Liepos 22 d. Druskininkų apylinkės teismo teisėjas Algirdas Auruškevičius, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje Koroliovai kaltinti bejėgiškos būklės kūdikį palikę gyvybei pavojingoje padėtyje, skyrė sutuoktiniams po 55 paras arešto. Kadangi Snežana ir Vitalijus buvo suimti nuo gegužės 12 d., jie paleisti į laisvę tiesiog teismo salėje.

Netikėtas radinys

Speiguotą 2002 m. vasario 24-ąją apie 14 val. 30 min. Liškiavos gatvės 25-ojo namo lifte šio namo gyventojai rado kelioninį krepšį. Pirmasis jį pastebėjo 23-iojo buto gyventojas Anatolijus Kazadojus. Jis išsikvietė liftą į 6 aukštą ir pamatė jo kabinoje didelį languotą krepšį.

Tokius krepšius dažniausiai naudoja turgaus prekiautojai. "Atsidarė lifto durys ir aš, drauge su dukra, į jį įėjau. Ten pamačiau krepšį, bet nedrįsau jo atidaryti. Maniau, kad krepšyje gali būti bomba ar dar kas nors pavojingo",- sakė A.Kazadojus.

Liftui nusileidus į pirmąjį aukštą, vyriškis išnešė krepšį į laiptinę. Ten jis sutiko kaimynę Leokadiją Sakalauskienę. Pamačiusi, kad krepšyje kažkas sujudėjo, L.Sakalauskienė pakvietė grįžtančią namo O.Cyvinskienę: "Onute, ateik, krepšys juda!"

Į laiptinę išėjo ir Kristina Platonovienė. Moterys tikėjosi rasti šuniuką ar kačiuką ir labai nustebo, kai, prasegusios užtrauktuką, pamatė kūdikio veidelį. L.Sakalauskienė nedelsdama paskambino medikams, o K.Platonovienė - policijai. Sulaukusios Greitosios medicinos pagalbos, moterys stebėjo, kaip medikai nešasi kūdikį į automobilį, net neištraukę jo iš krepšio.

Pavadino Haroldu Vasariu

Vasario 24-osios popietę, paskambinusios į redakciją Liškiavos gatvės 25-ojo namo gyventojos pranešė namo laiptinėje radusios kūdikį. Moterys teigė jau informavusios policiją ir Greitosios medicinos pagalbos medikus.

Greitosios medicinos pagalbos automobilis nuvežė kūdikį į Druskininkų ligoninę. Akušerijos ir ginekologijos skyriaus akušerė Onutė Bertašienė bei bendrosios praktikos slaugytoja Eugenija Gromova, išsivysčiusios apžiūrėjo naujagimį ir nedvejodamos pasakė, kad jis pagimdytas prieš 4-5 valandas. Berniuko virkštelė nebuvo deramai sutvarstyta, todėl jis galėjo nukraujuoti.

Medikai neabejojo, kad kūdikis pagimdytas ne ligoninėje, o namuose. Lifte jis išbuvo neilgai ir nespėjo sušalti. Berniukas buvo suvystytas į skylėtą frotinį chalatą, aprengtas nenaujais marškinėliais, ant galvos - švari balta kepuraitė, apmautas sauskelnėmis.

Kūdikiui nedelsiant nukirpta ir sutvarstyta virkštelė, jis pasvertas, išmatuotas ūgis. 50 centimetrų ūgio berniukas svėrė 2500 g. Kūdikis kurį laiką gyveno Akušerijos ir ginekologijos skyriuje.

Šio skyriaus darbuotojos pavadino berniuką Haroldu Vasariu, nes tą vasario mėnesio dieną, kai jis atvežtas į ligoninę, buvo Haroldo vardadienis. Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas Antanas Strikaitis tuomet sakė, kad mažylio sveikatai joks pavojus negresia, jis maitinamas pieno mišinėliais.

Apsišaukėlė motina

Kovo 1 d. į ligoninę paskambino neprisistačiusi moteris ir pranešė, kad naujagimį lifte galėjusi palikti Merkinės gatvėje gyvenanti 35 metų Judita Masiulionienė. Po pirminės apžiūros ekspertai pateikė preliminarią išvadą, kad Judita prieš keletą dienų tikrai galėjo gimdyti.

