Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai pasienyje su Baltarusija prie pat Šalčininkų viename iš esančių garažų užklupo vyriškį, kuris iš garažo į automobilį "Volkswagen Passat" krovė cigarečių dėžes.

Išvydęs besiartinančius pasieniečius, vyriškis iš vidaus užsidarė garaže, kopėčiomis pakilo į garažo palėpę ir bandė pro joje esančias duris pabėgti, tačiau pateko į garažus apsupusių pareigūnų rankas.

Sulaikant jis priešinosi, todėl pasieniečiai panaudojo kovinių imtynių veiksmus ir surakino bėglį antrankiais. Nustatyta, kad tai 50-metis Šalčininkų gyventojas Z. S.

Garaže ir automobilyje pasieniečiai aptiko 15 dėžių kontrabandinių rusiškų cigarečių "Saint George".

Specialiosios paskirties būrio pareigūnai nusprendė apžiūrėti ir aplinkines vietoves. Jų įtarimai pasitvirtino - sekdami išmindytoje žolėje paliktais pėdsakais miškelyje maždaug už 250 metrų nuo garažo pareigūnai rado dar 11 dėžių su tokiomis pat cigaretėmis.

Tiek garaže buvusios, tiek miške aptiktos cigarečių dėžės virve buvo surištos po dvi - taip jas kontrabandininkams patogiau nešti, be to, kai dėžės permetamos per sienos liniją, jos surišamos tam, kad neišskystų.

Maždaug už 10 metrų nuo šios vietos pasieniečiai taip pat užklupo krūmuose pasislėpusius 3 vyrus ir 3 moteris.

Du sulaikytieji, Baltarusijos Varanavo rajono gyventojai turėjo pasus, kuriuose nebuvo sienos kirtimo žymų. Keturi likusieji taip pat prisistatė Varanavo rajono gyventojais.

Baltarusių, kurių amžius nuo 19 iki 30 metų, versija, esą jie į Lietuvą atėję apsipirkti, pasieniečiams pasirodė neįtikinama - neabejojama, kad jie buvo kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos nešikai į minėtą garažą, nuo kurio iki sienos yra apie 3 kilometrus.

Z. S., šeši baltarusiai ir 63-ejų metų garažo savininkas šalčininkietis uždaryti į Šalčininkų ir Vilniaus policijos areštines. Cigaretės saugomos Varėnos rinktinės Tribonių užkardoje.

Tyrimą atliekantys Varėnos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai dėl šio įvykio iškėlė baudžiamąją bylą.

Kaip pranešė VSAT atstovas spaudai, praėjusią savaitę į Lietuvą gabentus stambius kontrabandinių cigarečių krovinius taip pat sulaikė sieną su Rusija bei Latvija saugantys pasieniečiai.

Penktadienį VSAT Šiaulių rinktinės pasieniečiai pasienyje su Latvija, ties Biržų rajono Sandariškių kaimu, sulaikė 55 tūkstančius pakelių cigarečių "West" ir "Prince". Jas iš į Lietuvą Nemunėlio upe perplukdė trys Biržų gyventojai.

Pirmadienį pasienyje su Rusija Pagėgių pasieniečiai sulaikė Nemunu iš Rusijos į Lietuvą perplukdytus 42 500 pakelius kontrabandinių cigarečių "Prima Serebrenaja", "Prima Serebrenaja Liogkaja", "Saint George Light" ir "Three Kings". Taip pat sulaikyti šalia buvę du kontrabandininkai lietuviai ir rusas.

Smulkesnius kontrabandinių cigarečių krovinius visame Lietuvos pasienyje VSAT pareigūnai sulaiko kone kasdien.

Šiemet pasieniečiai jau sulaikė 703 tūkstančius kontrabandinių cigarečių pakelių, daugiausiai iš jų pasienyje su Rusija - 532 tūkstančius pakelių.