvirtino, kad jo ginamojo psichikos būklė šiuo metu yra patenkinama ir teigė tikįs, kad ligoninės medikai suteiks B.Cantat reikiamą pagalbą.

Sunkiu M.Trintignant sužalojimu įtariamas muzikantas, nepatvirtintais duomenimis, anksčiau yra sakęs, kad jei jo draugė neišgyvens, jis nusižudysiąs.

"Aš manau, kad jį tinkamai prižiūrės ir neatsitiks nieko blogo", - sakė V.L.Papirtis.

Advokatas teigė informavęs savo ginamąjį apie tai, kad jam inkriminuojamas sunkus aktorės sveikatos sutrikdymas gali būti perkvalifikuotas į nužudymą.

"Mes pasikalbėjome, jis viską supranta. Tačiau mums pagrindinis dalykas dabar yra ne nusikaltimo kvalifikavimas, o mirties faktas ir kažkam teks nustatyti jos priežastis", - sakė advokatas.

B.Cantat, V.L.Papirčio teigimu, ir dabar tvirtina neketinęs M.Trintignant sužaloti tyčia.

Laisvės atėmimo vietų ligoninės laikinasis vadovas Rimantas Gagys dabartinę B.Cantat psichikos būklę pavadino "psichosensoriniu badu". Gydytojo teigimu, ligonį labiausiai trikdo pasikeitusi aplinka ir negalėjimas bendrauti su artimais žmonėmis. Pasimatyti su savo draugais B.Cantat bus leista tik tuomet, jei tam pritars bylą dėl sunkaus M.Trintignant sužalojimo tiriantys pareigūnai.

Į Laisvės atėmimo vietų ligoninę muzikantas buvo perkeltas praėjusį penktadienį, kai naktį praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime ir pablogėjo jo psichikos būklė.

39 metų B.Cantat, kuris yra populiarios prancūzų roko grupės "Noir Desir" lyderis, ketvirtadienį teismo sprendimu buvo suimtas 15 parų. Suėmimo sankcijos prašyta todėl, kad įtariamasis yra užsienio pilietis ir Lietuvoje neturi gyvenamosios vietos.

Pati aktorė, taip ir neatsigavusi iš komos po sunkios smegenų traumos, praėjusio penktadienio rytą mirė Paryžiaus ligoninėje. Pirminis skrodimas patvirtino, kad moters mirties priežastimi tapo keli pakartotinai smūgiai į galvą.

Byla dėl sunkaus aktorės sveikatos sutrikdymo artimiausiu metu turėtų būti perkvalifikuota į bylą dėl nužudymo. Tai įvyks, kai Vilniaus apygardos prokuratūra iš kolegų Prancūzijoje gaus oficialias M.Trintignant mirties ekspertizės išvadas.

Už nužudymą Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki penkiolikos metų.

Bylą B.Cantat iškėlė ir Paryžiaus prokuratūra - jis kaltinamas "tyčiniu smurtu, kuris per neatsargumą tapo mirties priežastimi". Prancūzų pareigūnai ketina atvykti į Vilnių ir M.Trintignant mirties aplinkybes aiškintis kartu su Lietuvos teisėsaugininkais.

Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius neatmetė tokio bendradarbiavimo galimybės, tačiau teigė, kad tam Prancūzija turi atsiųsti teisinės pagalbos prašymą.

"Norėdami atvykti į Lietuvą ir atlikti čia tyrimo bei tardymo veiksmus, jie turi gauti Teisingumo ministerijos arba Generalinės prokuratūros leidimą. Jie turi tiksliai įvardinti - kokie pareigūnai atvyks ir kiek jų bus, ką jie norėtų padaryti ir kokius klausimus užduoti", - sakė R.Jancevičius.

Kaip BNS informavo Teisingumo ministerijoje, teisinės pagalbos prašymas iš Prancūzijos teisingumo ministerijos buvo gautas pirmadienį ryte ir persiųstas į Generalinę prokuratūrą. Prancūzų teisėsaugininkai prašo leisti jiems Lietuvoje atlikti tardymo veiksmus, susijusius su M.Trintignant sužalojimo aplinkybėmis.

Vyriausiojo prokuroro R.Jancevičiaus teigimu, jei prancūzai gaus leidimą atlikti Lietuvoje savo tyrimą, visas apklausas vykdys Lietuvos pareigūnai, užsienio pareigūnai bus tik stebėtojai.

"Mums svarbiausia šitame tyrime išsiaiškinti objektyvią tiesą - mirties priežastis ir aplinkybes", - sakė prokuroras.

R.Jancevičius neatmetė galimybės, kad B.Cantat gali būti teisiamas Prancūzijoje pagal savo šalies įstatymus, tačiau ar išduoti įtariamąjį prancūzų teisėsaugai, spręs teismas Lietuvoje.

Manoma, kad M.Trintignant sunkią galvos traumą patyrė liepos 27-sios naktį per Vilniaus viešbutyje įvykusį konfliktą su B.Cantat. Sekmadienį į tos pačios ligoninės Toksikologijos skyrių pateko ir B.Cantat - jam medikai nustatė apsinuodijimą alkoholiu ir medikamentais.

Aktorei Vilniuje buvo atliktos dvi galvos neurochirurginės operacijos, bet jos būklė nepagerėjo. Komos būsenos 41-erių metų M.Trintignant ketvirtadienį specialiu lėktuvu šeimos prašymu buvo išskraidinta iš Lietuvos į Prancūziją, kur ir mirė.

M.Trintignant Vilniuje filmavosi jos motinos Nadine Trintignant režisuotame televizijos seriale "Koletė" (Colette).