Pasipiktinusi moteris parašė policijai pareiškimą. Po kurio laiko, kol vis dar buvo ieškoma alkano vagies, atkakli nukentėjusioji raštu kreipėsi net į generalinį komisarą.

Pastangos davė rezultatų – vagis buvo sulaikytas. Kaip paaiškėjo, jis buvo įvykdęs dar keletą vagysčių, grobis dažniausiai būdavo maisto produktai.

Spalio mėnuo netikėtai prasidėjo Pakruojo policijai. Ankstyvą spalio 1-osios rytą pareigūnams pranešta, kad Bačiūnų kaimo ganykloje šeimininkai pasigedo jaučio. Netrukus gyvulys netoliese rastas išmėsinėtas. Padaryta žala apie 1000 litų.

Pakruojo rajono policijos pareigūnai sako pastebėję tendenciją – vagys vis dažniau kėsinasi į gyvulius. Pavyzdžiui, dar prieš savaitę moteris pranešė, kad pavogta jos karvė.
Pranešimų apie vagiamus gyvulius gaunama ir iš kitų Lietuvos rajonų.

Atsargiai lifte

Na, o kol vieni vagys vis dar slapstosi, kad jų niekas nepamatytų nusikaltimo vietoje, kiti – drąsiai plėšikauja vidury baltos dienos. Ar žinote, kad remontininkai, šiuo metu remontuojantys jūsų namo liftą, gali būti patys tikriausi vagys? Jie įsibrauna į daugiabučiuose esančias lifto tarnybines patalpas ir grobia transformatorius, kuriuose yra spalvotųjų metalų. Tokiu būdu vagys ne tik pridaro nuostolių. Jau pasitaikė ne vienas atvejis, kai dėl to liftų kabinose įstrigo gyventojai.

Vagystės paprastai įvykdomos dienos metu, prisidengiant liftų remonto darbais. Ilgapirščiai įlenda į mašinų patalpas ir išardo dalis, kuriose yra vario ir aliuminio. Šitaip sugadinamos liftų valdymo spintos, suktuvai, transformatoriai. Apgadinto įrenginio remontas vidutiniškai kainuoja kelis tūkstančius litų, tačiau pasitaikė atvejų, kai lifto valdymo atstatymo išlaidos siekė 30 tūkst. litų. Pasak specialistų, tam, kad taip apvogtų liftą, reikia darbuotis apie tris valandas.

Ilgapirščiai taip suįžūlėję, kad po kiek laiko sugrįžta į tą patį liftą. Beje, šiuo metu itin sparčiai didėja kanalizacijos dangčių vagysčių, tad ryte eidami į darbą būkite itin atsargūs – galite įgriūti.

„Naminukė“ sugrįžta

Vienas iš nuo seno žinomų būdų užsidirbti pinigų gana greitai ir gana nelegaliai – „naminukės“ varymas. Pasirodo, sunkmečiu ši veikla vėl tapo madinga.

Rugsėjo mėnesį Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnai miške, netoli Gumbo kaimo (Gerviškių seniūnija), aptiko aparatą, skirtą naminei degtinei gaminti, bei sulaikė dvi prie jos besidarbavusias moteris – 55 metų M. D. bei 42 metų T. D.

Šalia savadarbio naminės virimo aparato pareigūnai aptiko 6 plastikinius 10 litrų talpos bakelius su skysčiu, skleidžiančiu naminės degtinės kvapą (iš viso juose buvo apie 50 litrų naminės), ir dvi statines su raugu (apie 200 litrų).

Dėl šio įvykio Šalčininkų rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 201 straipsnio 2 dalį.

Abi moterys buvo sulaikytos ir nuvežtos į policijos komisariatą. Už naminės degtinės gaminimą joms gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Tiesa, kokios bėdos prispirtos ponios ėmėsi degtinės gamybos, tuomet pareigūnams liko neaišku.
O štai aiškią motyvaciją turėjo dvidešimtmetis Ciparių kaimo, esančio Žemaičių Naumiesčio seniūnijoje, gyventojas V. M. Jis sukonstravo naminės degtinės virimo aparatą tam, kad užsidirbtų mokslams. Policijos pareigūnai rado 1650 l raugo ir 30 l jau gatavos produkcijos.
Dėl šio fakto Šilutės policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, vaikinui prokuroro nutarimu paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Aktyvėja kontrabanda

Didėja nedarbas, plečiasi šešėlinė ekonomika, o drauge su tuo įžūlėja kontrabandos mastai.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės padalinio pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, rašoma VSAT pranešime spaudai.

Rugsėjo 23 d. VSAT Vilniaus rinktinės bei Specialiosios paskirties būrio pareigūnai viename požeminių garažų masyve Lazdynuose užklupo du 36 ir 38 metų vilniečius, kurie iš mikroautobuso „Renault Traffic“ į vieną garažą krovė dėžes su kontrabandiniais rūkalais. 

Automobilyje pasieniečiai aptiko daugiau kaip 8 tūkst. pakelių cigarečių „Winston Lights“, „Winston Superlights“ ir „Winston Super Slim“. Dar pusantro šimto pakelių pareigūnai rado garaže. Visos rūkalų pakuotės buvo paženklintos Baltarusijos akcizo mokesčio ženklais. 

Abu sulaikytieji vilniečiai uždaryti į areštinę, jiems pateikti įtarimai dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Tą patį vakarą VSAT pareigūnai atliko kratas skirtingose Vilniaus vietose esančiuose dar dviejuose garažuose, dviejuose butuose bei prekybos kioske sostinės Kalvarijų turgavietėje. 

Į VSAT pareigūnų rankas pateko daugiau kaip 52 tūkst. pakelių cigarečių. Be jau minėtųjų rūšių, aptikti ir 22 tūkst. pakelių „Marlboro“, beveik 7 tūkst. pakelių „Davidoff“, 13,5 tūkst. pakelių „LM“, taip pat keli šimtai „Saint George Lights“, „Prima“ bei „Prima Nevo“ rūkalų.

Visų cigarečių vertė pagal muitinio vertinimo metodiką viršija 350 tūkst. litų.

Atlikę daugybę kratų Vilniaus rinktinės pasieniečiai aptiko ir 58 butelius įvairių alkoholinių gėrimų, daugiausiai degtinės, bei 30 litrų plastikinę talpą su alkoholio kvapą skleidžiančiu skysčiu.

Cigarečių pakeliai ir svaigalai buvo paženklinti Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Ukrainos bei Lietuvos akcizo mokesčio ženklais. Dalis svaigalų buvo be banderolių.

Tuo pat metu Šilutės turguje įkliuvo gerokai mažesniais kontrabandos mastais besivertusi senyvo amžiaus (74 m.) Šilutės rajono gyventoja. Močiutė turguje prekiavo daugiau nei 70-ies pavadinimų vaistais. Pensininkė pareigūnams guodėsi, jog sunki materialinė padėtis, sunku pragyventi iš pensijos. Vaistus parsivežanti iš Kaliningrado, parduodanti brangiau ir taip prisidurianti litą kitą prie pensijos.

Tiesa, artimiausiu metu užsidirbti neteks – pensininkei gresia bauda nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų, ir vaistai gali būti konfiskuoti.