Iš pradžių moteris neigė, kad lifte rastas naujagimis galėtų būti jos, bet negalėjo paaiškinti, kur dėjusi neseniai pagimdytą kūdikį. Galiausiai J.Masiulionienė pareiškė, kad Haroldas - jos vaikas, o šio kūdikio tėvas esąs jos draugas Česlovas Sinkevičius. Moteris sakė pagimdytą kūdikį lifte palikusi dėl prastos šeimos finansinės padėties ir pareiškė norą vaikelį susigrąžinti.

Užsitęsus vaiko grąžinimo tariamai motinai formalumams, Haroldas kovo 13 d. buvo išvežtas į Alytaus kūdikių globos namus. Balandžio 15 d. Judita ir Česlovas susituokė.

Bylos tyrimą sujaukė Teisės universiteto Teismo medicinos ekspertizių centro DNR surologijos specialistų išvada, kad nei Judita, nei jos vyras Česlovas nėra Haroldo tėvai. Moteris ir toliau tvirtino esanti kūdikio mama. Pareigūnai paskyrė antrą ir trečią DNR ekspertizę, tačiau išvados nepasikeitė - Haroldo tėvai yra kiti asmenys.

Anonimas nurodė tikruosius tėvus

Paskelbę, kad vėl ieško pamestinuko motinos, pareigūnai gavo anoniminį pranešimą, kad kūdikį galėjo pagimdyti ir pamesti dvidešimtmetė Vieciūnų gyventoja Snežana Koroliovienė. Įtariamosios močiutė Vladislava Ališkevič pareigūnams sakė, kad anūkė išvažiavo į Italiją uždarbiauti, o jos vyras Vitalijus Koroliovas su trejų metukų dukrele Greta ir dvimete Diana Vilniuje išsinuomojo butą.

Balandžio viduryje Snežana grįžo į Lietuvą. Jos dukras didžiąją laiko dalį globojo Grūto kaime gyvenantys Vitalijaus tėvai. Apie tai, kad lifte rastas pamestinukas gali būti S.Koroliovienės, sakė nenujautę nei ją išauginusi močiutė, nei dažnokai matydavęs pusbrolis Eugenijus.

Sulaikius Snežaną ir Vitalijų Koroliovus, buvo atlikti DNR tyrimai. Jie patvirtino, kad tikrieji Haroldo tėvai - Snežana ir Vitalijus. Įtariamieji prisipažino, kad lifte paliktas naujagimis tikrai yra jų.

Tėvams pareikšti kaltinimai dėl bejėgiškos būklės kūdikio palikimo gyvybei pavojingoje padėtyje. Už tokį nusikaltimą LR baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki dvejų metų. Snežana ir Vitalijus buvo suimti nuo gegužės 12 d. iki pat teismo.

Neplanuotas nėštumas

Liepos 21 d. Druskininkų apylinkės teismo teisėjas Algirdas Auruškevičius išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Snežana ir Vitalijus Koroliovai kaltinti bejėgiškos būklės kūdikį palikę gyvybei pavojingoje padėtyje (LR BK 144 str.).

Mažojo Haroldo interesams teisme atstovavo Druskininkų savivaldybės vaikų teisų apsaugos tarnybos darbuotoja Genovaitė Rutkauskienė. Liudijo moterys, radusios lifte krepšį su kūdikiu, buvo paskelbtos ekspertų išvados, kad kaltinamieji neabejotinai yra biologiniai pamestinuko tėvai.

S.Koroliovienė bandė sugraudinti teismą nelinksma savo gyvenimo istorija. Tėvo ji nepažinojusi, o motina mirė, kai Snežanai tebuvo devyneri. Mergaitę augino, pasak jos, nuolat girtaujanti močiutė. Teko kentėti smurtą, nakvoti pas kaimynus arba po balkonu.

Ištekėjo Snežana vos sulaukusi šešiolikos. Viena po kitos gimė dukrelės Greta ir Diana. Šeima tebegyveno Vieciūnuose pas Snežanos močiutę. Darbą praradęs Vitalijus vis dažniau į namus sugrįždavo girtas. Palikusi vaikus vyro tėvams, jauna moteris bandė ieškoti uždarbio Italijoje.

