Kalėjimo departamento pranešimu, penktadienį, apie 14 valandą pataisos namuose peilio smūgiu į pilvą buvo sužeistas nuteistasis 40 metų Petras Kondrotas.

Į Laisvės atėmimo vietų ligoninę nugabentas P.Kondrotas savo paaiškinime administracijai teigė, kad peiliu netyčia susižeidė pats, kai eidamas į indų plovyklą paslydo ir pagriuvo, todėl pretenzijų nei kam nors iš nuteistųjų, nei įstaigos administracijai neturįs.

Tačiau pataisos namų pareigūnai mano, kad viskas buvo kitaip. Jų turimais duomenimis, į valgyklą ėjusį P.Kondrotą tarpusavio konflikto metu sužeidė kitas nuteistasis.

Šį įvykį tiria Vidaus tyrimų tarnybos (VTT) pareigūnai.

Klaipėdietis P.Kondrotas bausmę atlieka už turto prievartavimą. Už šį nusikaltimą Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė šešerių su puse metų laisvės bausmę, kuri šiemet gegužės 1 dieną įsigaliojus naujiems Baudžiamajam, Baudžiamojo proceso bei Bausmių vykdymo kodeksams, dvejais metais buvo sumažinta.

Keturis kartus teistas (dusyk - už turto prievartavimą) P.Kondrotas šių metų vasarį į Vilniaus antruosius pataisos namus buvo perkeltas iš Alytaus pataisos namų dėl ten kitiems nuteistiesiems daromos neigiamos įtakos.

Pasak pranešimo spaudai, P.Kundroto sužalojimo aplinkybes tiriantys pareigūnai šio įvykio nesieja su nuo trečiadienio pataisos namuose prasidėjusia bado akcija, kuriai vykstant keletas nuteistųjų susižalojo rankas bei pilvus.

Penktadienį situacija pataisos namuose buvo rami, visi porą dienų įstaigoje gaminamo maisto atsisakę antrojo lokalinio sektoriaus nuteistieji nuėjo į valgyklą pietauti.

Pasak pataisos namų direktoriaus pavaduotojo Arvydo Ižičkos, protesto akciją penktadienį tęsė 18 drausminės grupės nuteistųjų, prie kurių šįryt prisidėjo 12 į bausmės izoliatorių už įvairius drausmės pažeidimus uždarytų nuteistųjų. Pradžioje bado akcijoje dalyvavo apie 200 nuteistųjų.

Ketvirtadienį vakare antrojo lokalinio sektoriaus gyvenamosiose patalpose pradėti numatyti remonto darbai. Planuojama įrengti ištraukiamąją ventiliaciją duše, tualetuose pastatyti naujas pertvaras.

Nuteistieji savo protestą motyvuoja prastomis gyvenimo sąlygomis. Nuo gegužės 1-osios, įsigaliojus naujajam Bausmių vykdymo kodeksui, nuteistieji buvo suskirstyti į atskiras grupes - paprastąją, drausminę ir kitas. Atsižvelgusi į tai, pataisos namų administracija apgyvendino nuteistuosius pagal minėtąsias grupes.

Vilniaus antruosiuose pataisos namuose šiuo metu kali 868 ne pirmą kartą teisti vyrai.