Pasak STT pranešimo, šiems pareigūnams antradienį buvo įteikti pranešimai apie įtarimus piktnaudžiavus tarnyba.

STT turimais duomenimis, G.Ganatauskas ir M.Gervickienė gali būti susiję su vienos uždarosios akcinės bendrovės veikla, kai neteisėtais būdais buvo išvengiama mokesčių už į Lietuvą įvežamus naudotus automobilius.

Įtariama, kad ši bendrovė įveždavo automobilius neva perdirbti, tuo išvengdama mokesčio už importuojamus automobilius, tačiau iš tikrųjų jie būdavo parduodami įvairiuose Lietuvos automobilių turguose.

Dabar pareigūnai neturi tikslių duomenų, kiek automobilių tokiu būdu buvo įvežta į Lietuvą, tačiau žinoma, kad bendrovė 2002-2003 metais gavo du leidimus laikinai įvežti perdirbti tūkstantį naudotų automobilių, kurių orientacinė vertė būtų apie 17 mln. litų.

Importuojamų šių automobilių pridėtinės vertės mokesčiai sudarytų apie 3 mln. litų. Pareigūnų duomenimis, leidimus įvežti automobilius davė G.Ganatauskas, nors tai nebuvo jo kuruojama darbo sritis.

STT pareigūnų žiniomis, 2002 metų lapkričio pabaigoje G.Ganatauskas ir keli jo pavaldiniai iš šios bendrovės įsigijo automobilį "Jeep Grand Cherokee", nors jo pirkimas ir registracija yra įforminti kito asmens vardu.

Šių metų balandį Muitinės departamento prie Finansų ministerijos direktoriaus pavaduotojas J.Rimkevičius informavo teritorinių muitinių viršininkus, kad atlikto patikrinimo metu nustatytas ūkio subjektų piktnaudžiavimas Vyriausybės numatyta mokesčių lengvata, ir nurodė atlikti ūkio subjektų, kuriems teritorinėse muitinėse išduotas leidimas atlikti muitinės procedūras laikinai įvežti lengvuosius automobilius perdirbti, veiklos patikrinimus.

Gegužės 16 dieną Kauno teritorinės muitinės Pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnai atliko minėtos bendrovės veiklos patikrinimą ir surašė aktą dėl nustatytų pažeidimų. Šis aktas buvo įteiktas M.Gervickienei, tuo metu dirbusiai Pažeidimų prevencijos skyriaus viršininke.

Kaip įtariama, M.Gervickienė akto neužregistravo, nepavedė atlikti tolesnį tyrimą ir nustatytus pažeidimus nuslėpė.

Turima įrodymų, kad iš karto po atlikto patikrinimo G.Ganatauskas pažadėjo bendrovės direktoriui padėti nuslėpti pažeidimus. STT teigia turinti duomenų, jog G.Ganatauskas ir M.Gervickiene tai aptarė ir, piktnaudžiaudami tarnyba, veikė ne didelę žalą patyrusios valstybės, bet privačios bendrovės neteisėtais interesais.

Iškeltoje baudžiamojoje byloje atliekamas tyrimas ir dėl kitų G.Ganatausko ir M.Gervickienės galimų nusikalstamų veikų bei tarnybinės etikos pažeidimų.

G.Ganatauskas nuo 1991-ųjų iki 1998-ųjų dirbo Kauno teritorinės muitinės viršininku, vėliau - tos pačios muitinės viršininko pavaduotoju.

M.Gervickienė 2001-ųjų balandį pradėjo dirbti Kauno teritorinės muitinės Ūkio ir reikalų skyriaus vadovo pavaduotoja, vėliau jos pareigos keletą kartų paaukštintos, o šiemet gegužės 27 dieną ji buvo paskirta Kauno teritorinės muitinės viršininko pavaduotoja.

Pareigūnai apklausti, jiems paskirtos kardomosios priemonės - rašytiniai pasižadėjimai neišvykti iš gyvenamosios vietos.