„Pirminis tyrimas ir pirminė vamzdyno apžiūra (parodė, kad – DELFI) yra kelios vietos labai įtartinos, jog tose vietose galėjo būti kažkokie padaryti skysčio užpylimai, kad būtų pažeistos dujotiekio sienutės“, – LNK sakė jis.

„Lietuvos dujos“ netoliese ketino statyti kompresorinę, o vietos gyventojai tam priešinosi.

„Šiuo metu neatmetama nė viena nelaimės versija, tačiau pagrindinė versija išlieka, kad tai buvo techninis sprogimas“, – DELFI po pasitarimo įvykio vietoje šeštadienio rytą sakė ministras.

Jo teigimu, avarijos vieta yra labai sunkiai prieinama, toje vietoje vamzdis yra po žeme.

Panašiai DELFI sakė ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.

„Nėra požymių, kad ant vamzdžių būtų padėti sprogmenys. Spėjama, kad sprogimas įvyko trūkus vamzdžiui, tačiau galutines išvadas pateiks ekspertai“, - sakė jis.

Išdegė 2 ha miško

DELFI primena, kad apie sprogimą ir milžiniškas liepsnas Jauniūnų seniūnijoje ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta 6 val. 28 minutės. Pasak ugniagesių, liepsnos buvo tokios didelės, kad buvo matomos net už keliasdešimties kilometrų, apie jas dispečeriams pranešė ir praskrendančių lėktuvų ekipažai.

Užsidegė ir 10 hektarų šalia esančio miško, tačiau aplinkinių gyventojų sodybos nenukentėjo. Gelbėtojų duomenimis, išdegė 2 ha miško.
Į įvykio vietą atvykusios gausios ugniagesių pajėgos pradžioje neturėjo galimybės užgesinti liepsnų. Beveik metro skersmens dujotakyje iš abiejų pusių buvo užsuktos sklendės ir laukta, kol maždaug kilometro ilgio vamzdyno atkarpoje susikaupusios dujos išdegs.

Įvykio vieta buvo apjuosta net keliais apsaugos žiedais. Kelių kilometrų spinduliu uždarytas automobilių eismas.

„Pavojaus nebėra, gaisras jau užgesintas, bet leidžiama dujoms degti, kiltų pavojus, jei dujų likutis patektų į orą, o sudegę jos visiškai nepavojingos. Sprogimas įvyko giliai miške, pelkėje, ten aplink nieko nėra, net technika sunkiai privažiuoja“, - BNS sakė budintis PAGD atstovas.

Jo teigimu, sprogo apie 75 metrus dujotiekio vamzdžio, išmušta 15 metrų skersmens ir 3 metrų gylio duobė.

DELFI skaitytojo N.Vitkausko filmuota medžiaga

Buvęs Seimo narys Valerijus Tretjakovas, kurio sodyba yra visai šalia nelaimės vietos, DELFI pasakojo, kad po sprogimo karštis buvo nepakeliamas, todėl jis pagalvojo, kad per gaisrą gali nukentėti ir jo sodyba.

Bandydamas apsisaugoti nuo dar didesnės nelaimės jis tolėliau patraukė automobilius, iš namų pasiėmė dokumentus ir ginklus.

Įvykio vietoje kartu su ugniagesiais dirbo ir „Aro“ išminuotojai, Valstybės saugumo departamento pareigūnai. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Lietuvos kariuomenės atstovas pranešė, jog magistralinio dujotiekio sprogimo vietoje padeda ir kariai. PAGD į karius kreipėsi su prašymu savo turimomis priemonėmis padėti pergabenti sunkiąją techniką prie dujotiekio sprogimo vietos.

Gyventojas bylinėjosi

Dujotiekio sprogimas įvyko netoli verslininko Sergiejaus Rumiancevo sodybos, kuris šių metų pradžioje kreipėsi į teismą dėl „Lietuvos dujų“ ketinimų netoli jo namų statyti dujų kompresorių stotį. Šie planai kol kas liko neįgyvendinti.

Kaip anksčiau rašė vietos laikraštis „Širvintų kraštas“, S. Rumiancevas laikėsi nuomonės, kad tai yra pavojingas aplinkai statinys, o pakėlus dujų slėgį, daugiau nei prieš 20 metų statyti vamzdžiai kurioje nors vietoje gali sprogti. Vyras taip pat prašė užtikrinti, kad statinio skleidžiamas triukšmas neviršytų leistino lygio.

Vyras šiuo metu atostogauja Indijoje.

DELFI skaitytojos M.Ručkaitės filmuota medžiaga