Grįžusi iš užsienio, Snežana sužinojo, kad laukiasi trečiojo kūdikio. 4-5 nėštumo mėnesį nutraukti nėštumą buvo jau vėlu. Vyras labiausiai susirūpino, ką pasakys kaimynai, kad žmona "parvežė" iš užsienio tokią "dovanėlę". Juolab kad žmonės ir taip klausinėjo, ką svečioje šalyje gali dirbti jokios specialybės neturinti moteris.

Nusprendė atsikratyti naujagimio

Naktį iš vasario 23-iosios į 24-ąją Snežana pajuto netrukus gimdysianti. Kviesti medikų Koroliovų šeima neketino. Vitalijus pats priėmė kūdikį. "Kai pagimdžiau, supratau, kad kūdikio išlaikyti nesugebėsiu",- apsiverkė kaltinamoji. Ji paprašė Vitalijaus nuvežti naujagimį ten, kur juo galėtų pasirūpinti kiti žmonės. Grįžęs Vitalijus pasakė, kad paliko vaiką daugiabučio namo lifte, kur jį tikrai kas nors suras.

V.Koroliovas teisme pirmiausiai atsiprašė savo tėvų ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų, o tada papasakojo savą vasario 24-osios įvykių versiją. Priėmęs naujagimį, jis įkalbinėjo žmoną drauge su vaiku vykti į ligoninę, kad medikai patikrintų sveikatą. Snežana liepė greičiau išvežti kūdikį "prie ligoninės".

Laiptinėje sutikto kaimyno V.Bautronio telefonu Vitalijus išsikvietė taksi. Snežana uždėjo kūdikiui sauskelnes, suvyniojo jį į frotinį chalatą, o Vitalijus įdėjo į krepšį. "Taksistas nuvežė mane iki "Eglės" bendrabučio, esančio Neravų gatvėje. Išlipau ir nuėjau prie Liškiavos gatvės devyniaaukščio. Žinojau, kad to namo liftu nuolat važinėja žmonės, ir vaikas greitai bus surastas",- sakė V.Koroliovas. Išgirdęs, kad pamestinuko motina pasiskelbė J.Masiulionienė, Vitalijus norėjo eiti į policiją ir prisipažinti, bet nesugebėjo įveikti baimės.

Ketino pradėti naują gyvenimą

Šiemet Vitalijus susirado darbą Vilniuje, išsinuomojo butą. Grįžusi iš užsienio Snežana ketino pasiimti iš vyro tėvų savo dukreles ir pradėti naują gyvenimą. Tuomet į jų duris pasibeldė pamestinuko bylą tiriantys pareigūnai...

Teisme abu sutuoktiniai prašė neatimti jiems laisvės, suteikti galimybę rūpintis vaikais. Vitalijus prasitarė, kad laukti teismo areštinėje jam buvo ypač sunku. Ne paslaptis, kaip kameros kaimynai paprastai elgiasi su nusikaltimais prieš mažamečius vaikus įtariamais asmenimis. Vaiko teisų apsaugos tarnybos darbuotoja G.Rutkauskienė suabejojo, ar Koroliovai pajėgūs rūpintis savo vaikais. Ji sakė nesuprantanti, kodėl Vitalijus nepasipriešino žmonos minčiai atsikratyti kūdikio.

Jos neįtikino ir argumentai, kad šeima pametė vaiką dėl sunkios materialinės padėties. Gimus trečiajam vaikui, valstybės parama šeimai gerokai padidėja, todėl Koroliovams tris vaikus auginti būtų lengviau negu du. Belieka vienintelis motyvas: "Ką žmonės pasakys?".

Nuosprendis - paleisti į laisvę iš teismo salės

Vakar teisėjas A.Auruškevičius paskelbė nuosprendį. Atsižvelgęs į lengvinančias aplinkybes: Koroliovai teisiami pirmą kartą, gailisi dėl savo poelgio, o jų įvykdytas nusikaltimas mūsų šalies Baudžiamajame kodekse pavadintas nesunkiu, teisėjas skyrė Snežanai ir Vitalijui po 55 paras arešto - lygiai tiek, kiek sutuoktiniai jau prabuvo areštinėje nuo jų suėmimo dienos iki teismo. Atvesti į teismo posėdį surakinti antrankiais, jie išėjo iš salės kaip laisvi žmonės.