Paprasčiausios išgertuvės

Nusikaltimas padarytas 2008-ųjų liepos mėnesį. Įprastinės R.Zaboro išgertuvės su taip pat Darbėnuose gyvenusiu Algimantu B. baigėsi tragiškai. Smurtautojo įniršį sukėlė sugėrovo nenoras grąžinti esą pasisavintą mobiliojo ryšio telefoną. Vyriškis rankomis ir kojomis sudavė keletą smūgių Algimantui B. į įvairias kūno vietas, nukentėjusiajam lūžo keli šonkauliai. R.Zaboras taip pat trenkė sugėrovui tuščiu stiklainiu į galvą.

Aptalžyto išgertuvių partnerio smurtautojas atėjo aplankyti kitą dieną. Kviesti medikus atsisakyta, nutarta, kad trauma sugis savaime. Tačiau išgyti nesuspėta, po sumušimo vienas lūžęs šonkaulis pradūrė nukentėjusiajam plautį, netrukus dėl kilusios infekcijos Algimantas B. mirė.

Įvertino netinkamai

Įkalintas R.Zaboras į Lietuvos apeliacinį teismą (LAT) kreipėsi prašydamas perkvalifikuoti padarytos nusikalstamą veiką: iš nužudymo į nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo bei savavaldžiavimą. Pritaikius pastaruosius straipsnius didžiausia galima bausmė liktų 5 metai nelaisvės. Tiesa, R.Zaboras siekė, kad jam apskritai būtų paskirta bausmė, nesusijusi su realiu laisvės atėmimu.

"Teismas neteisingai įvertino bylos aplinkybes. Tas asmuo atsisakė atiduoti telefoną neigdamas jį matęs ar turįs, nors liudininkai patvirtino priešingai. Tai mane, kaip psichiškai nesveiką ir nestabilią asmenybę, labai įsiutino, todėl nesusivaldžiau ir sumušiau Algimantą B. Mano veiksmai prieš jį turėjo būti įvertinti kaip savavaldžiavimas, nes smurtaudamas supratau, jog vykdau savo teisę susigrąžinti man priklausantį daiktą", - teismui dėstė R.Zaboras.

Nekaltina net sesuo

Bandydamas palenkti teismą į savo pusę, R.Zaboras pabrėžė, kad jokių pretenzijų jam nepareiškė net nužudytojo sesuo.

"Klaipėdos apygardos teismas neįvertino nukentėjusiosios D. V. pozicijos, kuri neturi man jokių priekaištų, nes supranta, kad brolis mirė dėl savo kaltės. Algimantas B. nesikreipė į medikus net ir primygtinai verčiamas", - aiškino 8 metų bausmės sulaukęs vyras.

R.Zaboras priminė, kad teisėjai turėtų atsižvelgti į jo asmenybę, nes vyras nuo 13 metų yra invalidas, ne kartą gydėsi psichiatrijos ligoninėse, teisiamas pirmą kartą bei prisipažįsta sudavęs smūgius Algimantui B.

LAT teisėjų kolegijos pirmininkės Violetos Ražinskaitės teigimu, teismui nekyla abejonių dėl specialistų išvadų, jog nukentėjusiojo mirties priežastis - patirta trauma.

"Liudytojai patvirtino, kad smurtautojas išvilko nukentėjusįjį iš lovos ant grindų ir pradėjo jį daužyti. Kai mušamasis nebejudėjo, nuteistasis paėmė šakutę ir pradėjo badyti kojų padus, po to norėjo durti į pilvą, bet liudytojas atėmė šakutę", - žiaurias R.Zaboro elgesio aplinkybes vardijo teisėja.

Kaip skelbiama nutartyje, teismas tinkamai įvertino kaltininko asmenybę - jis nedirba, nes yra neįgalus, tačiau piktnaudžiauja alkoholiu, ne kartą baustas administracinėmis nuobaudomis. R.Zaboras melavo teigdamas, kad yra neteistas. Nagrinėjant bylą išlindo net du šio asmens teistumai, kurie iki žmogžudystės buvo išnykę. Todėl nuteistojo skundas yra atmetamas.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją