75 metų moteris bandė aiškinti, jog šį "meno kūrinį" pagamino jos dukra Milda Klybienė, savaitgalį panašų objektą mačiusi prie vienos Šventosios kurorto kavinės. "Mano kieme, ant mano pievos guli mano kelnės. Negi aš neturiu teisės jų ten laikyti, jeigu tai, pasak pareigūnų, nepatinka kaimynams. Pusė Lietuvos važiavo į Sibirą todėl, kad nepatiko kaimynams,"- svarstė M.Klybienė.

Prototipą pamatė Šventojoje

Liepos 18-ąją grupė druskininkiečių išvyko į Šventosios kurortą. Padėję daiktus išsinuomotuose nameliuose ir išsimaudę jūroje, vakarop jie nusprendė pasidairyti po miestelio kavines. Prie vienos užeigos druskininkiečiai pamatė žaismingą "meno kūrinį" - vyriškas kelnes, apautas batais ir paguldytas tarp gėlių. Šventosios svečiai mielai prie jų fotografuodavosi, o dažnas, suviliotas tokios reklamos, užsukdavo ir į pačią kavinę, kuri, beje, daugiau niekuo iš kitų neišsiskyrė. Šis objektas ypač sužavėjo humoro jausmo nestokojančią druskininkietę Mildą Klybienę.

"Litviny durni..."

Liepos 21-ąją grįžusi iš pajūrio į Druskininkus, ponia Milda pabandė sukonstruoti kažką panašaus į matytąjį "meno kūrinį". Ji prikimšo senus džinsus vatos, apavė juodais slidininkų batais, užveržė kareivišką diržą ir paguldė savo kūrinį ant pievutės prie gėlyno. Žvelgiant nuo Mizarų gatvės šaligatvio, šis objektas išties šiek tiek panašus į tįsantį ant žolės ...pusę vyro.

"Būna kaliausių, skirtų žvirbliams baidyti, o aš pasigaminau kaliausę... nuo žmonių",- sakė M.Klybienė. Kaliausė savo pareigą atliko - dvi paras, kol kelnės gulėjo darže, nieks nedrįso iš jo skinti gėlių, uogų, nedingo nė viena daržovė. Įsižiūrėję, kad darže guli ne žmogus, o tik jo kelnės, Mizarų gatve Vijūnėlio paplūdimio link einantys vietiniai jaunuoliai leipdavo juokais, o kai kurie lenkai spjaudydamiesi sakydavo: "litviny durni...".

Senutė išsigando pareigūnų

Liepos 23-iosios rytą M.Klybienės nebuvo namie. Pasak jos 75 metų motinos Genovaitės Kondratienės, į kiemą dviračiais atvažiavo du vyriškiai. "Mes iš policijos,"- kyštelėjo pažymėjimus svečiai. Moteris nespėjo užsidėti akinių, todėl pareigūnų pavardžių neperskaitė, tik pamena, kad abu avėjo trumpomis kelnėmis, vienam galėtų būti apie 40 metų, o kitas - gerokai jaunesnis.

"Komisaras liepė paimti iš daržo kelnes. Gerai kad radome jus namie, tai nereikės patiems to padaryti. Kaimynai skundžiasi, sako, jog darže guli lavonas",- paskubomis paaiškino netikėto apsilankymo priežastį policininkai.

G.Kondratienė nuvilko iškamšą į daržinę. Grįžusi namo jos dukra negalėjo patikėti, kad "kelnių reikalu" buvo atėję tikri policijos pareigūnai. "Gal kas pajuokavo, taip negražiai išgąsdindami garbingo amžiaus moterį?"- pamanė M.Klybienė ir paprašė, kad šį nutikimą ištirtų žurnalistai.

Komisarui inspektoriui nejuokinga

Druskininkų policijos komisariato Viešosios policijos komisaras inspektorius Alvydas Jurgelevičius patvirtino, kad į M.Klybienės namus tikrai buvo nuvykę policijos pareigūnai, bet atsisakė išduoti jų pavardes. Pasak komisaro inspektoriaus, keletą dienų, kol iškamša gulėjo ant pievutės, į policiją nuolat skambindavo žmonės ir pranešdavo matę Mizarų gatvėje lavoną.

"Kiekvieną pranešimą privalome patikrinti, o gal tuo metu kitoje miesto dalyje daromas tikras nusikaltimas, patekę į bėdą žmonės neprisišaukia pagalbos",- sakė A.Jurgelevičius. Jo nuomone, pokštai, kuriais "imituojami veiksmai, susiję su žmogaus gyvybe ir sveikata", - visai nejuokingi.

"Dlia osobo tupych..."

"Mano kieme, ant mano pievos guli mano kelnės. Negi aš neturiu teisės jų ten laikyti, jeigu tai, pasak pareigūnų, nepatinka kaimynams. Pusė Lietuvos važiavo į Sibirą todėl, kad nepatiko kaimynams",- svarstė M.Klybienė. Ji neprekiauja pilstuku, nemėto šiukšlių per tvorą...

"Mano išsilavinimo trūksta suprasti, kokį įstatymą aš pažeidžiau",- sakė moteris, pažadėjusi netrukus vėl sugrąžinti "pusę diedo" į jo vietą ant pievelės ir pakabinti užrašą ypatingai bukiems ("dlia osobo tupych") praeiviams ir policininkams, kad tai iškamša, o ne lavonas.