Į vieno prekybos centro maišiuką įdėtas kovinis pistoletas TT su 6 šoviniais Panevėžio policininkų buvo aptiktas balandžio 8 dieną. Ginklas rastas Šv. Petro ir Povilo bažnyčios patvoryje. Pareigūnai neatskleidžia, kokiomis aplinkybėmis pistoletas buvo surastas – oficiali versija neįtikima: policininkai vaikštinėjo po šventorių ir netyčia rado maišiuką su ginklu ir šoviniais.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu (už tokį nusikaltimą numatytas laisvės atėmimas iki 5 metų). O po trijų savaičių šią bylą staiga perėmė Generalinė prokuratūra. Panevėžio pareigūnai neaiškina, kodėl byla buvo išgabenta į Vilnių. DELFI žiniomis, tai buvo padaryta po to, kai buvo nustatyta, kad oficialiai šis buvęs žinybinis ginklas, kaip moraliai pasenęs, buvo perduotas Ginklų fondui ir dar 2006 metais neva sunaikintas Kaune: stebint komisijai išlydytas ketaus liejykloje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika DELFI sakė, jog, turimais duomenimis, šis pistoletas nebuvo panaudotas kokiame nors žinomame nusikaltime. Įtarimai byloje iki šiol niekam nepareikšti. Nenustatyta, kuriame etape iki sunaikinimo šis pistoletas dingo.

Kaip DELFI sakė Ginklų fondo direktorius Gintautas Mišeikis, susidėvėję, rasti, konfiskuoti, užsilikę nuo karo laikų ir kiti sunaikinimui skirti ginklai kaupiami fonde. Čia atskiriamos metalinės, medinės ir plastikinės jų dalys. Metalinės dalys 4-5 kartus per metus didelėmis partijomis po 1-2 tonas būdavo vežamos į Kaune esančią ketaus liejyklą ir išlydomos. Pasak direktoriaus, minėtasis TT – vienintelis ginklas iš skirtųjų sunaikinimui ir patekęs į teisėsaugininkų rankas.

Tačiau neatmestina galimybė, kad į liejyklos katilus nepateko ir daugiau ginklų. Galbūt jie paprasčiausiai dar nepateko į teisėsaugininkų rankas. Pasak pareigūnų, juodojoje rinkoje toks pistoletas gali kainuoti apie 2 tūkst. litų.

„Lengviausia apsisaugoti nuo išorės piktavalių. Baisu, kai tokių atsiranda viduje“, - sakė Ginklų fondo direktorius. Tuo metu, kai dingo pistoletas, Ginklų fonde už ginklų naikinimą buvo atsakingi du darbuotojai: direktoriaus pavaduotojas ir Ūkio dalies vedėjas. Nors fondą specialioje ginklų naikinimo komisijoje atstovauja penki darbuotojai, minėti du, pasak G. Mišeikio, yra pagrindiniai. Praėjus mėnesiui po to, kai buvo sunaikinta partija, kurioje turėjo būti ir minėtasis TT, abu tie darbuotojai išėjo iš darbo „šalims susitarus“.

Beje, Ginklų fondas dabar susidūrė su nauja problema: pasak direktoriaus, neatlaikiusi sunkmečio prieš kelis mėnesius užsidarė ketaus liejykla ir nebeliko kur naikinti ginklus. Jų kaupiasi vis daugiau. Praėjusią savaitę fondo atstovai apžiūrėjo Jonavoje esančią, anot G. Mišeikio, „metalo lydymo įstaigėlę“. Tačiau jos katilai pernelyg maži – į juos netelpa šautuvų vamzdžiai.