LŽ pavyko sužinoti, kad prieš savaitę Migracijos departamentas panaikino ankstesnį savo sprendimą pavojingą Lietuvai ir viešajai tvarkai azerbaidžanietį Ibrahimą Gulijevą išsiųsti iš Lietuvos. Toks sprendimas buvo prįimtas prieš metus. Jį pasirašė departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas, kitądien skubiai išėjęs atostogauti.

Viskas gerai?

Vakar Migracijos departamento Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas Antanas Turčinas LŽ sakė, kad sprendimas panaikinti Gulijevo išsiuntimą buvo teisėtas, mat pastarajam paprašius politinio prieglobsčio Lietuvoje pasikeitė jo teisinis statusas.

"Užsieniečių registravimo centrui (URC) priėmus jo prašymą ir persiuntus mums (į Migracijos departamentą - aut.), jam buvo leista likti Lietuvoje, kol bus peržiūrėtas jo prašymas", - LŽ sakė Turčinas. Sprendimas išsiųsti Gulijevą iš Lietuvos buvo sustabdytas net kelis kartus, kol jis slapstėsi, buvo pripažintas nelegaliu migrantu.

Turčino teigimu, todėl dar sykį, pasikeitus Gulijevo teisiniam statusui, "pristabdyti sprendimo buvo nebeįmanoma". Planuoja sprukti?

Lė iš patikimų šaltinių gavo informacijos, kad Migracijos departamentui priėmus Gulijevui nepalankų sprendimą, šis iš Pabradės URC gali bandyti sprukti. Kol kas nežinoma, kokiu būdu rengiamas pabėgimas, tačiau Gulijevo aplinkos žmonės to neneigia. Azerbaidžanietis bet kokiu būdu žada likti Lietuvoje, kur šiuo metu gyvena jo žmona Stela ir vaikai.

Nebebadauja

Pabradės URC darbuotojai atsikvėpė lengviau. Prieš savaitę Gulijevo paskatinti badauti 40 migrantų buvo atsisakę maisto, tačiau trečiadienį vėlai vakare jie vėl pradėjo valgyti.

Azerbaidžano, Rusijos, Ukrainos, Indijos, Pakistano, Armėnijos piliečių, nelegaliai patekusių į Lietuvą ir URC apgyvendintų iki išsiuntimo į kilmės šalis, grupė praėjusią savaitę pareiškė abstraktų reikalavimą peržiūrėti jų bylas.

Penktadienį badavimo akcijoje dalyvavusiems užsieniečiams URC pareigūnai pasiūlė kiekvienam atskirai raštu išdėstyti savo konkrečius pageidavimus. Tik mažiau nei pusė tą padarė, dauguma jų buvo Indijos piliečiai, tačiau tikrųjų badavimo priežasčių iš prasta anglų kalba surašytų nekonkrečių paaiškinimų pareigūnams išsiaiškinti nepavyko.

Pirmadienį atvykus vertėjai užsieniečiams URC pareigūnai pasiūlė rašyti pageidavimus gimtąja kalba. Grupė indų ir pakistaniečių pageidavo kol kas likti Lietuvoje. Kiti akcijos dalyviai paaiškinimus rašyti atsakė.

Beje, praėjusią savaitę dauguma atsisakančiųjų maisto teigė norį kuo greičiau grįžti į kilmės šalis.

Atsisakę valgyti centro valgykloje migrantai valgė artimųjų atneštą arba Pabradės parduotuvėse nupirktą maistą. Kaip LŽ jau rašė, bado akciją organizavo azerbaidžanietis Gulijevas, į centrą patekęs, kai prieš porą savaičių buvo sulaikytas saugumiečių Vilniaus centre.

Akciją jis organizavo nepatenkintas Švenčionių teismo sprendimu jį palikti Pabradės URC apgyvendintą griežtomis sąlygomis, nors jis norėjo kuo greičiau išvykti į Ruklos pabėgėlių centrą, kur galėtų laisvai vaikščioti už centro teritorijos. Praėjusį penktadienį Gulijevas taip pat bandė organizuoti ir venų pjaustymąsi.

Be to, Gulijevas paprašė politinio prieglobsčio. Migracijos departamentas per kelias savaites turėtų peržiūrėti Gulijevo prašymą ir prįimti sprendimą dėl jo likimo.